BKR Rapport Aanvragen
BKR Rapport Aanvragen
Wanneer je geld gaat lenen is het tegenwoordig belangrijk dat je voorbereiding in orde is. Acceptatie eisen zijn aangescherpt en banken kijken nu nog strenger naar krediet aanvragen. Op de aanvraagformulieren die je moet invullen voor een nieuwe lening moet je ook invullen of je weet of je BKR meldingen hebt. Veel mensen vullen hier klakkeloos 'nee' in. Als je een volledig schone lei hebt en je weet het 100% zeker, dan is dit prima. Maar je kunt tegenwoordig makkelijk een BKR codering oplopen zonder dat je het weet. Als je dan invult op het aanvraagformulier dat je niet BKR geregistreerd staat en het blijkt wel zo te zijn... dan kun je die lening wel vergeten.
BKR problemen bij je lening aanvraag
De meeste mensen ontdekken pas dat ze geregistreerd staan bij het BKR op het moment dat ze de afwijzing in hun brievenbus krijgen. Er staat dan keurig vermeld dat de bank je aanvraag niet in behandeling neemt vanwege je BKR geschiedenis. Op dat moment weet je echter nog niet wat je exacte status is bij het BKR en dat is wel van belang.
Het eerstvolgende dat mensen dan meestal doen is een aanvraag ergens anders doen. Maar daarmee maken ze het probleem alleen maar erger. Want elke toetsing wordt bij het BKR geregistreerd. De eerstvolgende verstrekker die gaat toetsen ziet dus al meteen dat je druk bezig bent met shoppen voor een lening. Iets waar geldverstrekkers over het algemeen nogal een hekel aan hebben en dat je niet veel goed zal doen bij de onderhandelingen over de voorwaarden.
Hoe kom je erachter wat je BKR status is?
Gelukkig is er een betere manier om je BKR status te ontdekken. Dat is simpelweg door je eigen BKR rapport op te vragen. Het voordeel hiervan is uiteraard dat je niet eerst met een lening verkoper hoeft te praten en dat dit niet wordt geregistreerd als een toetsing.
Het daadwerkelijk opvragen van je rapport is heel eenvoudig. Je stapt je plaatselijke bank binnen. Het kan elke bank zijn, je hoeft er niet eens een rekening te hebben. Als het voor jou net zo makkelijk is om de bank binnen te stappen waar je wel een rekening hebt, dan is dit wellicht de beste optie. We hebben namelijk van een aantal mensen vernomen dat ze met frisse tegenzin werden behandeld omdat ze 'geen klant' waren.
Bij de balie vertel je dat je jouw BKR rapport wilt opvragen. De kosten hiervoor bedragen minder dan 10 euro en je dient deze gelijk te voldoen. Wanneer dit is gebeurd geeft de bankmedewerker het door aan het BKR en zij sturen jou het rapport op.
Binnen een week heb je de envelop van het BKR binnen. Bekijk het rapport nauwkeurig zodat je weet hoe je er voor staat. Neem het desnoods erbij als je de papieren gaat invullen voor een lening aanvraag. Als je een adviseur hebt die je bijstaat bij het krijgen van een lening, dan stelt eze het op prijs als je deze papieren bij de hand hebt.
BKR noteringen verwijderen
Als we het over je BKR rapport hebben kunnen we niet om 1 hardnekkig misverstand heen. Er wordt vaak verteld dat je als consument je BKR noteringen kunt laten 'verwijderen'. Dit is niet correct. Het enige dat je als consument kunt doen is een 'herstel' aanvragen wanneer je het idee hebt dat er een fout is gemaakt.
Dit leidt nogal eens tot frustratie, want je bent afhankelijk van de snelheid van werken bij de instantie die de codering heeft gemeld bij het BKR. Veel mensen nemen contact op met het BKR zelf, maar dat heeft geen zin. Degene die de codering als 'hersteld' moet opgeven bij BKR is ook degene die het heeft ingeschreven. Reken er op dat dit minimaal enkele weken gaat duren. Het snelste dat wij hebben meegemaakt was 2,5 week. Het langzaamst was 4 maanden.
Wanneer je een herstel gaat aanvragen, wacht dan op de uitslag voor je een lening gaat aanvragen. Als er een BKR codering wegvalt kan dit heel veel voordeel opleveren voor jou als consument. Lenen met BKR is gewoon stukken duurder dan lenen zonder BKR.