Wat zijn zonnedaken

Zonnedaken

Dankzij de subsidies van de overheid en de stijgende energieprijzen is de vraag naar zonnepanelen groter dan ooit. Overal zie je daken die dicht gelegd worden met zonnepanelen om gratis stroom op te wekken. Het klinkt allemaal mooi maar er is ook een nadeel aan verbonden. De panelen bedekken je dak en zijn allesbehalve mooi om naar te kijken. Daarom hebben enkele producenten van zonnepanelen een esthetische oplossing bedacht, zonnedaken. Een zonnedak gebruikt inbouw zonnepanelen die niet alleen stroom opwekken, ze dienen ook als dakbedekking.

Zonne-energie

De zonnepanelen zijn bekleed met fotovoltaïsche cellen. Deze cellen zetten het zonlicht om in stroom. De cellen zijn gemaakt uit silicium dat bestaat uit twee lagen. Tussen deze lagen loopt een elektrische stroom onder invloed van licht. Deze stroom wordt naar een omvormer geleid die de stroom op het net plaatst.

Het opwekken van groene stroom heeft talrijke financiële en fiscale voordelen. Dankzij steun van de overheid is een plaatsing van zonnepanelen op enkele jaren terugverdiend. Ook het milieu vaart er wel bij.

Zonneleien

Het plaatsen van zonnepanelen op leien daken wordt afgeraden. Omdat je een doorboring uitvoert van je dakbedekking loop je het risico op lekken. Je moet al een bekwame dakwerker onder de arm nemen om een leien dak te voorzien van panelen.

De zonneleien bieden hiervoor een perfecte oplossing. De zonneleien fungeren als dakbedekking en vervangen gewoon de oude leien. Eén zonnelei vervangt 5 gewone leien. Je dak wordt daardoor een onzichtbare groenstroomgenerator. De zonneleien hebben een rendement van gemiddeld 140 Wpiek per vierkante meter. Twintig vierkante meter brengt zo'n 2500 kWh/jaar op.

Zonnepannen

Ook voor pannendaken bestaat er een inbouw oplossing om aan groene stroom te geraken. Omdat er meer verschillende soorten dakpannen bestaan dan leien zijn er ook verschillende soorten types inbouwpanelen. Ook de zonnepannen hebben een dubbele functie, zowel stroom opwekken als dakbedekking. De opbrengst is iets groter dan de leien, 150Wpiek per vierkante meter. De zonnepannen vallen iets meer op dan leien, dit hangt natuurlijk ook af van je dak.

Voor-en nadelen

Voordelen

  • volledig geïntegreerd in het dak en een mooie esthetische oplossing
  • goed bestand tegen diefstal
  • geen dakbedekking meer nodig onder de zonnepanelen, de panelen zijn functionele bouwelementen die waterdichtheid garanderen
  • eenvoudig te plaatsen zonder accessoires, de panelen vervangen klassieke pannen of leien en worden vastgeschroefd op de panlatten
  • geen dakdoorboring in het dakvlak meer nodig
  • goede rugventilatie, verlies ten opzichte van opbouwpanelen is daardoor maximum 5 %
  • 30 jaar garantie op waterdichtheid
  • de nieuwe generatie panelen heeft een hoger rendement

Nadelen

  • de kostprijs, zonnedaken zijn gemiddeld 15 % duurder dan opbouwpanelen, terwijl het rendement iets lager ligt
  • het systeem moet nog verder ontwikkeld worden en de prijs zal in de toekomst pas dalen
  • kleiner aanbod aan leveranciers en plaatsers

Conclusie

Het plaatsen van een zonnedak biedt een oplossing voor mensen die een esthetische alternatief zoeken voor de lelijke zonnepanelen. Het gamma breidt alsmaar uit en kan binnenkort op elk soort dak geplaatst worden. Ligt je dak uit het zicht van de straat of je terras ben je wellicht beter af met opbouwpanelen. Voor nieuwbouw is deze techniek zeer interessant. De panelen dienen als dakbedekking dus daar kan je een deel van de meerkost compenseren. Het systeem oogt mooier dan het huidige en heeft een zonnige toekomst voor zich.