Waarom is en blijft internetbankieren gevaarlijk

Internetbankieren en telebanking

Regelmatig wordt bedrog vastgesteld bij internetbankieren. Dat is zowel voor de bank als voor haar klanten onrustwekkend nieuws. Toch moeten we niet al te snel panikeren: de banken doen er alles aan om dit soort fraude te voorkomen. Ook wij als gebruiker dragen een zekere verantwoordelijkheid en die is heel eenvoudig vast te formuleren: voor al dat gemaksgebruik moeten wij als gebruiker maar één ding doen: alert blijven.

Regelmatig gebruik van pc banking

  • Sinds we kunnen internetbankieren gaan we als volgt te werk: alle rekeningen komen op een stapel en één keer in de week, 2 weken of maand gaan we onze betalingen on line verwerken. Dit betekent dat we behoren tot de categorie regelmatige gebruikers van het on line programma van onze bank.
  • Dus: na enkele sessies ken je de volgorde van het programma en de toetsen van de kaartlezer die je daarvoor moet gebruiken uit je hoofd. Kortom: je bankiert op de automatische piloot en daar schuilt nu net het gevaar. We letten niet meer op bij wat we doen!
  • Daar maken fraudeurs nu net handig gebruik van!

De remedie is dus simpel: blijf alert, blijf opletten!

  • Heb je het gevoel van 'anders dan vorige keer': 'STOP' dan je sessie en probeer het de volgende dag opnieuw.
  • Verloopt de sessie in een andere volgorde: STOP!
  • Bij ongewone boodschappen, schermen of enige twijfel, sluit de sessie af!

Wat is/was er aan de hand?

Dexia Kaartlezer
  • De fraudeurs trachtten geld van de klant over te schrijven naar een andere rekening.
  • Hoe? Terwijl je on line bent en bijvoorbeeld de stand van je rekeningen raadpleegt, maken de criminelen een overschrijving aan. De internetcriminelen hebben echter de medewerking nodig van de klant om frauduleuze overschrijvingen uit te voeren. Om de bevestigingscode voor de transactie vast te krijgen, wordt een zogenaamde beveiligingstest van de financiële instelling, in dit geval Dexia, opgestart. Dit wordt bijvoorbeeld gevraagd via een pop-up (een venster dat zich opent op het scherm). Deze pop-up is een ongebruikelijk scherm en moet bij u een belletje doen rinkelen! Hierin wordt gevraagd om via de kaartlezer een aantal cijfers in te voeren en te bevestigen via de procedure van de M2- toets op de kaartlezer. Hierdoor wordt de frauduleuze overschrijving bevestigd en wordt het geld overgeschreven naar een rekening onder controle van de criminele organisatie.
  • In het geval van Dexia: gebruik de M2 toets van de kaartlezer alleen om uw overschrijvingen te ondertekenen. De bank vraagt u in geen enkel ander geval om de M2 toets te gebruiken.

Eigen schuld, dikke bult?

  1. Dit is mogelijk omdat er zich virussen op de PC van de gebruiker bevinden! Om veilig te bankieren is het absoluut nodig dat u een antivirus programma hebt. Up date dat programma ook regelmatig!
  2. Installeer ook een firewall die eveneens up-to-date is (een onbeveiligde computer werkt misbruik in de hand: dit programma bewaakt immers de link tussen uw PC en het internet en voorkomt dat ongewenste derden toegang krijgen tot uw PC).
  3. Ook spywaredetectie is geen overbodige luxe! Voer regelmatig een volledige virusscan uit.
  4. Vooral draadloze netwerken zijn inbraakgevoelig.
  5. Installeer een spamfilter!
  6. Doe enkel aankopen op betrouwbare websites die aan alle informatieverplichtingen voldoen.
  7. Verbreek de interface voor elektronisch bankieren zo snel mogelijk: laat uw sessie niet langer open staan dan hoogst noodzakelijk voor uw verrichtingen!
  8. Bewaar uw digipass en bankkaart niet samen.

Geruststelling voor de gebruiker: kijk naar het adres

  1. Mogelijkheid 1: controleer zelf de beveiliging van een internetsite: begint het adres van een internetsite met https://enzovoort dan staat de s voor "secure": een veilige omgeving voor het transfereren van gegevens tussen uw computer en het systeem aan de andere kant.
  2. Mogelijkheid 2: beveiligde verbinding kan je ook zien door
    1. een slotje (Internet Explorer) of
    2. een sleuteltje (Netscape)

onderaan het scherm betekent een beveiligde verbinding.

Money mules: wat is dat?

  • Dit is een vorm van ‘bewuste fraude’: zowel voor de criminele organisatie zelf als voor diegenen die hieraan meewerken.
  • Bedoeling van de criminelen is om normale, officiële bankrekeningnummers te gebruiken. Ze vragen daarbij om uw bankrekeningnummer door te geven in ruil voor een op het eerste gezicht wettelijk aanvaardbare beloning (bijvoorbeeld een werkaanbieding). Op die manier gebruiken zij de nietsvermoedende klant om het gestolen geld over te maken op binnen- of buitenlandse rekeningen.
  • Wees ook steeds op uw hoede wanneer gevraagd wordt geld te storten in het kader van een wedstrijd, een aanzoek, een gewonnen prijs maar wordt ook verzocht een bepaalde som te storten om de dossierkosten te dekken of wordt gevraagd iets te kopen om uw kansen bij een wedstrijd te laten stijgen. Eenmaal betaald, zult u echter nooit meer iets horen van de bewuste persoon of instantie en kunt u uw geld niet meer terugkrijgen.
  • Wees alert wanneer u via onder meer e-mailbericht, brief, fax, telefoonoproep of advertentie gevraagd wordt uw bankrekeningnummer door te geven in ruil voor een beloning. Zonder dat u iets vermoedt, laat u zich zo in met criminele activiteiten en bent u strafbaar.

Phishing

Reageer nooit op vragen om persoonlijke informatie per e-mail of telefonisch ook al lijken ze afkomstig te zijn van een gekend bedrijf of zelfs uw bank. Wees waakzaam.

Nog andere tips: tot vervelens toe!

  1. Uw bankkaart is voorzien van een pincode. Hou deze code ‘’‘geheim’‘’: schrijf ze nergens op of geef ze aan niemand.
  2. Breng uw code altijd zo in dat niemand kan meekijken, vooral aan geld- en betaalautomaten.
  3. Neem ook geen voor de hand liggende code zoals geboortedata, huisnummers of telefoonnummers.
  4. Gebruik het internet verstandig: denk goed na vooraleer u uw persoonlijke gegevens, inclusief e-mailadres, aan iemand doorgeeft.
  5. Download nooit software van onbekende internetsites.
  6. Aanvaard geen bestanden van mensen die u niet kent. Ook kennissen kunnen onwetend besmette bestanden doorsturen: sommige virussen gebruiken net dit mechanisme.
  7. Open nooit verdachte e-mails.
  8. Koop enkel op vertrouwde websites zaken aan, via beveiligde betalingssystemen en controleer of dit gebeurt via een beveiligde verbinding.