Hoe ons dak zelf isoleren met rotswol
Inleiding
Om onze energiefactuur zo laag mogelijk te houden, is de kwaliteit van onze dakisolatie erg belangrijk. Via ons dak gaat maar liefst dertig procent van onze totale verwarmingskosten de lucht in. Kunnen we aan dit probleem iets doen, door zélf ons dak doeltreffende te isoleren met bijvoorbeeld rotswol?
Niets dan voordelen
Een goed geïsoleerd dak, biedt de consument niets dan voordelen. Uiteraard is er het lager energieverbruik, maar er is méér. Inderdaad, onder een goed geïsoleerd dak stijgt ongetwijfeld het woon-en leefcomfort in de ondergelegen kamers aanzienlijk. Voor onze dakisolatie is het gebruik van rotswol een aanrader. Dit materiaal heeft immers een unieke structuur. Het heeft niet alleen uitstekende thermische eigenschappen. Rotswol isoleert onze woning ook efficiënt tegen geluidsoverlast. Het is daarbij ook nog budgetvriendelijk, op een eenvoudige manier zélf aan te brengen en bovendien onbrandbaar.
Extra comfort
Een hellend dak efficiënt isoleren met rotswol, doet ons jaarlijks dertig procent besparen op onze verwarmingskosten. Een goed geïsoleerd dak, biedt ons eveneens een verhoogd wooncomfort. Tijdens de wintermaanden gaat er veel minder warmte verloren, en in de zomer vermindert het gevaar op oververhitting en dus zelf ontbranding.
Soepel isolatiemateriaal
Rotswolplaten bestaan in verschillende samenstellingen en afmetingen. Een eerste soort is erg soepel en dus uitstekend hanteerbaar. Met deze soepele platen kunnen we ons dak gemakkeklijk zélf isoleren. Rotswol is ook erg licht en veerkrachtig. Bij het openen van de verpakking, neemt het onmiddellijk weer zijn normale dikte aan. Rotswolplaten kan men gebruiken tot een maximale afstand van 600 mm, gemeten van hart tot hart van de kepers (balken). Bij een isolatiedikte van 60 mm bedraagt deze maximum afstand 450mm. Rotswol laat zich gemakkelijk op maat snijden. Met een isolatiemes snij je bij voorkeur in de dwarsrichting, stroken met een breedte tussen vijf en tien cm. Op deze manier kunnen we onze rotsplaten goed laten aansluiten tussen de kepers, hetgeen de isolatiewaarde ervan nog verhoogd. Een bijkomende bevestiging is hier niet nodig.
Halfharde rotswol
Er zijn momenteel ook half harde rotswolplaten op de markt. Deze zijn geschikt voor zowat alle balkafstanden. Deze platen worden bij voorkeur in twee gelijke driehoeken gesneden. In vele gevallen zijn ze zo in de handel verkrijgbaar. Ze worden iets breder gesneden dan de afstand tussen de kepers. Bij het plaatsen worden de platen gecomprimeerd, waardoor ze uitstekend aansluiten. Met de weggesneden overschotten kan men dan eventuele holtes en/of kieren opvullen.
Dampscherm
Spijkerflensdekens worden hoofdzakelijk gebruikt voor keperafstanden van 300, 450 en 600 mm. Bij een dak zonder kepers, een zogenaamd gordingdak, worden eerst deze kepers geplaatst. Kies bij voorkeur voor de tussenafstand van 600mm. Samen met zo een spijkerflensdeken, plaats je tegelijkertijd ook een dampscherm. Er bestaan spijkerflensdekens met een dampopen papier, hetgeen het comfort bij de installatie ervan nog gevoelig verhoogd. Snijd hierbij de gewenste lengte af, en duw het deken tussen de kepers. Niet vervolgens de flenzen om de 15 cm vast. Voor passtukken zoals bijvoorbeeld tegen een scheidingsmuur, moet het spijkerflensdeken ook in de langsrichting worden afgesneden. Neem daarbij een breedte van 5 tot 10 cm. De aluminiumlaminaatbekledeing snij je bij voorkeur 30mm breder dan nodig. Breng het passtuk aan, en niet dit vast tussen de kepers. Maak het deken luchtdicht door op de plaatsen waar de flenzen elkaar overlappen, ze vast te kleven met hiervoor speciaal ontworpen tape.