Wat is een hypotheek
Wat is de maximale hypotheek die ik vanaf 2022 met mijn inkomen kan krijgen?
Een hypotheek is een geldlening met het onroerend goed of uw huis als onderpand. U kunt ook een hypotheek krijgen voor de verbetering van uw woning of bijvoorbeeld de aanleg van de tuin. Een hypotheek is een langdurige verbintenis. Het goed vergelijken van de verschillende aanbiedingen en offertes levert al snel geld op. De hypotheekrente is een stuk lager dan de rente van een consumptief lenen, zoals een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Dit komt doordat het huis als onderpand dient en daarmee bepaalde zekerheden biedt. Maak hiervan uw voordeel door goedkoop te lenen. Bereken uw maximale hypotheek.
Hoeveel hypotheek krijg ik maximaal op mijn eigen woning?
Hoeveel hypotheek u maximaal kunt krijgen hangt van allerlei factoren af. Denk aan zaken als:
- De hoogte van uw inkomen;
- De historische ontwikkeling van uw inkomen;
- De stabiliteit en zekerheid van uw inkomen. Is het een contract of vaste aanstelling? Bent u een ambtenaar of niet?
- Het inkomen van uw partner;
- Al uw uitstaande leningen en krediet;
- Verplichtingen die u hebt zoals mogelijk het betalen van alimentatie;
- De hoogte van de rente;
- De waarde van de woning waarvoor u de hypotheek wilt;
- Uw uitgavenpatroon;
- Andere hypotheken die u hebt op het pand;
- Maakt u gebruik van de Nationale Hypotheekgarantie.
Vaak vraagt de hypotheekverstrekker een werkgeversverklaring of intentieverklaring waarin een aantal van bovengenoemde gegevens zijn opgenomen. Deze verklaring is gedurende 3 maanden geldig en moet daarna worden geactualiseerd.
De hypotheekakte, wat staat daarin?
Bij een hypotheek hoort een hypotheekakte met voorwaarden, rechten en plichten. In de akte staat aangegeven op wiens naam en welk onroerend goed de hypotheek is verstrekt. Maar ook of het een hypotheek is met een variabele of vaste rente. Of u tussentijds vervroegd mag aflossen en of u tussentijds uw pand mag verhuren. Dat laatste mag meestal zonder toestemming van de bank niet.
Eerste of een tweede hypotheek die u afsluit?
Op een onroerend goed kunnen meerdere hypotheken rusten en zelfs van meerdere banken. We noemen dat een eerste, tweede of zelfs derde hypotheek. En deze volgorde in nummering van de verschillende hypotheken is niet zonder betekenis: een eerste hypotheek heeft meer rechten dan een tweede hypotheek en een tweede hypotheek meer dan een derde hypotheek. Stel u kunt de hypotheekrente niet tijdig betalen en het huis zal moeten worden verkocht, dan staat de verstrekker van de eerste hypotheek als eerste in de rij, de tweede hypotheek verstrekker als tweede en zo verder. Dat betekent dat de bank van de eerste hypotheek het minste risico loopt. Om deze reden is een eerste hypotheek meestal goedkoper dan een tweede of een derde.
Hypotheek is een langdurige verbintenis
Een hypotheek betekent meestal een langdurige verbintenis. Wie tussentijds naar een andere bank wil overstappen, omdat daar bijvoorbeeld de hypotheekrente lager is, moet bedacht zijn op het betalen van een boete inde vorm van een boeterente. Een dergelijke boete kan flink in de papieren lopen.
De Nationale Hypotheek Garantie NHG en de hypotheek tot maximaal € 355.000 (juli 2022)
De hoogte van de hypotheek is afhankelijk van de waarde van het onroerend goed en het inkomen van degenen die de hypotheek willen nemen. De last van een hypotheek is mede afhankelijk van de hypotheekvorm, waarvoor gekozen wordt en of er bijvoorbeeld een garantie is afgegeven door de NHG, de Nationale Hypotheek Garantie. Wie bijvoorbeeld zijn eerste huis wil kopen en dus een starter is op de huizenmarkt, doet er altijd goed aan om te kijken of hij voor de NHG in aanmerking komt. Door deze bankgarantie kunt u namelijk goedkoper lenen dan een ander en dat kan u veel geld schelen. Geld dat u als starter zeker goed kunt gebruiken. Bovendien bent u beschermd in geval van een restschuld.
Tips afsluiten hypotheek
Enkele tips bij het afsluiten van een hypotheek kan ik u wel geven:
- Omdat het om een lange verbintenis gaat, moet u uw inkomen ook realistisch inschatten. Denk niet te snel dat het allemaal wel goed zal komen.
- Vraag voldoende hypotheek offertes aan voor een goede vergelijking.
- Stap niet te snel in wat exotischer hypotheekvormen, zoals een effecten hypotheek of een beleggingshypotheek. Goede resultaten uit het verleden bieden immers geen garantie voor de toekomst.
- Bekijk de voorwaarden uit de hypotheekakte altijd goed. Mag u bijvoorbeeld vervroegd boetevrij aflossen of niet.
- Bekijk of u in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie.
- Vraag altijd voldoende offertes aan en vergelijk de aanbiedingen die krijgt.