Energieprijzen (gas en elektra) vergelijken bij leegstand, het leegstandstarief
Inleiding over leegstandstarief voor uw energiemeters
Indien u tijdelijk geen gebruik maakt van uw energiemeters komt u bij uw energieleverancier in aanmerking voor een leegstandstarief. Dit artikel legt alles uit over het hoe en waarom en de kosten van het leegstandstarief.
Het is in Nederland wettelijk verplicht uw elektrameter en gasmeter te allen tijde aangemeld te hebben bij een energieleverancier. Het kan voorkomen dat u een woning heeft die te koop staat, gerenoveerd gaat worden of tijdelijk onbewoond is. U kunt dan bij uw energieleverancier een leegstandstarief (ook wel leegstandscontract, leegstandsprijs of leegstandsproduct) voor de elektra- en gasmeter aanvragen. U betaalt dan geen voorschotten maar slechts de vaste kosten die de energieleverancier rekent. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een garagebox of berging waar u geen gas of elektra verbruikt. Voorwaarde voor een leegstandstarief is wel dat u echt helemaal niets verbruikt.
Waarom een leegstandstarief als ik geen energie verbruik?
Uw energierekening bestaat voor maar ongeveer de helft uit leveringskosten van aardgas en elektriciteit. De rest bestaat uit vastrecht (meterkosten), transportkosten en belastingen. De vaste kosten over het netwerk moeten dus altijd betaald worden en daarom moet u ook voor niet gebruikte energiemeters een leegstandstarief betalen. De netbeheerder stuurt kleinverbruikers niet direct een factuur, dat gaat via een energieleverancier. Vandaar dat u een energieleverancier moet kiezen. Maar let op! De leegstandsprijzen per energieleverancier verschillen.
Wat gebeurt er als ik mijn energiemeters niet aanmeld voor een leegstandstarief?
Als u uw gasmeter of elektrameter niet aanmeldt bij een energieleverancier dan heeft de netbeheerder het recht u af te sluiten van het netwerk. Dit betekent dat de levering van stroom of gas wordt stopgezet. Enexis gaat bijvoorbeeld nadat 20 dagen geen energieleverancier is aangemeld over tot afsluiten. Dit afsluiten gebeurt inpandig door het verwijderen van de hoofdzekering of het verzegelen van de elektrameter. Indien de netbeheerder geen toegang heeft tot de meter zal deze uitpandig gaan afsluiten. Dat komt er kortweg op neer dat de elektrakabel wordt uitgegraven en doorgeknipt. In beide gevallen brengt het afsluiten kosten met zich mee die zullen worden verhaald op de huurder of de eigenaar van het pand. Uw netbeheerder zal eerst brieven sturen naar het leveringsadres om u te waarschuwen dat uw energiemeters niet zijn aangemeld. Vaak zal er ook nog telefonisch contact gezocht worden. U bent echter te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de aanmelding bij een energieleverancier, ook in het geval van leegstand.
Alternatief voor leegstandstarief
Het enige alternatief dat er is als u geen energieleverancier wenst aan te melden op de energiemeters en de energiemeters niet wilt laten afsluiten is het laten verwijderen van de aansluiting. Het laten verwijderen van een aansluiting (tot 3x80 A) kan kosteloos (indien dit niet binnen 10 werkdagen moet gebeuren) via de website aansluitingen.nl. Dan worden de energiemeter en de aansluitkast verwijderd en de elektriciteitskabel blijft spanningsloos achter. Houdt er wel rekening mee dat het opnieuw aanvragen van een elektriciteitsaansluiting of gasaansluiting wel erg duur is (dit begint bij ongeveer 700 euro). Dat is dus een afweging die u moet maken. U niet aanmelden bij een energieleverancier (dus ook niet voor een leegstandstarief) is wettelijk verboden. Tot 01-01-2010 mogen energieleveranciers met terugwerkende kracht kosten in rekening brengen bij de verantwoordelijke (de huurder of de eigenaar). U krijgt dan in één keer een grote energierekening gepresenteerd voor de kosten die u in de afgelopen periode (en dat kan jaren terug gaan!) niet betaald heeft, ook als u geen gas of elektra verbruikt heeft.
Wel of geen leegstandstarief aanvragen?
De afweging die u moet maken is puur gebaseerd op een kosten-batenanalyse. Wegen de kosten van verwijderen en opnieuw aanleggen óf af- en aansluiten op tegen de kosten van het leegstandstarief? Indien een pand een lange tijd leeg staat dan is het voordelig de elektrameter en gasmeter te laten verzegelen of af te laten sluiten. Hieronder staat een korte rekensom met een fictief leegstandstarief van 15 euro (dit verschilt per energieleverancier) en de kosten van uit- en in bedrijf stellen van de netbeheerder Liander (tarief 2009).
- Kosten inpandig uitbedrijf stellen: 77,50 euro
- Kosten inpandig inbedrijf stellen 77,50 euro
- Totale kosten: 155 euro.
- Kosten leegstandstarief per maand: 15 euro.
- Kosten in- en uitbedrijf stellen delen door prijs leegstandstarief: 155/15= 10,33.
Indien uw pand dus meer dan 10 maanden leeg staat is het verstandig de energiemeter af te laten sluiten. Staat het pand korter leeg dan is het leegstandstarief goedkoper.
Prijzen leegstandstarief gasmeter en elektrameter vergelijken
Het is lastig een goede prijsvergelijking te geven voor het leegstandstarief aangezien energieleveranciers hun prijzen regelmatig aanpassen en de zwaarte van de elektrameter of gasmeter ook een rol speelt. Daarbij hebben energieleveranciers vaak kortingsacties waarbij ze bijvoorbeeld tijdelijk geen vastrecht in rekening brengen. Het is dus verstandig de actuele energieprijzen op te zoeken op vergelijkingssites of op te vragen bij de energieleverancier. Om toch een indicatie te geven van de prijzen van een leegstandstarief staan hieronder een aantal energietarieven van bekende energieleveranciers opgesomd. De volgende prijzen zijn opgevraagd in november 2009 en betreffen de prijzen van gewone consumentenmeters per maand:
- NUON rekent 18 euro per energiemeter.
- Greenchoice rekent 10 euro voor een elektrameter en 15 euro voor de gasmeter.
- Essent rekent 12 euro voor een elektrameter en 20 euro voor de gasmeter.
- Oxxio werkt met eigen zogeheten ‘slimme meters’ die ze komen installeren (de installatiekosten nemen ze over het algemeen zelf voor hun rekening). Oxxio rekent minder voor de meters, maar je bent dan wel verplicht een driejarig contract bij Oxxio af te sluiten. De kosten voor particuliere klanten (inclusief BTW): 2.76 euro voor de stroommeter en 4.97euro voor de stroom- en gasmeter. De kosten voor zakelijke klanten (inclusief BTW): 5,09 euro voor de stroommeter en 7,89 euro voor de stroom- en gasmeter.