Wat als je partner schulden heeft

Inleiding

Door verschillende oorzaken hebben steeds meer mensen schulden. Geld lenen is tegenwoordig heel makkelijk. Via een paar stappen kun je zelfs via internet geld lenen. Er wordt te snel en te makkelijk geld geleend voor bijvoorbeeld luxe dingen. Werd er vroeger eerst gespaard, voordat er wat gekocht werd, nu wordt er net zo gemakkelijk geld voor geleend. Wanneer je geld hebt geleend,dan heb je een schuld die afbetaald moet worden. Meestal gaat dit met een maandelijkse aflossing. Maar wanneer je het opeens financieel minder goed gaat, door bijvoorbeeld ontslag of werkvermindering, dan blijft de schuld staan en wordt hij vaak alleen maar groter door extra kosten en de rente. Ook kunnen bijvoorbeeld vaste lasten niet meer betaald worden waardoor je meerdere schulden kunt krijgen. Wat moet je weten als je partner schulden heeft?

Andere oorzaken schulden

Ook wanneer twee mensen gaan scheiden ontstaat vaak een schuld. Wanneer bijvoorbeeld de man in het koophuis wilt blijven wonen, zal hij zijn ex-vrouw moeten afkopen. Zij krijgt dan de helft van de waarde van het huis mee, terwijl de man extra geld moet bijlenen om dit te kunnen betalen. Ook worden openstaande schulden bij een scheiding vaak verdeeld. Voor de partner met het minste inkomen zal deze schuld het hardst aankomen. Er wordt toch een stuk inkomen gemist en de schuld moet wel worden afgelost.

Een ander oorzaak door in de schulden te komen is een verslaving. Wanneer iemand verslaafd is aan bijvoorbeeld drank, drugs of gokken, dan zal al het geld wat er binnen komt aan deze verslaving opgaan. Is het geld op, dan probeert een verslaafde aan nog meer geld te komen om toch aan zijn behoefte te voldoen. Zeker bij gokverslavingen is dit gevaarlijk. De verslaafde blijft de hoop houden dat de klapper wel een keer komt en dat hij in één klap binnen is.

Wat als je een partner krijgt met schulden

Stel, je bent vrijgezel en je komt de man of vrouw van je dromen tegen. Het klikt geweldig en alles is fantastisch. Er is alleen één maar... Hij of zij heeft een schuld van enkele duizenden euro's. In hoeverre heeft een schuld invloed op je relatie? Wat moet je wel en niet doen als je partner schulden heeft?

Wanneer je allebei in je eigen huis woont en je partner lost gewoon iedere maand netjes een deel van zijn schuld af, dan is er eigenlijk geen probleem. Er komen pas problemen wanneer je gaat samenwonen. Wanneer je gewoon gaat samenwonen zonder contract of huwelijk ben je niet aansprakelijk te stellen voor zijn schuld. Maar bij iedere grote uitgave waarvoor een lening moet worden afgesloten komt zijn schuld om de hoek kijken. Wanneer je bijvoorbeeld een huis wilt kopen, telt zijn schuld mee. Vaak kun je een lagere hypotheek afsluiten omdat zijn schuld met de berekening wordt meegenomen. Wanneer je andere grote uitgaven hebt zoals de inboedel of een nieuwe auto, dan heb je kans dat ze liever hebben dat jij de schuld op je neemt. Wanneer je allebei een inkomen hebt, hebben ze bij jou het meeste kans dat ze het geld kunnen blijven innen. Mocht de relatie dan over gaan, blijf jij opeens met samengemaakte schulden zitten.

Als je partner schulden heeft, zorg er dan voor dat de schulden op zijn naam blijven staan. Stel het gaat zo goed tussen jullie, dat er sprake is om te gaan trouwen. Zorg er dan voor dat er op huwelijkse voorwaarden getrouwd wordt. Als dit niet gebeurt, is zijn schuld ook opeens voor de helft jouw schuld. Wanneer jullie uit elkaar mochten gaan of wanneer hij het niet meer kan betalen, dan ben jij ineens ook verantwoordelijk voor de schuld.

Wanneer je zelf een aardig spaarpotje bij elkaar gespaard hebt, kun je een afspraak maken met je partner dan jij de schuld aflost. De schuld in één keer aflossen is bijna altijd voordeliger. Je betaalt een lager rentebedrag. Toch moet je wel rekening met de consequenties houden. Mocht je uit elkaar gaan, dan ben je je geld kwijt. Wanneer je niks hebt laten vastleggen, hoeft je partner niks aan jou terug te betalen. Beter kun je op papier laten vastleggen dat hij bij jou een lening heeft en die iedere maand aflost.

Conclusie

Wanneer je partner schulden heeft, dan is dit erg vervelend. Het kan onderling voor spanningen zorgen en het is niet leuk als jij mee moet helpen om de schulden op te lossen. Veel relaties overleven schulden niet. Wanneer een relatie echter sterk genoeg is, dan zijn een paar punten belangrijk. Ook al is de relatie op dit moment nog zo sterk, dit hoeft niet te betekenen dat dit over een jaar nog zo is. Ga bijvoorbeeld niet trouwen of een geregistreerd partnerschap aan. Wanneer je dan uit elkaar gaat, dan ben jij opeens verantwoordelijk voor de helft van de schuld. Laat duidelijk vastleggen dat de schulden de verantwoording van je partner zijn. Dit geldt ook wanneer je helpt om de schulden af te lossen. Op die manier krijg jij je geld terug als het misgaat.