Hoe kan ik mijn studie financieren

Veel studenten zijn afhankelijk van hun studiefinanciering om financieel rond te kunnen komen. Een student heeft namelijk te kampen met periodieke uitgaven. Hier kan gedacht worden aan collegegeld, boeken die aangeschaft moeten worden en natuurlijk een hoge huur voor een kamer met de bijbehorende vaste lasten als gas,water en licht. Om dit te compenseren streeft de overheid ernaar om studenten tegemoet te komen in deze kosten om het studeren bereikbaar en mogelijk te maken. Daarvoor biedt de studiefinanciering van de overheid verschillende mogelijkheden: een prestatiebeurs, een gewone lening, een aanvullende beurs en een OV-studentenkaart. Voor de meeste opleidingen aan hbo en universiteit kan er voor maximaal vier jaar een prestatiebeurs of een gewone lening worden verkregen. Daarna kan er nog voor maximaal drie jaar worden geleend. De termijn waarin afgestudeerd moet worden bedraagt tien jaar. Een studiefinanciering kan verkregen worden als aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:

  1. De persoon nog niet de leeftijd van 30 jaar heeft bereikt;
  2. Beschikt over de Nederlandse nationaliteit, maar ook als niet-Nederlander kun je soms studiefinanciering krijgen;
  3. Ingeschreven als een voltijd- of duaal student.

Studiefinanciering voor het beroepsonderwijs

  • Voor studenten die staan ingeschreven bij een opleiding in het beroepsonderwijs kan volgens de Informatie Beheer Groep de studiefinanciering bestaan uit: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een rentedragende lening en een OV-studentenkaart.
  • Bij het volgen van een beroepsopleiding op niveau 1 of 2 is de studiefinanciering een gift. Na de opleiding moet alleen een eventuele rentedragende lening terug worden betaald. Bij het volgen van een opleiding op niveau 3 of 4 dan wordt de studiefinanciering verstrekt in de vorm van een prestatiebeurs. Je hebt recht op studiefinanciering zolang je staat ingeschreven.

Studiefinanciering voor het hoger onderwijs

  • Als je voltijd of duaal een opleiding aan een hogeschool of universiteit volgt, heb je in principe recht op studiefinanciering. Bij het ontvangen van studiefinanciering heb je in principe ook recht op een OV-studentenkaart.
  • Net als bij het beroepsonderwijs bestaat de studiefinanciering uit een basisbeurs, een aanvullende beurs, een rentedragende lening en een OV-studentenkaart. De studiefinanciering wordt in het hoger onderwijs alleen als prestatiebeurs verstrekt. Dat wil zeggen dat de beurs eerst als lening wordt uitbetaald. Wordt er naar behoren gepresteerd dan wordt de prestatiebeurs en OV-studentenkaart achteraf omgezet in een gift. Bijvoorbeeld na het behalen van je diploma in 10 jaar tijd. De aanvullende beurs en rentedragende lening moeten uiteraard wel worden terugbetaald.

Wat is een basisbeurs

  • Een basisbedrag prestatiebeurs is er voor iedereen die gaat studeren en jonger is dan 30 jaar. Er kan zelf worden aangeven hoeveel men wil ontvangen, maar er is wel een maximum. Hoe minder prestatiebeurs, hoe lager de schuldrisico is.
  • Het basisbedrag prestatiebeurs en de aanvullende prestatiebeurs worden eerst als lening uitbetaald. Afhankelijk van de studieprestaties blijven ze een lening of worden ze uiteindelijk omgezet in een gift. Wordt er niet binnen tien jaar een diploma gehaald, dan blijft de prestatiebeurs een lening. De gehele prestatiebeurs (basisbedrag prestatiebeurs en aanvullende prestatiebeurs) moet na de studie met rente worden terugbetaald.

Wat is een aanvullende beurs

  • Bovenop de basisbeurs kan een student een aanvullende beurs aanvragen om financieel sterker in zijn/haar schoenen te staan. Deze aanvraag hangt met name af van het inkomen van de ouders.
  • Een aanvullende beurs wordt lager, naarmate het inkomen van de ouders stijgt.
  • Daarnaast speelt er mee of er ook broers en zussen zijn die een aanvullende beurs hebben.

Wat is een rentedragende lening

  • Naast het aanvragen van de aanvullende beurs kan er ook een lening worden afgesloten. Over de lening wordt uiteraard rente berekend.
  • Het rentepercentage voor 2008 staat op 4,17 procent. Voor 2009 is het rentepercentage nog niet bekend.
  • De lening moet na de studie worden terugbetaald in maximaal 15 jaar met een minimum bedrag van € 45,41 per maand.

Wat is een OV-studentenkaart

De overheid wil graag de mobiliteit van studenten stimuleren. Bij het ontvangen van studiefinanciering heb je in principe ook recht op een OV-studentenkaart. Een student kan kiezen uit een Week-Weekend OV. Met deze kaart kunnen studenten zich gratis verplaatsen in Nederland door middel van trein, bus, metro, tram en sommige bootdiensten.