No claim: terugval bij autoschade voorkomen
No claim
Heb je autoschade? Dan is dat al vervelend genoeg. Papieren invullen, auto laten herstellen, ga zo maar door. Maar autoschade wordt extra zuur als je een groot gedeelte van jouw zorgvuldig opgebouwde no claim korting verliest. Is er een manier om dit te voorkomen? Ja die is er. Er zijn zelfs meerdere manieren om te voorkomen dat je bij autoschade terugvalt in no claim korting op jouw autoverzekering. Het is wel van belang om hier goed over na te denken vóór je autoschade hebt, want dan heb je nog keuze op welke manier je terugval in je no claim korting kunt voorkomen. Welke manieren dit zijn, lees je hieronder.
No claim verzekering
Steeds meer verzekeraars bieden bij het afsluiten van een auto verzekering de mogelijkheid tot no claim bescherming. Deze zogeheten no claim beschermer is een extra verzekering die je naast een gewone auto verzekering afsluit en waar afzonderlijk premie voor verschuldigd is. De exacte voorwaarden kunnen per aanbieder verschillen, maar de essentie is dat je maandelijks een klein bedragje extra betaalt, zodat als je aanspraak moet maken op jouw auto verzekering, er geen terugval in de no claim korting zal zijn. Vaak is deze verzekering beperkt: de no claim verzekering is bij veel aanbieders beperkt tot één schade per jaar. Lees hier hoe no claim korting werkt.
Inshared: no claim afgeschaft
Er is ook een andere manier om terugval in je no claim korting te voorkomen. Stap over op de auto verzekering van Inshared. Inshared heeft met een frisse blik gekeken naar het stokoude bonus malus systeem van straffen en belonen. Het traditionele no claim stelsel van de gevestigde verzekeringsmaatschappijen is erop gericht dat mensen 'beloond' worden met een kleine korting op de verzekerings premie als ze een heel jaar lang geen autoschade claimen en onevenredig zwaar 'gestraft' worden als iemand onverhoopt toch een autoschade moet claimen. Terwijl daar een verzekering voor bedoeld is. Inshared heeft een premiemodel bedacht dat in de basis geen no claim stelsel kent: iedereen betaalt evenveel (afhankelijk van type auto, aantal kilometers, enz). Aan het einde van het jaar wordt berekend hoeveel er 'geclaimd' is door alle verzekerden samen en het bedrag dat na aftrek van kosten overblijft wordt naar rato terugbetaald aan de verzekerden. Het systeem van Inshared is dus gericht op belonen en past daarmee uitstekend in de hedendaagse levensstijl.
No claim: autoschade zelf betalen
Mocht je nu tóch autoschade hebben opgelopen en heb je geen no claim beschermer op je auto verzekering en ben je niet bij Inshared verzekerd? Ook dan is er nog een (kostbare) manier om te voorkomen dat je een terugval in je no claim korting krijgt. Afhankelijk van de hoogte van het schadebedrag kan het voordeliger zijn om zelf de autoschade te betalen dan dit door jouw verzekering uit te laten keren, want dan behoud je jouw opgebouwde no claim korting. Als je de autoschade niet zelf kan/wil betalen, kan jouw verzekering de autoschade vergoeden (mits je hiervoor verzekerd bent), maar zal je een terugval hebben in je no claim korting, waardoor je nog jarenlang indirect betaalt voor deze autoschade, omdat je een hogere premie betaalt. Hoe zuur het ook klinkt: in de meeste gevallen is het goedkoper zelf de autoschade te betalen dan te kiezen voor een terugval in je no claim.
No claim: conclusie
Ons advies is daarom nu alvast goed na te denken welke risico's je wilt verzekeren en welke manieren er voor jou zijn om bij eventuele autoschade een terugval in je opgebouwde no claim korting te voorkomen.
Heb je zoveel autoschade dat je opzoek bent naar een andere auto? Tegenwoordig zijn er veel auto's waarbij je geen wegenbelasting hoeft te betalen. Lees hier welke auto's dat zijn. Ook de nieuwe Volkswagen Polo Bluemotion en de Hyundai Blue modellen zijn nu wel héél zuinig en voordelig.