Wat is een aflossingsvrije hypotheek
Inleiding
U wilt graag een huis kopen en daarbij geld overhouden om bijvoorbeeld leuke dingen te doen. Dat kan lastig zijn als je daarbij ook een groot deel van je kapitaal investeert in de het aflossen van de hypotheek. Je kan daarom kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Wat is nu zo'n aflossingsvrije hypotheek.
Stappen
Kenmerken
Een kenmerk van de aflossingsvrije hypotheek is dat je alleen de hypotheekrente betaalt. Je gaat hierbij een levenslange hypotheek aan dat je alleen kan aflossen door verkoop van de woning. Wanneer de woning wordt verkocht, of een nieuwe hypotheek wordt afgesloten kan de aflossingsvrij hypotheek worden beeindigd. Er bestaat dan hypotheekschuld dat je moet aflossen, het liefst met de meerwaarde van het huis.
Omdat je woning nauwelijks geldt als een onderpand, is er een hoger risico voor de bank. Daarom zal de hypotheek nooit hoger dan een bepaald percentage van de executiewaarde van je woning zijn. Vaak zal de bewoner daarom moeten bijleggen.
Of een aflossingsvrije hypotheek voor u interessant is, hangt in grote mate af van uw persoonlijke omstandigheden.
Voordelen
- U heeft met een Aflossingsvrije hypotheek lage lasten, dat zich laat beperken door louter de rente over de hypotheek. De aflossingsvrij hypotheek heeft de laagste lasten van alle hypotheek vormen.
- U heeft voordeel van fiscale aftrek: omdat u niet aflost, blijft het rentebedrag gelijk.
- U kan zelf bepalen wanneer de hypotheek wordt afgelost.
- Bij deze hypotheek kan u profiteren van maximale fiscale aftrek gedurende maximaal 30 jaar.
- U heeft meer financiele middelen tot uw beschikking tegen een aantrekkelijke rente.
- Een lopende hypotheek kan aflossingsvrij worden gemaakt
Nadelen
- Als u komt te overlijden loopt de lening gewoon door, deze gaat dan over op de erfgenamen.
- Er bestaat geen financiele zekerheid voor uw naasten, tenzij u een verzekering heeft afgesloten (overlijdensrisicoverzekering). Deze overlijdensverzekering kan u afsluiten ter preventie die uw gehele hypotheeklening afdekt of een gedeelte van de hypotheek.
- Indien u ouder bent dan 45 jaar, is het afsluiten van een overlijdens risicoverzekering verplicht
- U heeft geen vermogensopbouw
- Bij de aflossing is er sprake van een hypotheek schuld. Deze kunt u aflossenen met de verkoopopbrengsten, maar er bestaat een risico dat uw huizen prijs is gedaald.
- Na 30 jaar vervalt de hypotheekaftrek en sommige hypotheekverstrekkers verplichten u de hypotheek af te lossen. Indien u op dat moment geen geld heeft om af te lossen, moet het huis worden verkocht.
- Bij andere hypotheekverstrekkers kan de hypotheek doorlopen tegen een rente dat niet aftrekbaar is waardoor uw maandlasten zullen stijgen.
- Als je niet aan je betalingsverplichtingen voldoet of je overlijdt, veilt de hypotheekverstrekker de woning om de hoofdsom alsnog betaald te krijgen.
Tips
- De beperkte inleg bij het sluiten (hypotheekverschaffing) geeft de hypotheekverstrekker zekerheid dat de woning altijd genoeg oplevert om de openstaande schuld te kunnen betalen.
- Er zijn banken die een aflossingsvrije hypotheek aanbieden tot 125% van de executiewaarde.
- U kunt ook kiezen voor een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek en bijvoorbeeld een spaarhypotheek of een beleggingshypotheek.
- Heeft een keuze uit vast of variabel rentepercentage
Handige links