Alles wat je moet weten over een zakelijke lening aanvragen

Wegvallende inkomsten

Anders dan bij werken in loondienst heb je als ondernemer nooit echte zekerheid over wat de toekomst brengt. Zelfs al draai je jaar in jaar uit een fantastische omzet en bijbehorende winst, een crisis zoals Corona kan de financiele huishouding helemaal in de war gooien. Facturen die voorheen makkelijk betaalbaar waren zijn nu een probleem. Zie hoge kosten zoals personeelskosten of huisvestingskosten maar dekkend te krijgen als de inkomsten wegvallen. Een hoofdpijndossier dat veel stress oplevert met twijfels of ondernemerschap wel de juiste keuze was. Gelukkig kan een zakelijke lening een oplossing bieden . Hiermee kan je schuldeisers tegemoet komen en komt er weer even lucht in de onderneming.

Investeringen

Naast tijdelijke betaaldachterstanden worden zakelijke leningen ook gebruikt om mee te investeren. Een uitbreiding in de zaak of een speciale aankoop kunnen ten goede komen aan de omzet. De aanschaf van een machine gaat vaak gepaard met een hoge startinvestering, maar op termijn verdient dat zich (als het goed is) terug. Geldverstrekkers staan positief tegen investeringen omdat de lening wordt aangewend om extra omzet te genereren. Een zakelijke lening aanvragen is voor dit doeleinde dan ook een stuk makkelijker.

Terugbetalen van de lening

Het terugbetalen van de lening is de belangrijkste voorwaarde voor kredietverstrekking. Twee veel gebruikte methoden van aflossing is dagelijkse incasso en pinafroming. Bij de eerste wordt er elke dag van je rekening afgeschreven. Dit gaat geleidelijk zodat dit niet teveel drukt op je liquiditeit. Hetzelfde geldt voor de pin-afroming. Hierbij wordt er nog beter naar je liquiditeit gekeken omdat er vooral wordt afgelost als je daadwerkelijk inkomsten hebt vergaard.

Hoeveel kan ik lenen

De hoogte van de lening hangt van een aantal factoren af. De kern is het risico dat de kredietvertstrekker loopt bij de verstrekking van de lening. Als je geld leent om andere schulden af te lossen, is er sprake van meer risico dan bij een lening voor de aanschaf van nieuwe productieapparatuur. De hoogte van de omzet en de winstratio spelen ook mee. Hoe minder omzet je maakt, hoe lager de lening zal zijn. Maak je een constante hoge winst? Dan kan je lening hoger uitvallen.