Praktische tips bij letselschade
Inleiding
Wanneer je net een ongeval hebt gehad is een schadevergoeding of smartengeld vaak wel het laatste waar je op dat moment aan denkt. Je bent in de war of gewond, en op dat moment komt je gezondheid op de eerste plaats.
Toch is het best belangrijk om verder te denken, zeker wanneer je later letselschade moet bewijzen. Hier onder praktische tips en advies wat u moet doen bij een ongeval.
Bewijslast en letselschade proces
Dat een ongeluk in een klein hoekje kan zitten wisten we al, maar dat het ook verstrekkende gevolgen kan hebben voor uw werkend of privé leven vergeten we nogal eens. Bij letselschade op de lange termijn kan het gewenst zijn een schadevergoeding en/of smartengeld te eisen vanwege eventuele beperkingen die u heeft opgelopen.
Omdat het om veel geld kan gaan en er een rechtzaak of een schikking bij aan te pas kan komen, is het belangrijk dat u met bewijzen kunt komen, zodat uw claim niet in twijfel getrokken wordt. Net na een ongeluk bent u meestal in shock, of blij dat u nog heel bent en roepen de meeste mensen dat het wel mee valt. Of er zijn juist hoog oplopende emoties waardoor de zaken minder duidelijk worden. Maar pas wanneer u en uw lichaam (thuis) weer tot rust komen, komt de volle impact van wat u overkomen is volledig boven tafel. En kunt u er achter komen dat u blijvende schade hebt over gehouden aan uw ongeval. Juist daarom is het belangrijk dat u zorgvuldig te werk gaat. Mocht u later deze schade willen verhalen op de tegenpartij dan zijn de onderstaande tips van levensbelang.
Letselschade tips
1) Neem naam en adres op van eventuele getuigen: Zij zijn vaak degenen die meer gezien hebben van het ongeluk dan u zelf. Ze zijn veelal objectiever en alerter in een situatie waarin u veelal geen overzicht meer heeft. Dit geldt ook voor medewerkers van de politie en ambulance, verplegend personeel en doktoren in het ziekenhuis. Kortom, van iedereen die wat gezien of gehoord heeft met betrekking tot uw ongeval, zoudt u de gegevens moeten noteren.
2) Zorg dat u alles op de foto zet: Met de mobiele telefoons van tegenwoordig is dit gemakkelijk te doen. Neem foto’s van de omstandigheden van het ongeval, de omgeving waar het plaats vond, het letsel aan uw lichaam of de schade aan uw eigendommen. Heeft u hier geen tijd voor omdat u met de ambulance wordt afgevoerd, vraag dan aan eventuele getuigen of vrienden of familieleden om de plaats van het ongeval voor u te fotograferen. Fotografeer ook de voortgang van uw ziekteproces.
3) Laat u zo snel mogelijk onderzoeken door een arts: Dit kan op een EHBO in het ziekenhuis zijn, of uw huisarts, of een bedrijfsarts. Laat al uw klachten op papier zetten door een deskundig iemand, om het verband tussen uw klachten en het ongeval te bewijzen. Een verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij zal altijd proberen aansprakelijkheid te ontkennen wanneer de tijd tussen het ongeval en het door u opgelopen letsel groot is. Zij zullen dan beweren dat de twee geen verband met elkaar houden.
4) Beschrijf al uw klachten: Doe dit desnoods in een dagboekje, waarin u opschrijft wat u allemaal voor fysieke problemen heeft, wat voor impact dat heeft op uw dagelijks functioneren, op uw werk, wat u niet meer kunt ten gevolge van het ongeluk en welke hulp u allemaal heeft moeten inroepen.
5) Schrijf al uw kosten op en bewaar alle bonnen: Noteer ziekenhuiskosten, reiskosten (taxikosten) van uzelf maar ook van familieleden, kosten van kinderopvang, overnachtingskosten van uw partner, gederfd inkomen of bonussen doordat u niet heeft kunnen werken. Zelfs wanneer dit uiteindelijk niet vergoed zou worden kan het van invloed zijn op de hoogte van uw smartengeld, of het aanvragen van een voorschot op gemaakte kosten. Bewaar dus alle rekeningen, facturen, bonnen, afschriften, nota’s en kwitanties.
6) Maak een apart dossier van alle correspondentie en uitslagen van dokters- of specialistbezoeken op datum zodat u uw ziekteproces kunt aantonen en bewijzen.
7) Vraag advies aan een letselschade advocaat: U komt meestal als eenling te staan tegenover een verzekeringsmaatschappij, of een tuchtraad van een ziekenhuis, en u bent niet voldoende op de hoogte van alle regelgevingen. Het kan zelfs zijn dat er een onafhankelijke deskundige of expert is ingehuurd, maar deze gebruikt zijn expertise echt niet om u een zo’n hoog mogelijk bedrag aan schadevergoeding te laten scoren. Deze expert is namelijk meestal door een verzekeringsmaatschappij ingehuurd om de kosten voor hen zo laag mogelijk.
Een goede letselschade advocaat is een advocaat die hierin gespecialiseerd is. U kunt ze vinden op de website van de Vereniging van Letselschade Advocaten, de LSA . Maak goede afspraken over zijn of haar tarieven en over hoe ver u wilt gaan. No cure no pay wordt vaak aangeboden maar is in Nederland officieel verboden.
Overleg bij elk voorstel dat de verzekeringsmaatschappij u doet, zeker wanneer het de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij is, met uw letselschade advocaat. Zorg er voor dat uw letselschade advocaat bij alle belangrijke gesprekken is, als objectieve hulp, omdat u ten eerste vaak te emotioneel betrokken bent, en ten tweede omdat zij beter thuis zijn in de materie en daardoor beter uw belangen kunnen behartigen.
Links
Beroepsziekten, welke zijn officieel erkend
Hoe krijg ik een schadevergoeding vanwege een beroepsziekte