Investeren in zonnepanelen
Een bijdrage aan een beter en schoner milieu
Tegenwoordig kan iedereen op allerlei manieren zijn of haar eigen steentje bijdragen voor een beter en schoner milieu. Zo kan je bijvoorbeeld overgaan om groene stroom van je eigen energiebedrijf, maar je kunt zelfs een stap verder gaan door te besluiten om zonnepanelen op je eigen dak te plaatsen. Hier zit natuurlijk een behoorlijk prijskaartje aan, maar op de langer-termijn kan de investering de moeite meer dan waard zijn. Ook omdat het milieu vriendelijker is kan je in aanmerking komen voor subsidies van de overheid. Lees in dit artikel precies over de werking, soorten en de kosten van zonnepanelen.
Werking en soorten van zonnepannelen
Zonnepanelen, ook wel bekend als PV-panelen (afgeleid van het Engelse "Photo Voltaic"), zetten zonne-energie om in stroom. Zonnecellen bestaan uit twee dunne laagjes waartussen, onder invloed van zonlicht, elektriciteit ontstaat. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, niet heb je alleen verschillende merken, maar ook kan er verschil zitten in de materialen waaruit de zonnepanelen bestaan. Zo zijn de meest voorkomende materialen amorf silicium, mono-kristallijn en poly-kristallijn silicium. Zonnepanelen maken maken deel uit van een systeem, dat behalve uit de panelen uit omvormers en bedrading bestaat. Net als de verschillende soorten zonnepanelen, zijn er ook verschillende systemen voor verschillende soorten toepassingen. Vaak wordt de opgewekte stroom aan het elektriciteitsnet geleverd, direct gebruikt of opgeslagen in accu's. Één van de laatste ontwikkelingen is de zogenaamde oprolbare zonnepaneel. Dit lijkt een beetje op een strandmatje en is in verschillende formaten verkrijgbaar. Deze zonnepanelen zijn speciaal geschikt voor het opladen van bijvoorbeeld je portable computer, camera en mobiele telefoon op plaatsen zonder een elektriciteitsnet.
Het vermogen van zonnecellen wordt uitgedrukt in de eenheid Watt-piek - Wp. Een zonnepanelen-systeem met een vermogen van 600Wp levert omgerekend zo'n 480 kWh stroom per jaar. De elektriciteit die op deze manier wordt gewonnen is een vorm van duurzame, groene energie. Dat de toepassing van zonnepanelen niet wijdverbreid is, komt omdat zoals al eerdere genoemd zonnepanelen vrij kostbaar zijn in de aanschaf. Pas op langere termijn gaan ze een kostenbesparing opleveren, waarmee investeren in zonnepanelen zeker wel zinvol is. Behalve voor het milieu, ook uit economisch oogpunt, want de kosten voor je elektriciteit verbruik stijgt ieder jaar weer rond de 10%.
Kosten van zonnepanelen, meer info
Omdat de aanschaf van zonnepanelen een flinke investering is, zul je je van te voren eerst goed laten moeten informeren. De laagste prijs is hierbij niet per se belangrijk, maar juist de kwaliteit en het rendement van de zonnepanelen en de situatie van je woning, zoals bijvoorbeeld de vorm en oriëntatie (waar de zon op schijnt) van je daken. Toch kunnen ook zelfs de goedkoopste zonnepanelen een aantrekkelijke mogelijkheid zijn, want de levensduur ligt boven de 15 jaar en in die periode haal je de investering er meestal zeker weten wel uit. Een belangrijk gegeven waar je bij moet opletten in de afweging van de aankoop van zonnepanelen is de terugverdientijd van de kosten die je er aan zult hebben. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal zonnepanelen en het rendement ervan, de aanschafprijs en of je de zonnepanelen zelf installeert of het laat doen door een bedrijf. Ook de eerder genoemde eventuele subsidies zijn van invloed op de terugverdientijd. Zowel in Nederland als in België bestaan landelijke subsidieregelingen en daarnaast ook nog lokale subsidie mogelijkheden per gemeente en zelfs provincie. Om je investering in zonnepanelen rendabel te krijgen, is het dus verstandig goed na te gaan uit welke potjes je precies subsidie kunt krijgen en welke voorwaarden aan je zonnepanelen worden gesteld. Ook kun je voor een zonnepanelen-systeem kiezen dat in staat is om de niet gebruikte stroom aan het energiebedrijf te verkopen, dit als gevolg verkort de terugverdientijd alleen maar sneller.
Voor meer informatie adviseer ik je om eens een kijkje te nemen op Zonnepanelen.net.