Partneralimentatie en een nieuwe partner
Inleiding
Ook na een scheiding zijn twee ex-partners financieel verantwoordelijk voor elkaar. In de praktijk houdt dit in dat degene met het hoogste inkomen partneralimentatie zal moeten betalen aan de ander. Uitgangspunt is dat beide ex-partners het even goed hebben na de scheiding. Er kan maximaal twaalf jaar partneralimentatie worden betaald. Duurt het huwelijk korter dan vijf jaar en zijn er geen kinderen? Dan wordt gekeken naar het aantal getrouwde jaren. Veel mensen vinden dat er te lang partneralimentatie moet worden betaald. Maar hoe zit het met de partneralimentatie als er een nieuwe partner in het spel komt?
De ontvanger krijgt een nieuwe partner
In de meeste gevallen is de vrouw degene die de partneralimentatie ontvangt. Veel vrouwen hebben geen of minder inkomen omdat ze bijvoorbeeld parttime werken. Vrouwen zonder inkomen zijn na een scheiding afhankelijk van de bijstand. De bijstand zal zoveel van dit geld op de ex-partner proberen te verhalen. Wanneer een vrouw een lager inkomen dan de man heeft, dan zal de man partneralimentatie moeten betalen. Voorwaarde is wel dat hij dit op kan brengen. Je hoeft nooit onder bijstandsniveau te leven. De hoogte van de partneralimentatie kan onderling bepaald worden of anders door een advocaat of rechter. De hoogte is afhankelijk van het inkomen tijdens het huwelijk en het inkomen van zowel man als vrouw na de scheiding.
Veel gescheiden mensen krijgen na verloop van tijd een nieuwe partner. Alleen een nieuwe partner is geen reden om de partneralimentatie stop te zetten. Wanneer de ontvanger van de partneralimentatie gaat samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan zal de partneralimentatie stopgezet worden. Uitgangspunt is dat de nieuwe partner verantwoordelijk is voor de ontvanger. Mocht deze relatie overgaan, dan heeft de vrouw geen recht meer op partneralimentatie van haar eerste scheiding.
De betaler krijgt een nieuwe partner
Als de betaler van de partneralimentatie een nieuwe partner krijgt, dan is dit opzich geen reden om te stoppen met het betalen van de partneralimentatie aan de ex-partner. Een nieuwe partner kan echter wel een reden zijn om de partneralimentatie te verhogen of te verlagen. Dit is alleen het geval wanneer de betaler gaat samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. Het inkomen van de nieuwe partner speelt een rol bij de hoogte van de partneralimentatie.
Heeft de nieuwe partner weinig tot geen inkomen, dan kan dit een reden zijn om de partneralimentatie te verlagen. De betaler is nu immers ook financieel verantwoordelijk voor zijn nieuwe partner, waardoor hij wellicht minder partneralimentatie aan zijn ex kan betalen. Aan de andere kant kan het ook zijn dat de nieuwe partner wel voldoende inkomen heeft (boven bijstandsniveau). Hierdoor zal de draagkracht van de betaler toenemen omdat bepaalde lasten, zoals de woonlasten, gedeeld kunnen worden. Mocht er behoefte zijn aan meer partneralimentatie, dan kan de ex-vrouw hier een zaak van maken.
Conclusie
Een nieuwe partner speelt zeer zeker een rol bij de hoogte van de partneralimentatie. Wanneer de ontvanger gaat samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan zal de partneralimentatie stopgezet worden. Wees hier altijd eerlijk in, mocht later uitkomen dat je ten onrechte partneralimentatie hebt ontvangen, dan zul je dit met terugwerkende kracht moeten terug betalen.
Ook wanneer de betaler een nieuwe partner krijgt, kan dit een reden zijn om de partneralimentatie stop te zetten, te verlagen of te verhogen. Dit is afhankelijk van het inkomen van de nieuwe partner.