Kinderalimentatie en een nieuwe partner
Inleiding
Kinderalimentatie is bedoeld voor de verzorging van de kinderen. Doorgaans blijven de kinderen bij één ouder wonen. Dit wordt de verzorgende ouder genoemd. In de meeste gevallen is dit de moeder. De andere ouder wordt de niet-verzorgende ouder genoemd. Toch moet deze ouder de andere ouder financieel steunen, namelijk door middel van kinderalimentatie. De hoogte van de kinderalimentatie is afhankelijk van het inkomen van de ouders tijdens het huwelijk en de draagkracht na de scheiding. Als uitgangspunt wordt genomen dat de kinderen er niet op achteruit mogen gaan. Toch blijft de kinderalimentatie in veel gevallen een discussiepunt, ook zijn er veel zaken onduidelijk. Hoe zit het bijvoorbeeld met de kinderalimentatie als één van de ouders een nieuwe partner krijgt?
De verzorgende ouder krijgt een nieuwe parter
In de meeste situaties is de moeder de verzorgende ouder, dus dit neem ik als voorbeeld over, maar andersom is natuurlijk ook mogelijk. Kinderalimentatie leidt in veel gevallen tot discussies. De moeder vindt dat zij te weinig ontvangt, terwijl de vader (de niet-verzorgende ouder) vindt dat hij teveel betaalt. Na verloop van tijd krijgen de meeste gescheiden ouders een nieuwe relatie. Dit leidt in veel gevallen tot nieuwe discussies, dit kan bijvoorbeeld over de hoogte van de kinderalimentatie gaan.
Wanneer de moeder een nieuwe relatie krijgt, dan zal dit geen reden zijn om de kinderalimentatie stop te zetten. Als vader blijf je altijd financieel verantwoordelijk voor je kinderen. Al zou de moeder met een miljonair trouwen, dan zal je als vader nog steeds kinderalimentatie moeten betalen. De nieuwe relatie van de verzorgende ouder kan wel een reden zijn om de kinderalimentatie te verlagen. Dit is alleen het geval als de moeder opnieuw gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. De stiefvader heeft dan dezelfde financiële verplichtingen als de ouders. Er zal worden gekeken naar het inkomen van de nieuwe partner. Wanneer de nieuwe partner genoeg verdient (meer dan bijstandsniveau), dan zal er meer geld zijn voor de kinderen, waardoor de vader wellicht minder hoeft te betalen.
De niet-verzorgende ouder krijgt een nieuwe relatie
Als de vader een nieuwe relatie krijgt, kan dit een reden zijn om de kinderalimentatie te verhogen of te verlagen. Bij het vaststellen van de kinderalimentatie wordt altijd gekeken naar de draagkracht van de vader. Hij zal nooit meer hoeven te betalen dan dat hij kan missen, ook al is de behoefte aan kinderalimentatie groter. Deze draagkracht kan echter stijgen wanneer de vader gaat samenwonen met een nieuwe partner. Wanneer de nieuwe partner een eigen inkomen heeft, dan mag er vanuit worden gegaan dat zij de helft van bijvoorbeeld de woonlasten op zich neemt. Hierdoor houdt de vader meer geld over voor kinderalimentatie.
De nieuwe partner van de vader kan ook een reden zijn om de kinderalimentatie te verlagen. Toch komt dit niet zo vaak voor. Als de nieuwe partner bijvoorbeeld geen inkomsten heeft, dan heeft de vader meer lasten. Toch zal een rechter de kinderalimentatie om deze reden niet zomaar verlagen. De nieuwe partner moet een zeer goede reden hebben waarom zij niet in haar eigen levensonderhoud kan voorzien. Dit kan bijvoorbeeld een handicap, een studie of de zorg voor haar kinderen zijn.
Conclusie
Een nieuwe parter van zowel de verzorgende als de niet-verzorgende ouder kan een reden zijn om de kinderalimentatie te verhogen of te verlagen. Wanneer de verzorgende ouder een nieuwe parter krijgt zal worden gekeken naar het totale gezinsinkomen. Wanneer de niet-verzorgende ouder een nieuwe partner krijgt, zal worden gekeken naar zijn draagkracht. Heeft je ex een nieuwe partner of heb je zelf een nieuwe partner en je wilt de kinderalimentatie verhogen of verlagen? Vraag dan altijd eerst advies aan een advocaat. Hij zal bekijken of het nut heeft om een zaak te beginnen om de hoogte van de kinderalimentatie te wijzigen. Je mag nooit uit jezelf de kinderalimentatie verlagen of stopzetten! Een rechter zal zich over de zaak moeten buigen en toestemming moeten geven.