Wat is een ballonkrediet
Het ballonkrediet
Op zoek zijnde naar een autolening kwam ik bij een ballonkrediet uit. De naam alleen al nodigt uit tot nieuwsgierigheid. Het woord krediet heeft sowieso al een negatief imago dus als je meer wil weten: dit artikel laat een ballonnetje op over het ballonkrediet.
Wat is een ballonkrediet
- De manier van een lening te geven, groeit uiteraard mee met de veranderingen in de samenleving. Gevolg is dat de kredietgevers, lees meestal banken, hun leningen zo interessant mogelijk maken om je als klant te lokken. Hun winsten zitten immers grotendeels in de leningen en, maar dat is een ander onderwerp, in de verzekeringsproducten.
- Een ballonkrediet is dus een nieuwe vorm van een autolening maar wel met haken en ogen.
Wanneer interessant?
- Alleen als je dikwijls van auto verandert. En die groep 'movers' bestaat: particulieren die hun auto belastingtechnisch op 3 of 5 jaar afschrijven (eigen kosten bewijzen bij hun belastingaangifte), bedrijven maar die hebben natuurlijk ook nog de lease-optie en BTW teruggave, zelfstandige vertegenwoordigers, autofreaks en werknemers van een autofabrikant zelf (bijvoorbeeld in ons land Ford, Volvo, Audi, Opel).
- Waarom deze laatste categorie? Omdat een ballonkrediet ook merkentrouw als voorwaarde stelt en dan zit je als autofabrikant bij de eigen werknemers uiteraard gebeiteld.
Hoe werkt het?
- De maandelijkse afbetaling is bijzonder laag maar dan op twee voorwaarden:
- een bepaalde periode en
- tot aan een bepaalde kilometerstand.
- Het venijn zit in de staart: als het contract afloopt, moet je:
- OF een forse som betalen om eigenaar van je eigen auto te worden,
- OF de auto inruilen tegen een nieuw exemplaar EN een nieuwe lening afsluiten.
Echte venijn
- Als je dan ook nog de pech hebt dat je het vooraf in het contract bepaalde aantal kilometers overschrijdt, krijg je een factuur à rato van EUR 0,49/km en die komt uiteraard als een koude en onvoorziene douche!
- Bovendien, en vandaar de naam, men laat een ballonnetje op om je te lokken als klant maar intussen zit je in een soort eindeloze financieringscaroussel waar je nog moeilijk uitgeraakt zonder al te veel geld te verliezen.