Wat houdt veilig geld lenen in
Inleiding veilig lenen
Elke kredietverstrekker biedt tegenwoordig wel een ‘veilige lening’ aan, overal waar je kijkt op internet kun je wel veilig lenen. Maar wat is nou eigenlijk veilig lenen? Wat houdt
Hieronder kunt u meer informatie vinden over verantwoord en veilig lenen.
Controle op kredietverstrekkers
De AFM (Autoriteit Financiële Markten) bepaalt samen met de regering alle regels voor het verstrekken van een lening. De laatste tijd zijn deze regels aangescherpt, waardoor de controle op de manier van handelen van de kredietverstrekkers sterk is verbeterd.
Tegenwoordig wordt er o.a. gecontroleerd of de Kredietverstrekker de Consument wel alle voorwaarden uitgebreid en volledig verstrekt, die komen kijken bij het afsluiten van een lening.
Let op ontstane situatie bij afsluiten van veilige lening
Tegenwoordig wordt er ook steeds meer gekeken naar de ontstane situatie als je een lening afsluit. Hierbij dient je besteedbaar inkomen (na aftrek van alle vaste lasten en na aftrek van de kosten van de lening) nog wel boven het bijstandsniveau uit te komen. Indien dit ‘net’ het geval is, is een lening in deze situatie zeker niet verantwoord en dus niet veilig.
Immers, een kleine wijziging in uw inkomen of levensstijl, en u krijgt problemen met het terugbetalen van de lening. Wilt u bijvoorbeeld kinderen of staat uw baan wellicht op de tocht?
Let bij het veilig lenen op de effectieve rente
De kredietverstrekkers zijn tegenwoordig verplicht om de effectieve rente in de offerte te vermelden. Let hierbij op, want de deze rente kan anders zijn dan de aangeboden rente. In de effectieve rente van de lening zitten namelijk ook ‘verborgen’ kosten zoals de afsluitkosten.
Leen alleen als u het geld echt nodig hebt
Let wel, het besluit of het verantwoord en veilig is om een lening af te sluiten ligt altijd bij je zelf. Duidelijk overleg met jouw eigen kredietverstrekker is hierbij erg handig. Zij kunnen op basis van je inkomen en je financiële verplichtingen inschatten of het verantwoord is om een lening af te sluiten.
Als u een veilige lening echt nodig heeft, kunt u daarom ook het beste met een betrouwbare financieringsmaatschappij in zee gaan. U kunt daarvoor heel makkelijk via internet bij alle verschillende aanbieders een offerte voor een veilige lening opvragen en deze vervolgens onderling met elkaar vergelijken, bijvoorbeeld op:
- rentepercentage
- en aflossingsvoorwaarden
Hierdoor kunt u de veiligste lening uitkiezen waarvan u denkt dat deze het beste aansluit op uw persoonlijke situatie, om deze optie van
Let op de looptijd van uw veilige lening
Bij een lening met een korte looptijd zijn de maandlasten vaak hoger dan met een langere looptijd. Dit nadeel weegt wellicht op tegen het voordeel dat je totale rente over de hele lening minder is.
Hierbij is het ook belangrijk om erop te letten dat je niet langer je lening terugbetaalt dan dat het (met de lening) aangeschafte artikel bruikbaar is. Anders ben je straks nog steeds aan het aflossen, terwijl het aangekochte artikel allang niet meer bruikbaar is.
Bureau Krediet Registratie (BKR)
Tegenwoordig bieden bedrijven ook aan om u een lening te verschaffen, zonder dat zij informatie inwinnen bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Deze vorm van lenen is in strijd met de wet. Bij elke lening is tegenwoordig een zogeheten BKR toetsing noodzakelijk.
De toets bepaalt of je kredietwaardig bent of niet. Je kunt namelijk in de problemen komen als je je schulden niet meer zou kunnen aflossen.
De bedrijven die een lening verstrekken
Meer informatie over leningen
Naast de veilige vormen van lening, zijn er ook specifiekere leen-vormen. Dit zijn o.a. de volgende soorten leningen: