Boilers vergelijken: Hoe kan ik energie besparen op warm water
Inleiding
Hieronder een aantal tips over hoe je energie kan besparen op warm water. De juiste boiler plaatsen kan je veel geld en energie besparen. Bij de juiste keuze van een boiler baseer je je best ook op de reeds geïnstalleerde verwarmingssystemen in je huis en met hoeveel bewoners je bent.
Elektrische boiler.
Een elektrische boiler verbruikt veel energie. Als je er toch een hebt kan je het toestel het best zo dicht mogelijk bij de aftapplaats in de keuken of de badkamer plaatsen. In de keuken kan je hem b.v. onder het aanrecht plaatsen zodat het energieverlies in de leidingen beperkt blijft en het warme water sneller uit de kraan loopt. Als je een langere periode afwezig bent kan je hem het best uitschakelen. Ook het plaatsen van een timer kan je kosten uitsparen.
Aardgasboiler.
Verwarmt het water sneller dan een elektrische boiler. Als je er een koopt, kies er dan een die het warme water kan leveren naargelang de behoefte. Het is niet nodig, zoals bij een elektrische boiler het geval is, dat het water continu verwarmd wordt. De aardgasboiler is de logische keuze als je je huis met aardgas verwarmt.
Combiketel.
Vaak is de combinatie van toestellen de beste oplossing voor warm watergebruik. In de keuken plaats je bijvoorbeeld een (kleine) elektrische boiler en in de badkamer plaats je er een op aardgas. De combiketel die het energievriendelijkst is, is een doorstroomtoestel met comfortregeling.Er zit een optie "automatische pompschakeling" op die je kan gebruiken die de pomp dan alleen gaat aanzetten als het echt nodig is dus. Als je deze optie gebruikt kan je op jaarbasis 200kWh besparen.
Warmtepompboiler.
Biedt hetzelfde comfort als een elektrische boiler, maar verbruikt minder energie. Het toestel gaat warmte uit de natuur onttrekken (bodem,lucht,...) en met elektriciteit brengt het deze warmte op een hogere temperatuur. Zo warmt het water in het voorraadvat op. Dit is de beste keuze om energie te besparen als je geen aardgasboiler of zonnenboiler kan plaatsen.
Zonnenboiler.
Deze is heel wat duurder in de aankoop maar hij is wel milieuvriendelijk. Bovendien verdien je de investering terug na verloop van tijd. Let wel: Je hebt nog steeds een bijkomende installatie nodig want een zonnenboiler staat maar in voor de helft van het waterverbruik.Zonnenboilers met naverwarming op gas belasten het milieu het minst en hebben het hoogste rendement.
Verder moet je ervoor zorgen dat al de warmwaterleidingen in je huis goed geisoleerd zijn, dat je de instellingen van je boiler goed gebruikt en hem tevens goed onderhoud. Als je de temperatuur van je boiler instelt op 60 graden bespaar je ook meer energie.
Left-aligned text