Aardwarmte een goed alternatief
Aardwarmte een goed alternatief.
Onze omgeving zit vol met energie. Met een warmtepomp kan deze energie uit de natuur (aardwarmte) worden gebruikt als verwarming in onze huizen of verwarming van water. Warmtepomp systemen zijn daarmee erg duurzaam en maken gebruik van warmte uit lucht en de bodem of water. Deze bron voor warmte is onuitputtelijk en kosteloos beschikbaar: buitenlucht, en grond- of oppervlaktewater zijn immers altijd toegankelijk.
Een andere techniek om de aardwarmte te gebruiken voor duurzame energieproductie is koude warmte opslag. Grondwater, vaak op een diepte van zo'n 100 m, wordt opgepompt en 's winters gebruikt als (basis-)verwarming van gebouwen waarna het weer de bodem wordt ingepompt. In de zomer kan het grondwater dienen als koeling. Het mes snijd dus aan twee anten. Aardwarmte kan ook gebruikt worden voor het opwekken van elektriciteit.
Geschiedenis
Nieuw is deze techniek al lang niet meer. De eerste keer dat aardwarmte voor het opwekken van elektriciteit werd gebruikt was in Larderello in Toscane. In 1913 werd door graaf Piero Ginori Conti een krachtcentrale gebouwd waarin met waterdamp aangedreven turbines een vermogen van 220 kW opwekten. Vandaag wordt ongeveer 400 MW aan het Italiaanse energienet geleverd.
Warmte en koeling
Verwarming
De warmte in het afgiftesysteem kan op veel manieren worden gebruikt. Bij voorkeur door aansluiting op een afgiftesysteem voor zogenaamde lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming of wandverwarming. Daarnaast is er nog een speciaal voor de warmtepomp ontwikkelde boiler voor het warme water in huis. Een bijkomend voordeel is dat bij het verwarmen via een warmtepomp een heel comfortabel binnenklimaat ontstaat zonder koude zones.
Koeling
De warmtepomp met een geïntegreerde koeling kan ook koelvermogen genereren en daardoor bij hoge buitenwarmte voor een aangename binnen temperatuur zorgen. Afdracht kan geschieden via de vloer, wand en plafond of via ventilator. Bij het koelen van een woning ontstaat bovendien niet de tocht die veel mensen bij Airco ervaren.
Isolatie is belangrijk.
Voor een optimaal resultaat is wel van belang dat het pand goed geïsoleerd is. Bij nieuwbouw is dat standaard het geval, oudere gebouwen dienen eerst hun schil aan te passen. Bij nieuwbouw is aardwarmte makkelijker in te plannen dan in een bestaande bouw. Bij een bestaand huis moet er ruimte zijn om een bronsysteem aan te leggen (verticaal of horizontaal) waarbij de verticale variant de voorkeur geniet ofschoon hij in aanschaf iets duurder is.
Investering
Met behulp van aardwarmte kan een huishouden ongeveer 30 tot 50% besparen op het primaire energiegebruik voor verwarming. Het aardgasgebruik voor verwarming kan tot nul worden teruggedrongen. Hier tegenover staat een iets hoger elektriciteitsgebruik voor de aandrijving van de warmtepomp. Een warmtepompinstallatie is onderhoudsvrij en heeft een zeer lange levensduur. Bij nieuwbouw bespaart u bovendien op de installatiekosten van de gasaansluiting. Door een steeds grotere afzet en bestaande subsidie maatregelingen is de kostprijs van een warmtepomp systeem flink gedaald waardoor de terugverdientijd aanmerkelijk is verkort
Hou even in de gaten
Aardwarmte toepassing is in de meeste gemeenten vergunningvrij. Het advies is wel een melding te doen. De sonde boringen worden door een gecertificeerd bedrijf uitgevoerd en een putberekening (temperatuurverloop over 25 jaar) wordt toegepast. Eventuele vergunningen bij de provincie worden door de installateur verzorgd.
Conclusie
Aardwarmte gebruiken met een warmtepomp systeem kan een efficiënte oplossing zijn dat leidt tot minder stoken van kolen voor de elektriciteitscentrales en dus ook minder CO2 uitstoot. De gewonnen aardwarmte vervangt de inzet van fossiele brandstoffen vrijwel volledig. Aardwarmte is een duurzame energiebron, want de voorraad is onuitputtelijk.
Links
Wat is Blue Energy of Blauwe Energie