Waarom blijven studenten bij een financiële instelling
Inleiding
In de literatuur is er niet veel te vinden welke motivaties van studenten/jongeren, waarom en welke factoren, van belang zijn om bij een bank te blijven. Dit artikel geeft een overzicht van een aantal gevonden wetenschappelijke publicaties.
Verdieping
In een onderzoek van Colgate et al. (1996) laten universiteitsstudenten de factoren die hen aanzetten om te blijven rangschikken volgens belangrijkheid. Gratis bankieren wordt als belangrijkste reden aangemerkt, hieruit blijkt de prijsgevoeligheid van studenten. Tweede factor voor studenten is een goede dienstverlening, dit wijst op het belang van een aanpak die aangepast is aan de behoeften van studenten. Ook belangrijk in het onderzoek van Colgate et al. (1996) zijn intrest op de lopende rekening, hoge spaarrente en lage debetrente.
Volgens Schram (1991) doet een uitgebreid netwerk van geldautomaten universiteitsstudenten makkelijker bij een bank blijven. Fry et al. (1986) vinden dat bij afgestudeerde universiteitsstudenten een uitgebreid kantorennetwerk een voordeel is, je kan namelijk trouw blijven aan je bank wanneer je van stad verhuist. Ook de ouderlijke invloed (i.e. familietraditie) blijft een belangrijke rol spelen als reden om bij een bank te blijven, zowel tijdens (Schram, 1991; Fry et al, 1986) als na (Fry et al., 1986) de universitaire studies.
Het bezit van een studentenlening bij een bank ten tijde dat men afstudeert, verhoogt de kans dat afgestudeerden bij dezelfde bank blijven (Fry et al., 1986). Op basis van bovenstaand onderzoek van Colgate et al. (1996) is het raadzaam voor financiële instellingen haar dienstverlening aan te passen aan de behoeften van studenten. Dit kan bijvoorbeeld door speciaal opgeleide jongerenadviseurs in te zetten die een gepaste relatie opbouwen met universiteitsstudenten. Deze adviseur kan de kwaliteit van de dienstverlening verhogen en de mogelijkheid tot overstappen kan verlagen, aangezien studenten vaak bijzondere eisen hebben.
Mankila (2004) wijst op het belang van aantrekkelijke “price bundles” om in te spelen op de behoeften van studenten in de veronderstelling tevredenheid en behoud te doen verhogen. Uit dit onderzoek blijkt dat Zweedse universiteitsstudenten (in volgorde van belangrijkheid van het attribuut) internet bankieren boven telefoon bankieren verkiezen, gecombineerd met een internationale kredietkaart (Visa/Master), een individuele prijskorting (i.e. op basis van de lengte en omvang van de relatie) en een lage intrestvoet op de lopende rekening zonder jaarlijkse kosten (boven een hogere intrestvoet met jaarlijkse kosten). Uit deze laatste keuze blijkt nogmaals de gevoeligheid van studenten voor kosten. Opmerkelijk is ook dat Mankila (2004) de eerste studie is die het belang van internet bankieren onderkent. De toekomst laat zien dat internet bankieren in populariteit toeneemt.