Waar moet ik op letten bij het lenen van geld
Waar moet ik op letten bij het lenen van geld
Iedereen heeft het wel een keer in zijn leven meegemaakt: het geld op je rekening is op. Het komt nooit op het juiste moment en in de meeste gevallen heb je het niet zien aankomen. Rekeningen kunnen niet meer betaald worden en de 1 na de andere betalingsherinnering komt binnen, dan wel via de mail, dan wel via de post. Schuldeisers beginnen zich te roeren en je stressniveau stijgt. Een tijd van slapeloze nachten breekt aan. Hoe ga je dit probleem oplossen? Is het lenen van geld een oplossing? Is dat wel een verstandige oplossing. Hieronder een overzicht van punten waarop je moet letten bij het maken van je keuze.
Wanneer lenen
Leen alleen als het niet anders kan
Een lening is niet het allereerste wat je iemand zal aanraden. Er zit een duister randje aan met het risico dat je in grotere problemen terecht komt dan waar je al aan zat. Velen zijn je voor gegaan. Leen daarom ook alleen als er echt geen andere mogelijkheid is en speel open kaart met de kredietverstrekker. Als zij aangeven dat je beter niet kan lenen, kan je maar beter luisteren. Zij hebben de verantwoordelijkheid om de risico's als professionals objectief inschatten. Mochten zij aangeven dat het een goed idee is om voor jouw doeleinden een lening aan te schaffen, dan zit je goed. Daarnaast zitten er voorwoorden aan de lening om het risico voor jou te verlagen. Als je daar aan voldoet is het afsluiten van een lening veilig.
Leen alleen geld als er zicht is op inkomen
Belangrijk bij het lenen is dat er aan de voorwaarden voor terugbetaling kan worden voldaan. Terugbetaling gebeurt via aflossing van het volledige geleende bedrag in termijnen, plus rente opslag. Je hebt geld nodig om dit voor elkaar te krijgen en als voorwaarden stellen kredietverstrekkers dat je een inkomen hebt. Mocht je op voorhand al weten dat je geen inkomen gaat krijgen, ga dan vooral niet lenen. Hiermee stapelen je problemen zich op omdat het lenen van geld zelf ook geld kost. Geld lenen kost geld, bekend van de overheidscampagne.
Leen nooit geld van familie en vrienden
Hoe praktisch en veilig het ook klinkt, leen nooit geld van familie of vrienden, tenzij het echt niet anders kan. De reden? Verstoorde relaties. Je zal niet de eerste zijn waarbij de relatie zal worden verstoord door geld. Geld kan echt relaties kapot maken. Met leningen, met erfenissen, noem ze maar op. Wees wijs en geniet van de relatie die je met je vader, moeder, vriend of vriendin hebt. Laat geld daar niet tussen komen en kies je weg naar een officiele instantie. Als je daar je aflossing niet kan voldoen dan is dat allemaal goed geregeld. Bij de andere route is dat meer zeer de vraag, met alle gevolgen van dien.
Leen nooit geld van onbekende partijen
Nederland kent diverse kredietverstrekkers waar je veilig kan lenen (geld lenen via Lening.nl). Die worden door de overheid toegewezen. Ga alleen in zee met deze partijen omdat je dan veilig staat met de aflossingsvoorwaarden. Daarop kan je vertrouwen. Ga je in zee met onbekende partijen voor de AFM, dan loop je het risico voor kostbare en stressvolle situaties te komen te staan.
Leen nooit geld om mee te gokken
Het is aanlokkelijk om te gokken. De spanning die het met zich meebrengt en de kans op gratis geld brengt veel mensen in vervoering. Mocht je al je geld vergokt hebben, dan heb je een groot probleem. Een probleem wat je zou kunnen oplossen met een geldlening. Met alles op rood zetten in het casino zou je je problemen kunnen oplossen. Als het op zwart valt zit je in 2 keer zo grote problemen. De praktijk leert dat de problemen dan echt niet meer te zijn overzien. Leen daarom nooit om mee te gokken. Een kredietverstrekker zal je voor deze redenen dan ook nooit een lening verstrekken.