Wanneer kan je de alimentatie wijzigen of stopzetten
Inleiding
Het betalen van alimentatie kan een behoorlijke aanslag zijn op je maandelijkse lasten. Je hebt twee soorten alimentatie, namelijk partneralimentatie en kinderalimentatie. Partneralimentatie is de alimentatie die je betaalt aan je ex-partner. Terwijl je kinderalimentatie betaalt om mee te helpen in het levensonderhoud van je kinderen. De berekening van de alimentatie wordt gemaakt op het moment dat je gaat scheiden. Er wordt gekeken naar de behoefte aan alimentatie voor je expartner en de kinderen. Daarna wordt er gekeken naar je draagkracht. De draagkracht is het bedrag dat beschikbaar is voor alimentatie. Maar soms gebeuren er dingen in de toekomst waardoor de draagkracht minder wordt. Hieronder de redenen waarom je de alimentatie kan laten herzien om minder te gaan betalen of zelfs te stoppen met betalen.
Partneralimentatie
Partneralimentatie moet je in principe betalen naar het aantal jaar dat je getrouwd bent geweest. Stel je bent acht jaar getrouwd geweest, dan moet je dus acht jaar partneralimentatie betalen. Er zit een maximum aan van twaalf jaar. De partneralimentatie kan stopgezet worden als:
- Je expartner gaat samenwonen of trouwen met een nieuwe partner. Er wordt dan verwacht dat de nieuwe partner je expartner kan voorzien in zijn of haar levensbehoeftes.
- Je expartner gaat (meer) werken en verdient daarom genoeg om voor zichzelf te kunnen zorgen. De partneralimentatie is niet meer nodig dan.
Kinderalimentatie
Kinderalimentatie moet in principe betaalt worden tot dat de kinderen 18 zijn. Wanneer ze op hun 18e niet werken of genoeg verdienen, moet er betaald blijven worden tot hun 21e. Vanaf hun 18e hoef je het geld niet meer na je ex-partner over te maken, maar mag het rechtstreeks naar de kinderen worden overgemaakt. De kinderalimentatie kan gestopt worden als:
- Het kind besluit om bij de betalende ouder te gaan wonen. Wanneer het kind bij jou komt wonen is het logisch dat je zelf gaat betalen voor het kind en dat het niet meer naar de andere ouder hoeft worden overgemaakt.
- Het kind is 18 en heeft een eigen inkomen. Afhankelijk van hoeveel het kind verdient kan de alimentatie geminderd of stopgezet worden. Het is wel aan te raden om dit samen in overleg met het kind te doen om ruzie te voorkomen.
Andere redenen om de alimentatie te herzien
Er zijn nog meer redenen om de alimentatie te herzien. Wanneer je alimentatie betaalt kunnen er dingen in je leven veranderen. Door sommige gebeurtenissen heb je misschien minder inkomen en dus ook minder draagkracht voor de alimentatie. De alimentatie kan dan misschien wel verminderd of stopgezet worden.
- Nieuwe partner. Wanneer je een nieuwe partner krijgt kan je draagkracht groter worden of kleiner. Dit is afhankelijk van of de nieuwe partner werkt. Wanneer de nieuwe partner werkt en meer verdient dan de bijstandsnorm (863 euro), dan wordt verwacht dat de nieuwe partner voor zichzelf kan zorgen en de helft van de vaste lasten (zoals woninglasten) op zich kan nemen. Wanneer dit het geval is blijft er van degene die alimentatie moet betalen meer geld over. De draagkracht wordt dus groter. Wanneer de nieuwe partner niet werkt of minder dan de bijstandsnorm, dan moet de nieuwe partner onderhouden worden. Je bent dus meer kwijt omdat je voor twee personen moet zorgen. De draagkracht wordt dus lager. Wanneer je de alimentatie laat herzien wordt er echter wel gekeken waarom de nieuwe partner niet werkt en of ze niet zou kunnen werken.
- Kinderen. Het kan zijn dat je met een nieuwe partner ook kinderen wilt of dat je stiefkinderen in huis krijgt. Voor deze kinderen moet ook gezorgd en betaald worden. Kinderen die bij je in huis wonen gaan bij een nieuwe berekening altijd voor op kinderen die bij je expartner wonen. Je lasten worden hoger met een nieuw kind, waardoor je draagkracht naar beneden gaat.
- Ander werk of ontslag. In deze slechte tijden raken veel mensen hun baan kwijt en verdienen ze minder doordat ze bijvoorbeeld gedwongen minder moeten gaan werken. Het inkomen waarop de alimentatie is vastgesteld, wordt dan in veel gevallen een stuk lager. Bij ontslag krijg je 75% van je laatst verdiende loon. Wanneer je loon minder is, is je draagkracht ook minder. Er kan dan worden gekeken om de alimenatie te laten herzien. Er wordt wel gekeken waarom je ontslagen bent of waarom je minder bent gaan verdienen. Er moet wel een geldige reden zijn.
- Woonlasten. Mensen die net gescheiden zijn komen vaak in een klein huurhuisje terecht. Het kan zijn dat je na een aantal jaar wilt verhuizen om groter te gaan wonen. Dit kan omdat je een nieuwe partner hebt of omdat je ruimte wilt hebben voor de kinderen. Er moet wel een geldige reden zijn waarom je duurder bent gaan wonen. Wanneer je woonlasten een stuk hoger zijn, kan er opnieuw worden gekeken om de alimentatie te laten herzien.
Wat te doen
Wanneer er veranderingen zijn en je denkt in je recht te staan om de hoogte van de alimentatie te laten wijzigen of stop te zetten, neem dan contact op met een advocaat. Hij zal een nieuwe berekening maken om te kijken of je ook daadwerkelijk de alimentatie kan laten herzien. Wanneer blijkt dat je minder kan betalen, dan zal je ex-partner het hier waarschijnlijk niet mee eens zijn. Zaken om de alimentatie te wijzigen of te stoppen komen daarom eigenlijk altijd voor de rechter. Hij zal de situatie bekijken of de alimentatie ook daadwerkelijk gewijzigd of stopgezet kan worden. Vraag altijd advies aan een advocaat of je wel echt sterk staat!
Bezoek ook: zorgverzekering 2014