Tot wanneer moet je kinderalimentatie betalen

Inleiding

Voor veel ouders die kinderalimentatie betalen of ontvangen is het onduidelijk tot wanneer dit moet. De ene ouder is er van overtuigd dat de kinderalimentatie stopt wanneer het kind 18 is, de andere ouder weet zeker dat er kinderalimentatie betaald moet worden zolang het kind nog thuis woont. In principe is het belangijk om te weten tot wanneer je kinderalimentatie moet betalen, want in de meeste gevallen gaat het om een aardig bedrag per maand. Wat zijn de regels voor het betalen van kinderalimentatie? En tot wanneer moet je kinderalimentatie betalen?

Kinderalimentatie tot het kind 18 is

Er moet altijd kinderalimentatie betaald worden tot het kind 18 is. De kinderalimentatie wordt aan de verzorgende ouder betaald. Er is maar één uitzondering om de kinderalimentatie te laten stoppen voor het 18e jaar van een kind. Dit is wanneer een kind in zijn eigen levensonderhoud kan zien. Sommige kinderen werken bijvoorbeeld al op hun 17e fulltime en verdienen dan genoeg om voor zichzelf te kunnen zorgen. Toch mag de kinderalimentatie niet zomaar stop gezet worden als het kind genoeg verdiend. Dit moet in overleg gaan met de verzorgende ouder. Wanneer twee ouders er niet uitkomen zal de rechter uitkomst moeten bieden.

  • Kinderalimentatie moet altijd worden betaald tot het kind 18 jaar is. Enige uitzondering is wanneer het kind in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien. Dit moet echter wel altijd in overleg!

Kinderalimentatie van 18 tot 21 jaar

Wanneer een kind 18 is geworden, dan moet er in principe nog steeds kinderalimentatie worden betaald. De niet verzorgende ouder is dit verplicht tot het kind 21 jaar is. Toch kunnen er redenen zijn om te stoppen met de betaling van de kinderalimentatie. Dit is bijvoorbeeld wanneer het kind zelf genoeg inkomen heeft. Wat wel veranderd aan de kinderalimentatie is dat het geld rechtstreeks aan het kind betaald mag worden. Al is dit niet verplicht als het kind nog bij de verzorgende ouder woont. Maar veel gescheiden mensen vinden het fijn om de kinderalimentatie rechtstreeks aan het kind over te maken. Ze weten dan zeker dat het geld bij het kind terecht komt. Wanneer een kind genoeg inkomen heeft, kan in overleg met het kind worden afgesproken om de kinderalimentatie te verlagen of te stoppen.

Wanneer een kind niet meer thuis woont, geldt er nog steeds een onderhoudsplicht. De kinderalimentatie moet dus gewoon betaald worden aan het kind. Ook als het kind gaat samenwonen vervalt de onderhoudsplicht niet. Om de kinderalimentatie te stoppen of te verminderen moet dat in overleg gaan en anders via de rechter. Wanneer bijvoorbeeld de partner van het kind veel verdient, dan kan dit een reden voor de rechter zijn de kinderalimentatie te verlagen of stop te zetten. Maar dit is zeker geen regel!

  • De kinderalimentatie mag vanaf 18 jaar rechtstreeks aan het kind zelf worden betaald, maar dit is niet verplicht.
  • Kinderalimentatie moet worden betaald als het kind bijvoorbeeld nog studeert en/of niet in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien.
  • In overleg met het kind kan de kinderalimentatie worden verminderd of stop worden gezet.

Kinderalimentatie vanaf 21 jaar

Bij de wet is vast gesteld dat de kinderalimentatie stopt wanneer een kind 21 jaar is geworden. Er zijn hier echter twee uitzonderingen op. Wanneer een kind bijvoorbeeld een handicap heeft en daardoor niet in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien, dan blijven de ouders verplicht om te voorzien in het levensonderhoud. Ook kinderen die nog studeren kunnen recht hebben op kinderalimentatie. Wanneer de ouders het financieel kunnen opbrengen, moeten ze hun kind ondersteunen en de kans geven om de studie af te ronden.

  • Vanaf 21 jaar hoeft er geen kinderalimentatie meer worden betaald. Uitzondering hierop is wanneer het kind een handicap heeft of wanneer ze nog studeren.

Conclusie

Als kinderalimentatie betalende ouder mag je er vanuit gaan dat je dit tot het 21e jaar moet blijven betalen. De meeste jongeren studeren na hun middelbare school door, waardoor ze niet zelf voor inkomen kunnen zorgen. Wanneer je minder of niks meer wilt betalen omdat een kind wel genoeg inkomen heeft, kan dit het beste in goed overleg gaan. Het is meestal niet bevordelijk voor de band tussen ouder en kind als er een rechter tussenbeide moet komen. Aan de andere kant moet een zoon of dochter zich afvragen hoe lang ze afhankelijk van de betalende ouder wilt blijven. Win bij twijfel altijd advies is van een advocaat. Stop ook nooit zomaar met het betalen van kinderalimentatie.

Lees ook: acties en aanbiedingen van energiemaatschappijen