Voorkom oververzekering
Inleiding
Nederlanders verzekeren zich doorgaans veel meer dan mensen uit andere landen. Dat is historisch gegroeid en komt onder andere doordat Nederlanders hun zaken graag goed op orde willen hebben en vooral geen risico’s willen lopen. En één van de manieren om risico’s te vermijden is het afdekken er van door middel van een verzekering. Een verzekering tegen ziektekosten, een reisverzekering, een opstalverzekering, inboedel, rechtsbijstand, wettelijke aansprakelijkheid (WA), voertuigenverzekeringen, annuleringsverzekering en nog veel meer. Verzekeraars zijn er dol op, want die verdienen er veelal goed aan. Maar overdrijven we niet een beetje? Of verzekeren we ons niet dubbel?
Maak bewuste keuzes
Vaak worden verzekeringen afgesloten uit gewoonte. En vervolgens wordt er niet kritisch gekeken naar de polisvoorwaarden, de dekkingen, de noodzaak en de kosten. Ook zijn het doorlopende contracten die zeker niet door iedereen periodiek weer eens doorgelicht worden op relevantie. Levensomstandigheden van mensen veranderen, dus ook de bijbehorende verzekeringswens. Door niet kritisch te zijn op uw verzekeringsportefeuille bestaat de kans dat u honderden euro’s per jaar te veel betaald aan onnodige of dubbele verzekeringen. Hieronder volgen enkele handreikingen die wellicht nog tot een mooie besparing kan leiden.
Doorlichten van uw verzekeringsproducten
Zijn alle verzekeringen nog relevant? Bijvoorbeeld de wintersportdekking in de reisverzekering terwijl u niet meer skiet. Of een doorlopende annuleringsverzekering terwijl uw eigenlijk nooit meer vaste reserveringen maakt als u op reis gaat. De autoverzekering: is all-risk nog steeds zinvol. En de caravanverzekering: heeft de caravan nog wel genoeg dagwaarde om deze te verzekeren? Voorbeelden te over die eigenlijk alleen maar aangeven: neem de moeite om de verzekeringsportefeuille te screenen en eventueel aan te passen aan de gewijzigde omstandigheden. Het is even wat administratief werk, maar het voorkomt wel oververzekering.
Ziektekostenverzekering
De ziektekostenverzekeringen zal bij de meeste mensen de meest dure verzekering zijn. Per volwassene kost een basisverzekering al snel 100 euro per maand. Zeker bij deze verzekering is het echt de moeite om goed na te gaan wat er verzekerd moet worden en wat dat kost. Twee voorbeelden hiervan: 1) de aanvullende tandartsverzekering. Die kost al snel 30 euro per maand, oftewel 360 euro per jaar. De dekking is vaak echter beperkt. Reguliere controlebeurten zijn (in elk geval voor 75%) gedekt. Een ook allerlei andere ingrepen. Maar let op: vaak geldt er een maximale vergoeding van ongeveer 800 euro per jaar. En daarboven ben je alsnog zelf de klos. Maak dus goed een afweging tussen het risico en de kosten. Als er bijna nooit iets mis is met het gebit, dan is het wellicht raadzaam om de 360 euro niet aan de verzekeringsmaatschappij te geven maar om die op zij te zetten. 2) het eigen risico. Het verhogen van het eigen risico gaat gepaard met een verlaging van de verzekeringspremie met ongeveer de helft. Dus 650 euro eigen risico levert een lagere jaarpremie op van 325 euro. Ook hier geldt: maak bewust de afweging tussen risico, draagkracht en zekerheid.
Voorkom dubbele verzekering
Ook dit komt vaak voor. Ziektekostenverzekeringen dekken vaak ook de ziektekosten in het buitenland. Ga dan ook goed na of u in de reisverzekering geen zaken onnodig aan het verzekeren bent. Hetzelfde kan bijvoorbeeld voorkomen bij een autoverzekering en een ANWB lidmaatschap. Ook daar kunnen dubbelingen in zitten op het gebied van vervangend vervoer, repatriëring e.d..
Conclusie
Verzekeren is goed en in veel gevallen ook noodzakelijk en verplicht. Maak echter wel altijd bewust en kritisch de keuze tussen wat er echt verzekerd moet worden en wat niet. Een slimme benadering kan geld besparen.