Tot wanneer moet je partneralimentatie betalen

Inleiding

Er zijn twee soorten alimentatie, namelijk kinderalimentatie en partneralimentatie. De kinderalimentatie is bedoeld voor de kinderen. De ouder bij wie de kinderen niet wonen zal als het inkomen het toelaat kinderalimentatie moeten betalen aan de ouder bij wie de kinderen wonen. Partneralimentatie is bedoeld voor de ex-partner. Ook na een scheiding ben je verplicht om voor elkaar te zorgen. Degene met het hoogste inkomen moet in de meeste gevallen partneralimentatie betalen aan degene met een lager of geen inkomen. De meeste mensen vinden het logisch om voor hun kinderen te moeten betalen, maar vinden het een zuur idee om ook voor hun ex-partner te moeten betalen. Tot wanneer moet je partneralimentatie betalen?

Wat is partneralimentatie precies?

Partneralimentatie is in principe een regel die komt uit de tijd dat mannen fulltime werkten en vrouwen thuis voor de kinderen zorgden. Na een scheiding was het niet de bedoeling dat de man vrolijk verder kon leven, terwijl de vrouw alle eindjes aan elkaar vast moest knopen. De partneralimentatie is in leven geroepen met als uitgangspunt dat beide partijen na de scheiding ongeveer evenveel te besteden hebben. De hoogte van de partneralimentatie is van een paar punten afhankelijk, namelijk het inkomen en de lasten. Kinderalimentatie is over het algemeen nog wel een redelijk bedrag, maar partneralimentatie kan in de honderden euro's per maand lopen! Wanneer één van de twee in de bijstand terecht komt, dan zal de bijstand zoveel mogelijk geld bij de andere partner proberen te verhalen.

Tot wanneer moet je partneralimentatie betalen?

Om te bepalen hoe lang iemand partneralimenatie moet betalen, wordt gekeken naar de tijd dat het paar getrouwd was en of er kinderen in het huwelijk zijn geboren.

  • In een huwelijk zonder kinderen, dat korter dan vijf jaar heeft geduurd, moet partneralimentatie worden betaald zolang het huwelijk geduurd heeft.
  • Is een stel langer dan vijf jaar getrouwd en zijn er geen kinderen geboren, dan moet maximaal twaalf jaar partneralimentatie betaald worden.
  • In een huwelijk met kinderen, dat korter dan vijf jaar heeft geduurd, moet maximaal twaalf jaar partneralimentatie worden betaald.
  • Is een stel langer dan vijf jaar getrouwd en zijn er ook kinderen in het huwelijk geboren, dan moet er maximaal twaalf jaar partneralimentatie betaald worden.

In principe kan je zeggen dat in alle gevallen maximaal twaalf jaar partneralimentatie betaald moet worden, behalve wanneer het huwelijk korter dan vijf jaar heeft geduurd en er geen kinderen geboren zijn. Deze regel gaat er vanuit dat degene die partneralimentatie ontvangt, in twaalf jaar tijd wel in staat moet zijn om in zijn of haar eigen levensonderhoud te voorzien.

Op bovenstaande regel zijn echter een paar uitzonderingen. Deze regel is in 1994 in het leven geroepen. Voor alle scheidingen daarvoor gelden nog de oude regels, het kan dus zijn dat iemand langer partneralimentatie moet betalen. Een andere regel is als de ex-partner echt niet in zijn eigen onderhoud kan voorzien, dit kan bijvoorbeeld komen door een handicap.

Wanneer kan je de partneralimentatie stoppen of wijzigen?

Wanneer je partneralimentatie betaalt, dan zijn er een aantal situaties waardoor je kan stoppen met de partneralimentatie te betalen of het bedrag kan laten wijzigen.

  • Wanneer je ex-partner opnieuw gaat trouwen, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen, dan hoef je geen partneralimentatie meer te betalen. De nieuwe partner wordt in dat geval verantwoordelijk.
  • Het kan zijn dat je ex-partner meer gaat werken of meer gaat verdienen. In dat geval kan bekeken worden of je niet minder kan gaan betalen.
  • Misschien verandert er bij jezelf ook het één en ander. Als je bijvoorbeeld een stuk minder bent gaat verdienen of je hebt hogere lasten, dan kan ook bekeken worden of je minder partneralimentatie kan betalen.

Conclusie

Ook na een scheiding blijf je verantwoordelijk voor je ex-partner. In principe moeten beide partijen na een scheiding evenveel te besteden hebben. Het geld dat de ene partner aan de andere partner moet betalen wordt partneralimentatie genoemd. Partneralimentatie moet over het algemeen maximaal twaalf jaar lang betaald worden. Uitzondering hierop is wanneer een huwelijk korter dan vijf jaar heeft geduurd en er geen kinderen zijn geboren. Na twaalf jaar wordt de partneralimentatie stopgezet, maar ook voor die tijd kunnen zich situaties voordoen waardoor er geen partneralimentatie meer betaald hoeft te worden. Er hoeft geen partneralimentatie meer worden betaald als de ontvanger opnieuw gaat trouwen, samenwonen of een geregistreerd partnerschap aangaat. De hoogte van de partneralimentatie kan gewijzigd worden als de ontvanger meer inkomen heeft of wanneer de betaler juist in inkomen achteruit gaat. Vraag altijd advies bij een advocaat wanneer je denkt dat je kan stoppen met het betalen van de partneralimentatie of wanneer je het bedrag wilt laten wijzigen!


Reacties (3)

Reageer
Priscilla reageerde 12 jaar geleden
14 Aug 10:43


Ik neem aan dat het over partneralimentatie gaat, maar in dat geval had u allang mogen stoppen of er is iets anders bij de rechter afgesproken. In 1994 werd de maximale duur van partneralimentatie vastgesteld op 12 jaar. Voor scheidingen voor 1994 goldt een overgangsregeling van maximaal 15 jaar betalen. Wanneer deze termijn is afgelopen dan mag je gewoon stoppen met betalen, behalve als je ex een verzoek bij de rechter indient waaruit zou blijken dat ze nog steeds alimentatie nodig heeft. Maar hier zal dan een rechter over moeten oordelen. Ook als je ex samenwoont met een nieuwe partner mag je stoppen met betalen.
Akkermans reageerde 12 jaar geleden
14 Aug 10:21
Ik ben 64 jaar en betaal al 21 jaar alimentatie.
Is hiervan af te komen en zo ja hoe.
MvA reageerde 12 jaar geleden
04 Mar 20:55
Hier zit een vrouw van 49 jaar, inmiddels 3,5 jaar gescheiden. Op het moment dat ik besloot dat ik wilde scheiden, besloot ik ook dat ik geen alimentatie wilde ontvangen. Ik ben opgegroeid in de tijd dat " een slimme meid, op haar toekomst was voorbereid". De kinderen voeden we op in co-ouderschap. De kosten én de baten dragen we in gelijke mate. Dit voelde voor mij als de meest zelfstandige regeling na de scheiding.
Na 3 jaar kreeg ik een nieuwe partner, ook gescheiden, met een ex uit dezelfde tijd als ik. Echter zij koos ervoor om het onderste uit de kan te halen. Hij krijgt zijn kinderen 2 dagen van de 14 te zien. Graag wilde hij hen vaker zien, maar dat wilde zij niet. Zij heeft, net als ik een HBO opleiding afgerond. Hij betaalt sinds de scheiding de helft van zijn salaris aan zijn ex en de kinderen ( voor die laatste is hij graag bereid te betalen!!). Jaarlijks vind er over dat bedrag een indexering plaats, dus jaarlijks moet hij haar meer gaan betalen, ongeacht of hij meer is gaan verdienen. Zij is er na de scheiding bij gaan werken, een luxe 16 uren. Zij verhoogt daarmee haar maandelijkse inkomen gigantisch; iets wat hij niet kan doen, immers; van elke euro die hij meer gaat verdienen gaat 50 eurocent naar haar. Wanneer wij ooit besluiten te gaan samenwonen, of trouwen, zal het zo zijn dat mijn inkomen bij het zijne wordt opgeteld, en zodoende zal ook van mijn inkomen de helft naar zijn ex gaan. Tenzij zij gaat samenwonen of trouwen met een nieuwe partner. Maar zeg nou zelf; zou ze niet gek zijn om dat te doen? Ook zij is opgegroeid in de tijd dat het ons, meisjes, werd geleerd hoe belangrijk het was om voor jezelf te kunnen zorgen. Om onafhankelijk te (kunnen) zijn. Om zelfredzaam te zijn. De huidige alimentatiewetgeving kan ik alleen maar zien als een grote rem op de zo toegejuichte emancipatie van de vrouw. Het is een wet die totaal niet meer past in deze tijd. De wet stamt uit de tijd dat vrouwen afhankelijk waren van hun man. Die tijd ligt godzijdank al heel lang achter ons. Tijd dus om die wet eens aan te passen. Tijd om aan de onafhankelijkheid en zelfstandigheid van de vrouw ook de financiële zelfstandigheid toe te voegen. Een scheiding is bedoeld om LOS van elkaar verder te gaan. Laten we dan ook echt LOS komen van elkaar.