Zo kies je voor een energiezuinige verwarming
Inleiding
De laatste maanden swingen onze energieprijzen de pan uit. Je zoeken dan ook naar mogelijke oplossingen om te besparen op je verwarming. Die neemt immers het grootste deel van je energiefactuur voor haar rekening. Er zijn zoveel verwarmingssystemen, dat het zoeken naar het meest geschikte én energiezuinige systeem zéker niet zo eenvoudig is dan het er uit ziet. Met welke factoren hou je bij voorkeur rekening om je keuze achteraf niet te beklagen? En, uiteraard het belangrijkste aspect, hoe zien de prijskaartjes van al deze verwarmingssystemen er uit?
Bestaand verwarmingssysteem vervangen
Als gevolg van de vele mogelijkheden, is grondige informatie meer dan noodzakelijk. Ben je aan de vervanging van je huidig verwarmingssysteem toe door een energiezuinige verwarmingsmethode, dan hou je vooraf best rekening met het verwijderen van het bestaande verwarmingssysteem. Dat lijkt misschien eenvoudig, maar in de praktijk is het dat zeker niet. De afbraak is immers niet altijd even eenvoudig, en in vele gevallen ook erg duur. Electrische verwarmingstoestellen en oude accumulatieketels bezorgen je de minste kopzorgen, ook financieel. Dat is anders met een electrische vloerverwarming met waterbuizen. In dit geval moet de vloer worden uitgebroken. Eens alles geïnstalleerd, moet er een nieuwe chapelaag en meestal ook een nieuwe vloer worden gelegd. Bijkomende kosten die de eindafrekening flink doet oplopen.
Kies voor een hoogrendementsketel bij gasverwarming
Verwaming met gas is erg populair. Ben ook jij van plan over te schakelen op aardgas, dan is de eerste vereiste uiteraard dat er een gasleiding in je straat aanwezig is. Bevind je woning zich dicht tegen de straatkant, dan kost je zo'n aansluiting gemiddeld 300 euro. Woon je veder af, dan kost het je uiteraard heel wat meer, zo tussen de 1000 en 2500 euro. Besloot je te verwarmen met gas, kies dan bij voorkeur voor een hoogrendements- of een condensatieketel. Het prijskaartje varieert hier tussen de 1500 en 3000 euro. Daar komt dan nog eens de installatie bij van een nieuwe ketel, de prijs hiervan schommelt ron d de 2500 euro. Voor deze prijs heb je uiteraard nog geen radiatoren of vloerverwaming. Gesloten gastoestellen maken zowel een schoorsteen als een stookplaats overbodig. In dit geval wordt wordt verse lucht aangevoerd via een muur- of dakdoorvoer, waarlangs ook de verbrandingsgassen worden afgevoerd. Voor de realisatie van een dakdoorvoer moet je rekening houden met een uitgave van zo'n 500 euro.
- Richtprijs: vooraleer je jouw gasverwarming kan inschakelen, ben je toch al vlug 7000 euro kwijt.
Installatie stookolie dure aangelegenheid
Heb je de mogelijkheid om je voor stookolietank in je kelder te plaatsen, dan ben je goedkoper gesteld, dat kost je zo'n 600 euro. Kies je voor meer veiligheid en gebruikscomfort, en geef je de voorkeur aan een ondergrondse stookolitank, dan kost het je veel meer. Een ondergrondse tank uitgerust met lekdetectie, maakt je al vlug 4000 euro armer. Ook de installatie van de ketel is duurder dan een gasketel. Ketels voor stookolie zijn ook groter, en kosten tussen 3000 en 8000 euro. In dit laatste geval beschik je meteen ook over een waterverwarmer. Voor het installeren betaal je nog eens 2000 euro, en dan hadden we het nog niet over de nodige radiatoren of vloerverwarming. En ook bij verwarming met stookolie, moet je over een afvoerkanaal beschikken, en dat kost nog eens zo'n 600 euro.
- Richtprijs: vooraleer je de verwarming met stookolie kan inschakelen, heb je gemiddeld toch 13000 euro uitgegeven.
Warmtepomp duur maar energiezuinig
Het gebruik van een warmtepomp is veruit het energiezuinigst. Daar tegenover staan dan weer de hoge installatiekosten. Bij verwarming met een warmtepomp is de luchtwaterpomp erg populair. Zo een luchtwaterpomp werkt volgens het omgekeerde principe van een koelkast. Voor de installatie ervan heb je een binnen- en een buitenunit nodig. De prijs van de pomp is afhankelijk van zijn vermogen, en schommelt tussen 8000 en 12000 euro. Realiseerde je een lage energiewoning, dan heb je aan een pomp met een laag vermogen ruimschoots voldoende, en daarvoor betaal je zo'n 4000 euro. Het prijskaartje van het installeren zelf betekent een uitgave tussen de 3000 en 7000 euro. Met een aarde- waterpomp kies je voor het hoogste rendement. De prijs hiervan ligt tussen de 4000 en 10000 euro. Bij de realisatie van dit verwarmingssysteem moet je ook nog rekening houden met het feit dat er diep moet geboord worden. Afhankelijk van je woonsituatie loopt de boordiepte op tot zo'n 300 meter, aan een prijs per meter van 50 euro, of nog eens 7500 euro voor de minimum diepte van 150 meter. Het boren tot op zo'n diepte is noodzakelijk, omdat water- waterpompen hun warmte onttrekken via het grondwater. De installatie van zo een water- waterpomp kost zo'n 8000 euro.
- Richtprijs: gemiddelde kostprijs van verwarmping met een warmtepomp bedraagt zo'n 25000 euro. Op langere termijn verdien je deze investering terug dankzij zijn laag verbruik.