Welke energiebron kiezen we voor onze open haard
Inleiding
Zeg nu zélf: is er iets gezelliger dan 's avonds met zijn allen rond het snorrende open haardvuur? Wie voor zo een sfeerhaard in zijn woonkamer kiest, heeft vandaag de keuze uit verschillende energiebronnen. Wat zijn nu precies de voor-en nadelen van deze verschillende energiebronnen en welk prijskaartje hangt er aan vast?
Hout: romantisch gezellig
Wie voor een open haardvuur als verwarmingsbron van onze leefkamer kiest, denkt uiteraard in de allereerste plaats aan hout als energiebron. Een knisperende open haard met hout is ongetwijfeld de meest gezellige én romantische manier om zijn woonkamer te verwarmen. Hout als brandstof voor open haarden, heeft nochtans ook vele nadelen. Zo heeft men eerst en vooral een opslagruimte nodig om het hoofd droog te houden. Maar er worden bij het gebruik van hout in onze open haard ook hoge eisen gesteld aan bijvoorbeeld onze schoorsteen. Deze moet immers perfect voldoen aan de strengste eisen die het gebruik van een open haardvuur met hout stelt, zo onder meer aan de afmetingen. Negeert men deze veiligheidsvoorschriften, dan krijgt men gegarandeert problemen. De schoorsteen moet prima onderhouden worden om het risico op een schouwbrand zo klein mogelijk te houden. Ook de kachel moet regelmatig een onderhoudsbeurt krijgen. Bij verbranding van hout, komen vele kankerverwekkende stoffen, zoals PAK's, vrij. Gebruik ook nooit geverfd hout voor kachel of open haard. Een open haard die met hout wordt gestookt, vraagt veel werk. Kiest men er uiteindelijk toch, dan moet men er zéker rekening mee houden dat, hoe hoger de kostprijs, hoe zuiverder de verbranding en hoe minder dus schadelijke stoffen de lucht worden ingeblazen.
Electriciteit voor passief wonen
Het belangrijkste voordeel van een open haard op electriciteit is ongetwijfeld dat bij de installatie ervan géén breekwerk noodzakelijk is. De plaatsing van een stopcontact is alles en een aansluiting op een schoorsteen is evenmin nodig. Verder is zo een electrische open haard uiterst geschikt voor een passiefwoning, die de jongste jaren sterk in opmars is. In zo een passief woning volstaat een verwarming met een klein vermogen. Zo een electrische open haard heeft een maximulm vermogen van amper 2000 watt, voor een passief woning ruimschoots voldoende. De installatiekosten zijn hier dus verwaarloosbaar en de aanschaf van de installatie is eveneens een meevaller. Een nadeel is wél dat het hier om een electrische nepvlam gaat en zo een electrische ope haard is beslist geen goedkope manier van verwarmen. Zij is dan ook het meest geschikt voor de verwarming van kleine ruimtes ,of daar waar een verwarming met een klein vermogen volstaat.
Richtprijs electrische open haard: varieert tussen 1300 en 2000 euro.
Gas: hoog gebruiksgemak én veilig
Een open haard op gas geeft een opvallend hoog gebruiksgemak. Het is tevens uiterst geschikt om te combineren met bijvoorbeeld vloerverwarming op lage temperatuur. Als deze vloeverwarming een basistemperatuur van gemiddeld zo'n achttien graden verzekerd, kan men de gashaard gebuiken om op een vlugge manier de gewenste kamertemperatuur te bereiken. Gashaarden hebben een gesloten verwarmingssysteem, waardoor de zo gevreesde CO-vergiftiging is uitgesloten. Een schoorsteen is hier eveneens overbodig. Een uitgang voor de verbrandingsgassen is ruimschoots voldoende. Toch heeft ook dit verwarmingssysteem enkele nadelen. De vlammen van een open haard op gas ogen minder natuurlijk en zo een gashaard heeft een tweejaarlijkse onderhoudsbeurt nodig. Zo een open haard op gas laat men bij voorkeur door een officieel erkend vakman installeren. Doet men deze karwei toch zelf, dan moet een door de overheid erkend controle-organisme de installatie keuren op zijn veiligheid. Eén ding is echter duidelijk: wordt deze open haard op gas vakkundig geplaatst, dan is dit ongetwijfeld de meest comfortabele en gebruiksvriendelijke bijverwarming van het moment.
Pelletkachels: meest milieuvriendelijke verwarming
Pelletkachels maken gebruik van hernieuwbare bio-brandstof en zijn daarmee met lengten voorsprong de meest milieuvriendelijke verwarming van het moment. Deze pellets zijn kleine, geperste korreltjes van zuiver houtafval, ontdaan van verf, lijm en alle andere afvalstoffen. Pelletkachels zorgen voor een aangename en gezellige warmte. De uitstoot van deze pelletkachels is verwaarloosbaar, het rendement daarentegen bijzonder hoog. De warmte wordt langs de onderkant van de kachel de kamer ingeblazen, dit dankzij een gesloten warmtewisselaar. Op deze manier wordt de warmte maximaal verspreid en kan zelfs naar extra ruimtes worden afgeleid. Er zijn vandaag zowel vrijstaande als inbouwmodellen op de markt en er bestaan zelfs pelletkachels die via een afstandsbediening kunnen geprogrammeerd worden.
Bio-ethanol:
Bio-ethanol brandt zonder rook of reuk en er is zelfs geen schoorsteen voor nodig. Dit verwarmingssysteem wordt meestal geleverd met geïntegreerde, electronische elementen zoalsals een printplaat, een electromagneet, een veiligheidsstop en een CO2 detector die, in geval van CO-uitstoot, het vuur automatisch dooft. Deze open haarden op bio-ethanol voldoen aan de strengste Europese veiligheidsnormen terzake. Zo wordt er zelfs een lange aansteker voorzien om de brander in alle veiligheid te kunnen ontsteken.
Richtprijs: 13900 euro.