De Primark wat een succesformule
Algemeen
In Nederland lijkt het een unicum: lange rijen voor de kassa’s, zelfs een tijdelijke sluiting van de winkel op de eerste openingsdag, en dat voor relatief onbekende merken. Het is de Primark gelukt, inmiddels met twee vestigingen in Nederland, met kleding tegen zeer lage prijzen. Na het succesverhaal van de eerste vestiging in Rotterdam, was de opening van de tweede vestiging al weken lang het gesprek tussen vooral veel jonge meiden.
De winkelformule
De winkelformule van Primark is kort gezegd: “Het kledingassortiment moet hedendaagse mode zijn, voor niet al te veel geld”. Dit komt in uiting tot:
- Alles is goedkoop, voor ca € 50,00 kun je je volledig in het nieuw steken, inclusief accessoires.
- Grote voorraden voor de meeste gangbare maten.
- Voor elke leeftijd is er kleding, al vanaf de babyleeftijd.
- Er wordt niet geadverteerd, dus daarmee worden kosten bespaard
- De kleding is van simpele stof en design.
- Een kassasysteem met 1 lange wachtrij, voor een grote hoeveelheid kassa’s.
Arthur als familieman
Arthur is getrouwd met Alma Carrol, vice voorzitter van de Ierse Unicef. Alma was in Ierland in de jaren 60 en 70 een bekende zangeres/cabaretière. Samen hebben zij een dochter en een zoon die in 2004 getrouwd is.
Arthur geeft vrijwel nooit interviews en zijn agenda is een groot geheim. Dit heeft te maken met angst voor ontvoering, niet geheel vreemd na een aantal acties van de IRA in het verleden tegen de medewerkers van Primark.
Primark van begin tot nu
In 1935 wordt Arthur St. John Ryan geboren, als zoon van een in Dublin wonende verzekeringsmedewerker. Hij bezoekt in Dublin de Christian Brothers School in Synge Street. Arthur verhuist naar Londen en wordt stropdassen verkoper bij Swan & Edgar. Voordat hij terugging naar Dublin werkte hij ook nog voor de London Fashion groothandel Carr & MCDonald. Terug in zijn geboortestad gaat hij werken bij Dunnes Stores in Cornelscourt.
Terug in Dublin begint zijn carrière dat zal uitmonden als de successtory Primark.
- In juni 1969 richtte hij de Penney Shop in Mary Street te Dublin op, welke hem ook zijn bijnaam opleverde, namelijk “Penney’s”. Binnen een jaar had hij vier andere winkels geopend in Dublin.
- In 1971 wordt de eerste winkel buiten Dublin geopend, namelijk in Cork. Aan het einde van 1971 werden er nog 11 winkels in Ierland geopend en de eerste in Noord Ierland.
- In 1973 was het aantal winkels gegroeid tot 18 en begon men met het openen van 4 winkels in Groot Brittannië. Op dat moment werd de handelsnaam veranderd in Primark, mede omdat de handelsnaam JC Penney al in Amerika bestond. Arthur wilde geen rechtszaak aan zijn broek, dus veranderde de naam van zijn bedrijf.
- In 1974 werden in Derby en Bristol de eerste 2 High Street winkels geopend. In de tien jaren die zullen volgen worden er in Groot Brittannië nog 18 winkels geopend en komen er in Ierland ook nog negen winkels bij. De beide landen hebben dan elk 22 winkels.
- In 1984 is de overname van de Woolworth winkels in Ierland.
- In 1992 koopt Primark HBS in O’Connel Street in Dublin, een grote overname.
- Eind 1994 zijn er in Groot Brittannië 32 winkels en in Ierland 34.
- In 2000 gaf C&A aan met zijn 11 concerns in Groot Brittannië te willen stoppen, zij werden overgenomen door Primark.
- Een belangrijk jaar voor Primark was 2005. Zij nemen een flink aantal Littlewood winkels over. Door deze overname veranderde de status van Primark. Van de “winkel waar niemand bij wil horen” veranderde deze in “een Mekka voor celebrity shoppers”.
- In 2009 geeft Arthur de dagelijkse leiding over aan Paul Marchant. Arthur blijft tot aan zijn pensioen wel voorzitter.
Het totaal aantal winkels op 24 november 2010 bedraagt 208. De verdeling is als volgt:
- Ierland 38
- Groot Brittannië 145
- Spanje 18
- Nederland 2
- Portugal 2
- Duitsland 2
- België 1
Primark in Nederland
In December 2008 opende in Rotterdam de deuren van de eerste Primark in Nederland.
Op 24 november 2010 werd een tweede vestiging geopend, in Hoofddorp. De winkel heeft 2.666 vierkante meter dames- heren- en kinderkleding; lingerie; schoenen; en een afdeling huis en interieur. Dit alles voor lage prijzen. Uren voor de opening vormden zich de hele dag door lange rijen tot ver buiten de winkel. Een tijdelijke winkelsluiting was zelfs nodig om de drukte onder controle te krijgen.
Kritiek op Primark:
Het concern kwam in 2008 negatief in het nieuws omdat er sprake zou zijn dat kinderen in Indiaanse ateliers de kleding voor het bedrijf zouden maken. Primark heeft zich deze kritiek aangetrokken en heeft zich verbonden aan het zogenaamde Ethical Trading Initative (ETI). Deze ETI probeert kinderarbeid en uitbuiting van kinderen te voorkomen. Daarvoor hebben zij een speciale functionaris aangesteld. Verdere kritiek is Primark tot op heden bespaard gebleven.