Verzekeren zonder provisie

Inleiding

De provisies die tussenpersonen van verzekeringen krijgen liggen al een tijdje onder vuur. Soms is het schrikbarend wat een klant aan provisie moet betalen. Je betaalt vaak al genoeg voor je verzekering zelf, laat staan dat hier nog allemaal extra kosten bovenop komen. Wanneer je een verzekering of bijvoorbeeld hypotheek afsluit via een tussenpersoon, dan wordt deze tussenpersoon hier als het ware voor beloond. De bank of verzekeraar geeft de tussenpersoon een bedrag, namelijk de provisie. Dit bedrag verschilt per verzekering of dienst. Maar de bank of verzekeraar wilt dit geld natuurlijk wel terugvangen, daarom zal de premie die je als klant moet betalen met een bepaald bedrag verhoogd worden. Door de provisie ben je dus duurder uit met je verzekering. Gelukkig komen er steeds meer verzekeringen waarbij je geen provisie hoeft te betalen. Wat wil je weten over verzekeren zonder provisie?

Wat is provisie precies?

Veel mensen sluiten een verzekering af via een tussenpersoon. Dit zijn bijvoorbeeld verzekeringen die je bij je hypotheek afsluit, zoals een levensverzekering. Maar ook voor ander soort verzekeringen kan je naar een tussenpersoon stappen. Zeker wanneer je geen verstand hebt van verzekeringen, dan is het fijn om advies te vragen aan iemand die er wel verstand van heeft. Een tussenpersoon kan bijvoorbeeld bekijken welke verzekering het beste bij jouw situatie past en met welke verzekering je het voordeligst uit bent.

Wanneer de tussenpersoon een verzekering afsluit bij een verzekeraar, dan ontvangt hij hier geld voor. Dit wordt provisie genoemd. En hierin zit ook gelijk het bekende addertje onder het gras. Als klant ga je er vanuit dat je onafhankelijk advies krijgt, maar veel tussenpersonen proberen je een verzekering aan te smeren die je misschien niet nodig hebt of waar ze zelf het meeste geld aan verdienen.

De provisie kan op twee manieren uitbetaald worden. In veel gevallen krijgt de tussenpersoon in één keer een groot bedrag per afgesloten verzekering. In andere gevallen krijgt de tussenpersoon ieder jaar een bepaald bedrag zolang jij de verzekering hebt lopen.

Je denkt misschien dat je als klant niet veel merkt van de provisie, maar niks is minder waar. Je denkt misschien dat je alleen premie betaalt, maar vaak betaal je ook een stuk provisie. Je bent dus duurder uit met je premie! Dit bedrag kan oplopen tot wel twintig procent van je premie! Dit is een hoop geld, zeker als je je bedenkt dat sommige verzekeringen jaren doorlopen. Dit moet anders kunnen, zou je zeggen!

Verzekeren zonder provisie

Er zijn verschillende manieren om een verzekering af te sluiten zonder provisie.

Verzekering afsluiten zonder tussenpersoon

Allereerst kan je verzekeringen afsluiten zonder tussenpersoon. Je doet in dat geval al het werk zelf. Je zoekt zelf een verzekering uit die bij je past en regelt dit rechtstreeks met de verzekeraar. Je krijgt geen hulp en advies meer en daardoor betaal je een lagere premie.

Sommige banken bieden ook verzekeringen aan. Wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek afsluit en je sluit ook gelijk een verzekering af, dan betaal je hier wel provisie over. Ze spelen dan zelf voor tussenpersoon. De bank stopt het geld dan eigenlijk gewoon in zijn eigen zak en verdient zo dubbel aan je!

Verzekering afsluiten met tussenpersoon

Maar niet iedereen zit er op te wachten om zelf zijn verzekeringen af te sluiten. Het kan namelijk nog best ingewikkeld zijn. Iedere verzekeraar verkoopt zichzelf als de beste en de goedkoopste. Zie dan maar eens een verzekering uit te kiezen en je wilt ook zeker niet onderverzekerd zijn. Gelukkig zijn er verschillende tussenpersonen waarbij je hulp en advies kan vragen, maar waarbij geen provisie wordt gerekend. Deze tussenpersoon bekijkt wel verzekering het beste bij jouw situatie past en waarbij je het voordeligst uit bent. In plaats van dat je iedere maand extra geld moet betalen voor de provisie, wordt nu gevraagd om een éénmalig bedrag. Dit is het geld wat de tussenpersoon verdient voor zijn werk. Aan de andere kant betaal je als klant een lagere premie, dus binnen een paar jaar heb je dit bedrag al terug verdiend. Vaak kan je op de site een hele makkelijke berekening maken. Je vult je gegevens in en het soort verzekering dat je wilt. Hierna krijg je de premie te zien en het bedrag dat je gemiddeld bespaard wanneer je wel een verzekering met provisie zou afsluiten.

Een tussenpersoon waar je verzekeringen kan afsluiten zonder provisie is bijvoorbeeld:

Conclusie

Tussenpersonen verdienen een vermogen als iemand een verzekering bij ze afsluit. Dit is vaak ook het geval wanneer je een verzekering rechtstreeks afsluit. De regering wilt dit graag anders zien. Ze zijn er mee bezig om het provisie-stelsel af te schaffen of in ieder geval aan banden te leggen. Er zijn al verschillende tussenpersonen waar je een verzekering zonder provisie kan afsluiten, dit wordt ook wel een kale verzekering genoemd. Je betaalt éénmalig een bedrag, maar je bent hiervoor wel verzekerd van een lagere premie. Dit is zeker gunstig bij verzekeringen die je jaren hebt, zoals je autoverzekering, inboedelverzekering en levensverzekering.