Waarom zijn er zulke grote renteverschillen bij leningen
De ene lening is de andere niet. Leningen verschillen sterk in rente, doorlooptijd, kwaliteit en voorwaarden. De reden? Uiteraard, banken willen geld verdienen. Met name door de kredietcrisis zijn leningen duurder geworden, maar ook de verschillen tussen dure en goedkope aanbieders. Ho e kan het dat aanbieders met de duurste tarieven toch nog steeds leningen afsluiten?
Oorzaak
Een belangrijke oorzaak hiervan zit hem in het gebrek aan transparantie in de bankwereld en de uiteenlopende type aanbiedingen en voorwaarden. Vooral bij doorlopende kredieten is het verschil in rente tussen aanbieders soms wel 10%.
Waarom vallen tariefverschillen niet op?
Aanbieders van leningen geven vaak alleen het maandbedrag aan dat je moet afbetalen. Verschillen in rente vallen hierdoor minder op. De looptijd van het aflossen is echter afhankelijk van de rente. Hoe hoger de rente, hoe langer de je aan het afbetalen bent, ook al blijft het maandbedrag wel gelijk. Hierdoor lijkt het vaak alsof leningen niet van elkaar verschillen, maar ben je bij de een lening met een hoge rente veel langer aan het afbetalen dan bij een lening met een lagere rente.
Omdat niet in een oogopslag te zien is met welke lening je het voordeligst uit bent, en veel consumenten weinig goed vergelijkingsonderzoek uitvoeren, kunnen aanbieders hierop inspelen. Grote banken met een goede naam komen betrouwbaar over en trekken klanten die minder prijsbewust zijn. Ook zorgt het taboe op lenen ervoor dat mensen al blij zijn wanneer ze een lening kunnen krijgen en daarom minder bewust kiezen uit het verschillende aanbieders. Bij persoonlijke leningen ligt het verschil in rente lager, omdat er bij het afsluiten van een persoonlijk lening vanaf het begin een looptijd en een termijnbedrag vastgelegd wordt.
Verstandig een lening afsluiten
Lenen kost geld, dat is inmiddels wel duidelijk. Als het even kan, maak dan gebruik van spaargeld en leen niet zomaar voor alles geld. Mocht je toch geld willen lenen, dan is het raadzaam om verschillende offertes op te vragen en te vergelijken. Hierin kun je makkelijker leningen vergelijken en uitrekenen wat een lening je werkelijk kost. Houd er rekening mee dat sommige goedkope aanbieders je verleiden om aanvullende risicoverzekeringen af te sluiten. Het gaat dan bijvoorbeeld om een overlijdensrisico- of arbeidsongeschiktheidverzekering. Mochten deze verzekeringen al nodig zijn, dan kun je ze beter apart afsluiten.
Kortom, wees alert op deze trucjes van aanbieders en wees kritisch met het afsluiten van een lening.