Tot wanneer moet je kinderalimentatie betalen

Inleiding

Voor veel ouders die kinderalimentatie betalen of ontvangen is het onduidelijk tot wanneer dit moet. De ene ouder is er van overtuigd dat de kinderalimentatie stopt wanneer het kind 18 is, de andere ouder weet zeker dat er kinderalimentatie betaald moet worden zolang het kind nog thuis woont. In principe is het belangijk om te weten tot wanneer je kinderalimentatie moet betalen, want in de meeste gevallen gaat het om een aardig bedrag per maand. Wat zijn de regels voor het betalen van kinderalimentatie? En tot wanneer moet je kinderalimentatie betalen?

Kinderalimentatie tot het kind 18 is

Er moet altijd kinderalimentatie betaald worden tot het kind 18 is. De kinderalimentatie wordt aan de verzorgende ouder betaald. Er is maar één uitzondering om de kinderalimentatie te laten stoppen voor het 18e jaar van een kind. Dit is wanneer een kind in zijn eigen levensonderhoud kan zien. Sommige kinderen werken bijvoorbeeld al op hun 17e fulltime en verdienen dan genoeg om voor zichzelf te kunnen zorgen. Toch mag de kinderalimentatie niet zomaar stop gezet worden als het kind genoeg verdiend. Dit moet in overleg gaan met de verzorgende ouder. Wanneer twee ouders er niet uitkomen zal de rechter uitkomst moeten bieden.

  • Kinderalimentatie moet altijd worden betaald tot het kind 18 jaar is. Enige uitzondering is wanneer het kind in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien. Dit moet echter wel altijd in overleg!

Kinderalimentatie van 18 tot 21 jaar

Wanneer een kind 18 is geworden, dan moet er in principe nog steeds kinderalimentatie worden betaald. De niet verzorgende ouder is dit verplicht tot het kind 21 jaar is. Toch kunnen er redenen zijn om te stoppen met de betaling van de kinderalimentatie. Dit is bijvoorbeeld wanneer het kind zelf genoeg inkomen heeft. Wat wel veranderd aan de kinderalimentatie is dat het geld rechtstreeks aan het kind betaald mag worden. Al is dit niet verplicht als het kind nog bij de verzorgende ouder woont. Maar veel gescheiden mensen vinden het fijn om de kinderalimentatie rechtstreeks aan het kind over te maken. Ze weten dan zeker dat het geld bij het kind terecht komt. Wanneer een kind genoeg inkomen heeft, kan in overleg met het kind worden afgesproken om de kinderalimentatie te verlagen of te stoppen.

Wanneer een kind niet meer thuis woont, geldt er nog steeds een onderhoudsplicht. De kinderalimentatie moet dus gewoon betaald worden aan het kind. Ook als het kind gaat samenwonen vervalt de onderhoudsplicht niet. Om de kinderalimentatie te stoppen of te verminderen moet dat in overleg gaan en anders via de rechter. Wanneer bijvoorbeeld de partner van het kind veel verdient, dan kan dit een reden voor de rechter zijn de kinderalimentatie te verlagen of stop te zetten. Maar dit is zeker geen regel!

  • De kinderalimentatie mag vanaf 18 jaar rechtstreeks aan het kind zelf worden betaald, maar dit is niet verplicht.
  • Kinderalimentatie moet worden betaald als het kind bijvoorbeeld nog studeert en/of niet in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien.
  • In overleg met het kind kan de kinderalimentatie worden verminderd of stop worden gezet.

Kinderalimentatie vanaf 21 jaar

Bij de wet is vast gesteld dat de kinderalimentatie stopt wanneer een kind 21 jaar is geworden. Er zijn hier echter twee uitzonderingen op. Wanneer een kind bijvoorbeeld een handicap heeft en daardoor niet in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien, dan blijven de ouders verplicht om te voorzien in het levensonderhoud. Ook kinderen die nog studeren kunnen recht hebben op kinderalimentatie. Wanneer de ouders het financieel kunnen opbrengen, moeten ze hun kind ondersteunen en de kans geven om de studie af te ronden.

  • Vanaf 21 jaar hoeft er geen kinderalimentatie meer worden betaald. Uitzondering hierop is wanneer het kind een handicap heeft of wanneer ze nog studeren.

Conclusie

Als kinderalimentatie betalende ouder mag je er vanuit gaan dat je dit tot het 21e jaar moet blijven betalen. De meeste jongeren studeren na hun middelbare school door, waardoor ze niet zelf voor inkomen kunnen zorgen. Wanneer je minder of niks meer wilt betalen omdat een kind wel genoeg inkomen heeft, kan dit het beste in goed overleg gaan. Het is meestal niet bevordelijk voor de band tussen ouder en kind als er een rechter tussenbeide moet komen. Aan de andere kant moet een zoon of dochter zich afvragen hoe lang ze afhankelijk van de betalende ouder wilt blijven. Win bij twijfel altijd advies is van een advocaat. Stop ook nooit zomaar met het betalen van kinderalimentatie.

Lees ook: acties en aanbiedingen van energiemaatschappijen

Reacties (20)

Reageer
Jeannette knigge reageerde 10 jaar geleden
22 Sep 01:28
vervolg ... er is een rechtzaak geweest over onze dochter, het was bekent dat onze dochter al 2 jaar op de wachtlijst stond voor begeleid wonen.. dit in juni zou gebeuren en er nog een hoop moest komen.. de rechter zei dat vader een draagkracht had van 280 euro... onze dochter een wajong had van net 600 euro.. rechter besliste kind kond zich hier van redden.. let wel huur en alles zelf betalen.. en liet het kind nog een schuld na van 1600 euro iedereen snapt dat een kind van 20 met wajong net uit huis en begeleid woont dit never kan terug betalen.. waarom deze uitspraak??? de rechter had ook moeten weten dat een kind van net 20 nu met schulden geen recht meer heeft op een pgb.. dus weg begeleid wonen.. dank daarvoor.. belastbaar vrije voet voor haar is alles met elkaar bijna 300 euro.. waar moet zij nu nog haar huur en zorgtoeslag van betalen laat staan leven.. leve het gerecht in nederland.. super... maakt meer kapot dan lief is... een zeer trieste moeder , waarvan haar kind dit maar zo ff in de schoot is gegooied in een minuut...
Yvonne reageerde 10 jaar geleden
24 Feb 16:28
ik heb een zoon met een beperking.hij is nu 20 jaar,is volledig afgekeurd dus ontvangt wajong.Alimentatie krijgt hij sinds zijn 18e niet meer.Nu lees ik dat je voor een kind wat beperkt is zeker tot 21 alimentatie moet betalen en daar staat de wajong volledig buiten. Heeft hier iemand ervaring mee? Ik neem nu zelf de meeste kosten van mijn zoon voor mijn rekening.
Hoogers rudi reageerde 10 jaar geleden
23 Dec 14:46
hallo mijn dochter word 19 jaar en ze heeft nu werk ze verdiend ongeveer 750 euro per maand moet ik nu nog almetatie betalen wou ook op haar 18 de het op haar rekening storten maar moeder wil dit niet weet iemand raad dank u
Kim reageerde 11 jaar geleden
24 Sep 15:31
Wie weet er meer?

In de nazomer dit jaar ben ik 22 jaar geworden.
Mijn ouders zijn in 2011 gescheiden en dit ging niet zonder slag of stoot. Beide hebben ze erg geleden.
Mijn vader heeft de opgelegde ouderbijdrage betaald vanaf januari 2012 tot de zomervakantie 2013.
In het echtscheidingsconvenant wordt aangegeven dat hij moet betalen tot mijn 24e, mits ik blijf studeren.
Ik ben chronisch ziek, heb anderhalf jaar in een revalidatiecentrum gezeten en zie geen mogelijkheid om te werken naast mijn studie. Dit geeft mij op zich al veel stress en frustratie. Mijn vader legt sinds kort zijn eigen afspraken op aan het ontvangen van de ouderbijdrage. Zo wilt hij dat ik hem continu bel en mijn behaalde schoolpunten laat zien. Nu heeft hij de bijdrage gestopt, omdat hij vindt dat ik te lui ben (en niet ziek).

Wat kan ik nu het beste doen?
Mijn ziekte vergt al mijn tijd en mijn geld gaat uit naar medicatie en naar mijn zorgverzekering. Ik doe wat ik kan om te bezuinigen. Maar nog even, en ik moet dusdanig in mijn budgetten snijden dat ik amper kan eten.

Gea reageerde 11 jaar geleden
27 Jun 00:02
Mijn dochter heeft een jaar op haar zelf gewoond .Maar door dat ze is opgelicht is ze weer bij mij komen wonen.Om zo snel mogelijk uit de schulden te komen .Ik zit zelf in de schulsanering en kan geen tweee monden voeden ik moet het van 40 euro in de week doen..ze gaat op dit moment niet meer naar school het nieuwe school jaar gaat ze weer naar school ze heeft op dit moment een baantje waar ze 400 euro in de maand voor krijgt.Haar vader is nu gestopt met de allimentatie.die 400 euro heeft ze nodig voor haar aflossingen.Haar vader weet dat dit de reden is dat ze weer bij is komen wonen en nu is hij gestopt allimentatie te betalen,hij weet de reden waarom ze weer bij haar moeder is gaan wonen.Mijn vraag is kan ik zelf naar de rechter stappen of moet mijn dochter dit doen om dat ze al twintig is.het probleem is dat ik mijn dochter niet kan onderhouden..We zitten nu echt in de problemen ..
Jansen Paul reageerde 11 jaar geleden
10 Jun 19:28
kan iemand me helpen of uitleggen ,hoe ik te weten kan komen of mijn dochter nu werkt of al een werkloosheidsuitkering geniet? Mijn dochter is 22 jaar en ondertussen afgestudeerd sinds januari van dit jaar. Momenteel betaal ik nog steeds almentatiegeld.
Hamelink Micheline reageerde 11 jaar geleden
19 Apr 14:17
Mijn zoon wordt 21j in augustus en heeft een mentale handicap. Hij gaat in september wel nog verder naar school. Vanaf dan krijgt hij een inkomensvervangende tegemoetkoming van het FOD. Hij krijgt wel nog gewoon kindergeld. Zijn vader betaald nu nog onderhoudsgeld. Tot hoelang moet zijn vader alimentatie aan zijn zoon blijven betalen.
Bosviooltje reageerde 11 jaar geleden
12 Mar 11:14
mijn zoon werkt 4 dagen en in jully word hij 18 , hij gaat 1 dag in de week naar school heeft hij nog recht op allementatie??? ik(moeder ) werk ook maar 28 uur en minium loon en betaal me scheel aan huur en vaste lasten dan is al mijn loon op !!! ( dan heb ik nog geen boodschappen gedaan kan je nagaan.... )
J reageerde 11 jaar geleden
26 Jan 16:21
Mijn vriend (en ik) betalen al 12 jaar kinderalimentatie. Zijn zoon is nu 16 en gaat vanaf 1 febr. 4 dagen in de week werken en 1 dag naar school. Hiervoor ontvangt hij een miniumjeugdloon. Hij is overigens om het weekend bij ons en verder bij zijn moeder en haar man. Hoe zit het dan met de alimentatie die wij voor hem betalen?
Maronco reageerde 11 jaar geleden
08 Jan 00:55
mijn ex, heeft zonder overleg, in december niet betaald en onze dochter wordt binnenkort 18 jaar. In de scheidingsakte staat dat hij haar tot haar 21ste alimentatie zou betalen. Nu is mijn vraag, de akte is tussen ons tot stand gekomen en bij de rechter geweest, wordt dit dan een zaak tussen hem en mij, of moet zijn dochter dit gaan doen.
P.Bredow reageerde 11 jaar geleden
02 Jan 16:14
Mijn dochter van 20 studeert nog maar nu gaat ze samenwonen met haar vriend ben ik nu nog verplicht om de ouderbijdrage te betalen voor haar studie ?
Priscilla reageerde 11 jaar geleden
09 Dec 16:08
Vooraf. Dus de alimentatie van december moet op 30 november gestort zijn.
Biemans reageerde 11 jaar geleden
09 Dec 12:39
moet je de kindalementatie in het begin van de maand betalen of pas op het eind wanneer je je salaris gestort krijgt dus vooraf of achteraf.
Wim reageerde 11 jaar geleden
01 Dec 20:49
kan iemand mij advies geven?

Heb tot vorig jaar alimentatie betaald voor mijn zoon. Totdat hij 21 jaar werd. Dit heb ik bij mijn belastingaangifte vermeld. Nu krijg ik van de belastingdienst te horen dat ik waarschijnlijk terug moet betalen omdat ik niet verplicht was om te betalen, want mijn zoon blijkt een uitkering te hebben gehad. Ik wist dit niet , heb geen contact met mijn zoon.
Mijn vraag hoe krijg ik de onterecht betaalde alimentatie terug?
Grootjans krista reageerde 12 jaar geleden
21 Oct 22:25
kan me er iemand helpen of uitleggen ,hoe ik te weten kan komen of me kinderen werken of verder studeren ,wegens dat ik almentatie geld betaal ,en me ex vertikt om bewijzen te geven ,
Jeannette knigge reageerde 12 jaar geleden
10 Oct 01:30
pricilla dank voor je antwoord alleen het geval nu, mijn dochter heeft nu onder druk en zonder overleg een mondelinge afspraak gemaakt met haar vader terwijl ze van alles net niks snapt een brief ondertekend en deze is dus naar het lbio gegaan en die hebben hun handen er van af getrokken omdat ze 18 is en een handtekening heeft gezet hoe krom is de wereld dit kan toch niet!!!! we hebben er nu een advocaat op gezet het is haar zaak waar ze helemaal achter staat maar het lbio ben ik mijn vertrouwen compleet in kwijt een brief met een handtekening van je kind hoe dan ook ( papa is straks alles kwijt wil je dat) ben je de lul en mag je het zelf verder uitzoeken , waar is dan nog gerechtigheid??? lbio nee never niet meer elke vader kan daar misbruik van maken vooral als je een kind hebt die verstandelijk beperkt is helaas is dit onze ervaring !!!
PEGGY reageerde 12 jaar geleden
14 Sep 11:52
mijn vriend betaalt ieder maand correct zijn allimentie voor zijn 18 jarige nu heeft zijn dochter beslist om niet meer naar school te gaan we weten wel dat zij haar nog steeds niet heeft laten inschrijven als werkzoekende zodat zij nog niet in hare wachttijd zit we weten ook dat er moet betalen tot de wachttijd om is en zij een werkloosheids uitkering krijgt wat als zij nog lang gaat wachten voor haar laten in te schrijven weet er iemand daar een antwoord op
Priscilla reageerde 12 jaar geleden
26 Aug 11:53
U heeft helemaal gelijk. Uw ex moet gewoon door blijven betalen. Sowieso tot haar 21e, maar ook daarna als ze niet genoeg inkomen heeft. Ik zou nog een keer het gesprek aangaan met uw ex dat hij gewoon door moet blijven betalen en anders kunt u het lbio inschakelen. Zij incasseren dan bij uw ex de alimentatie. Het lijkt me niet dat uw ex daarop zit te wachten want de administratiekosten die daarbij komen zijn voor zijn rekening!
Jeannette knigge reageerde 12 jaar geleden
26 Aug 11:48
Mijn ex heeft sinds vorige maand de alimentatie van mijn verstandelijke gehandicapte dochter verminderd omdat zij in augustus 18 jaar is geworden en hij wil dus vanaf september niks meer betalen.Omdat hij meent dat als je dochter 18 jaar is hij er van af is..Ik lees overal dat je verplicht bent als ouder om tot je kind 21 jaar is je gewoon moet doorbetalen,echter ze is geestelijk beperkt en volgens ons moet hij dan ook na haar 21 in haar behoeften voorzien.Nu ontvangt ze een kleine wajong (110,00) netto.Maar van die uitkering houd zij 10 euro per maand over i.v.m. verzekeringen enz. Daarop basseerd hij het dat hij niks meer hoeft te betalen.
Wie heeft hier een passende werkwijze voor hoe pak ik dit aan
Frank de Vroom reageerde 12 jaar geleden
23 Jul 07:51
Als je niet meer weet waar je kind woont door dat hij verhuiste is en geen adreswijziging heeft gestuurd moet je dan nog gewoon alimentatie betalen?
Er is een recht om samen te bespreken of het nog wel nodig is tebetalen. Als je geen gegevens hebt kan dat toch niet.
Frank de Vroom