No claim: hoe werkt het
No claim
Wie zich verdiept in het afsluiten van een verzekering komt al snel de term no claim tegen. Door je hier goed in te verdiepen, kan je veel geld besparen op een verzekering. Bij veel verzekeringen krijg je een korting op de verzekeringspremie die oploopt naarmate je minder schade claimt. Een andere variant is dat je geld retour krijgt als je geen kosten claimt. Dit is de no claim korting.
No claim autoverzekering
De meest bekende vorm van no claim is het bonus malus systeem bij een autoverzekering. Dit wordt vaak voorgesteld als een soort ladder waar je stapjes op kunt stijgen of dalen. In deze vorm van no claim verdien je een bonus (= korting op je verzekeringspremie) als je een jaar lang geen schade claimt. Als je wel schade claimt in een jaar, dan zet je een stap terug op de no claim ladder en krijg je een toeslag op je verzekeringspremie(malus). No claim bij een autoverzekering is dus een korting op de jaarlijkse verzekeringspremie die je kunt verdienen door zo weinig mogelijk schade te claimen. Als je dit goed doet, kan de no claim korting behoorlijk oplopen. Zo kan de no claim korting bij bijvoorbeeld AEGON en FBTO oplopen tot wel 80%!
No claim zorgverzekering
Bij een zorgverzekering werkt de no claim anders dan bij een autoverzekering. In 2005 is er door de zorgverzekeraars geëxperimenteerd met een échte no claim korting. Deze regeling kwam erop neer dat als je in een jaar minder dan €255 aan zorgkosten declareerde, je het verschil als no claim korting uitgekeerd kreeg. Dit had verder geen gevolgen voor de hoogte van de maandelijkse premie.
Een lang leven was deze vorm van no claim niet beschoren. Vanaf 1 januari 2008 is de no claim vervangen door de bijdrage van het eigen risico. In essentie is dit hetzelfde, alleen wordt het anders uitgelegd. In plaats van dat je aan het einde van het jaar geld terug krijgt als je weinig te claimen had, wordt nu het eerste gedeelte van de kosten die je claimt niet vergoed. Dit is de gevraagde eigen bijdrage. Dit bestaat voor een gedeelte uit een 'verplichte eigen bijdrage' en een gedeelte 'vrijwillige eigen bijdrage'. Zorgverzekeraar OHRA geeft korting op de jaarlijkse zorgpremie als je voor het vrijwillige deel kiest voor een hogere eigen bijdrage.
No claim beschermer
Speciaal voor alle Nederlanders die graag zoveel mogelijk willen verzekeren is er nu ook de 'no claim beschermer'. Met deze no claim beschermer kan je je verzekeren tegen de gevolgen van je eigen verzekering. De essentie van deze module is dat je maandelijks een klein bedrag extra betaalt bovenop de basispremie, zodat als je onverhoopt toch schade claimt, je hiermee niet direct een (gedeelte van) je opgebouwde no claim korting verliest. Voor veel mensen is dit een comfortabele gedachte. Veel verzekeraars spelen hierop in met een eigen product. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Bonusgarantie van verzekeraar AllSecur.
Ook interessant: Hoe kan je de wegenbelasting berekenen?