Is het slim om zegeltjes te kopen bij de supermarkt

Waarom een artikel over zegeltjes die je kunt kopen in de supermarkt?

Bijna elke supermarkt biedt een spaarprogramma, waarbij je zegeltjes kunt kopen bij de supermarkt. Vervolgens dien je die op te plakken in een zegelboekje. Het boekje kan ingeleverd worden bij de kassa en je krijgt er geld voor terug. Meer geld dan het aantal zegels dat je oorspronkelijk gekocht had. Maar is het slim voor de consument om zegels te kopen, of vooral voor de supermarkt?

Algemene regels ten aanzien van het sparen van zegels in de zegelboekjes

Bij alle spaarprogramma's kunnen zegels enkel gekocht worden, voor een percentage van het bedrag dat in de winkel is besteedt.

Om de verschillende spaarprogramma's onderling te kunnen vergelijken is van het volgende uitgegaan: Een gemiddeld gezin van 4 personen, 2 volwassenen en 2 kinderen besteedt volgens het NIBUD gemiddeld 137,50 Euro per week aan boodschappen. Er van uitgaande dat 75 % bij één supermarkt wordt gedaan en de overige verdeeld over andere supermarkten / slagers / bakkers, wordt het bedrag 103 Euro per week aangehouden als het maximale bedrag waarover gespaard kan worden.

Welke zegelspaarprogramma's zijn er?

Albert Heijn

Vol boekje

Een van de bekendste zegel spaarprogramma's is van de Albert Heijn. Daarbij koop je bij je boodschappen voor 0,10 Euro een zegel. Na 490 zegels, oftewel 49 Euro, is je boekje vol. Albert Heijn geeft voor dat boekje 52 Euro terug. De rente die je ontvangt over je spaargeld is dan dus 6.1 %. De spaarrente die je op dit moment kunt krijgen op je rekening is maximaal 3 %. Daarvoor dien je een heel jaar je geld op de rekening te laten staan. Bij een gemiddeld bestedingspatroon bij deze supermarkt is het boekje na 5 weken vol. Na 5 weken sparen heb je dus een rendement van 6.1 % over 5 weken.

Halfvol boekje

Je kunt ook een half boekje (255 zegels) inleveren. Dit boekje levert 26 Euro op. De rente die je ontvangt over deze gespaarde zegels is 2 %. Aanzienlijk lager dan een vol boekje, maar aangezien dit boekje bereikt wordt na 3 weken boodschappen doen is dit een rendement van 2 % over 3 weken. Het moge duidelijk zijn dat een vol boekje duidelijk een hoger rendement behaalt.

Jumbo supermarkt

Bij de Jumbo supermarkt kun je bij elke euro aan boodschappen 1 zegel a 0.10 Euro bijkopen. Een boekje bij Jumbo bevat 10 spaarkaarten, maar elke kaart kan individueel worden ingeleverd en het rentepercentage dat ontvangen wordt bij 1 spaarkaart is evenveel als bij 10 spaarkaarten. Per spaarkaart waar 2,50 Euro aan zegels geplakt zijn, wordt 2.60 Euro uitgekeerd. Dit betekent dat de spaarrente 4 % per kaart bedraagt. Na een week boodschappen doen bij deze winkel heeft u 4 spaarkaarten vol. Uw spaarrendement bedraagt dan 4 % na 1 week.

Super de Boer

Bij Super de Boer kan bij elke euro aan boodschappen twee zegels van 0.05 Euro gekocht worden. Een zegelboekje bevat 470 zegels en heeft daarmee een waarde van 23.50 Euro. Super de Boer keert voor een volle spaarkaart 25 Euro uit. Dit betekent dat de spaarrente 6.4 % bedraagt. Na 3 weken is het spaarboekje vol. Dit betekent dus een spaarrendement van 6.4 % na 3 weken.

AH vol boekje Jumbo spaarkaart

Super de Boer boekje

6.1 % 4 %
  1. 4 %

Is het sparen van koopzegels lucratief?

Zoals duidelijk mogen zijn bedraagt de rente die ontvangen wordt over de gekochte zegels tussen de 2 en 6.4 %. Deze rente wordt na een korte spaarperiode (tot maximaal 5 weken) bereikt. Vervolgens zou dit geld alsnog op een spaarrekening gezet kunnen worden (of opnieuw geïnvesteerd kunnen worden in nieuwe spaarzegels). Het totale rente percentage over het geïnvesteerde bedrag kan daarbij oplopen tot enige tientallen procenten per jaar. Natuurlijk heeft de supermarkt ook voordeel bij het spaarprogramma (bijvoorbeeld klantbinding), maar zonder meer is het een slim idee om aan deze programma's deel te nemen. Met weinig risico haalt u binnen een korte periode veel rendement. Jammer dat je enkel zegels mag kopen over de gekochte etenswaren..