Het beste incassobureau voor incasso no cure no pay

Hoe regel ik een incassobureau op basis van no cure no pay?

Als zelfstandig ondernemer zul je op vele momenten in het jaar facturen moeten sturen naar klanten. Veel klanten betalen netjes op tijd, maar vaak betalen ze te laat of zelfs helemaal niet. Vaak zelfs niet na meerdere herinneringen van de facturen. Hoe groot het bedrag ook is, er zitten altijd klanten bij die laat of helemaal niet betalen. En dit kan voor irritaties en ongeloof zorgen, maar ook voor financiële problemen .

Het incasseren van facturen en de problemen van het niet betalen, kunnen simpel opgelost worden door het regelen van een incassobureau. In dit artikel ga ik in op de incassobureaus en het incasseren op basis van no cure no pay.

Inschakelen van een incassobureau

Voor de klanten die geen facturen betalen kan de zelfstandige ondernemer een incassobureau inschakelen. Een incassobureau is een bureau die niet betalende klanten aanzet om alsnog het openstaande bedrag te voldoen. Hierbij kunnen zelfs ook deurwaarders aan te pas komen.

Een incassobureau mag pas worden ingeschakeld wanneer de openstaande factuur de vervaldatum heeft overschreden. Daarbij moet het desbetreffende bedrijf ook aanmaningen hebben ontvangen.

Het is verstandig om in de laatste aanmaning de rente en kosten te vermelden, maar ook dat bij geen voldoening van het bedrag een incassobureau wordt ingeschakeld. Dit staat beschreven in de nieuwe Europese richtlijn. Doe je dit niet, kan de rechter de kosten voor incasso afwijzen.

Incasseren facturen

Het incasseren van openstaande facturen valt onder te verdelen in 2 soorten incasso vorderingen:

  1. De buitengerechtelijke incasso, dit wil zeggen dat er op zoek wordt gegaan naar een schappelijke oplossing
  2. De gerechtelijke incasso, dit wil zeggen het dwingen om de openstaande factuur te betalen

Wanneer geen van beide lukt, zal het incassobureau van te voren afgesproken kosten (aan de hand van een kostenplaatje) in rekening brengen bij de klant.

Mocht het openstaande bedrag nou niet via het incassobureau terug gehaald kunnen worden, heeft klant 2 opties:

  1. De rechter kan worden ingeschakeld. De kosten kunnen dan erg hoog oplopen.
  2. Het intrekken van de incasso opdracht, wat ook hoog in de kosten kan lopen.

Wat houdt incasso no cure no pay in?

Wanneer uit de boekhouding blijkt dat er meerdere (kleinere) factuurbedragen niet betaald worden, wordt er al gauw gedacht dat het inschakelen van een incassobureau. Vaak kost dit alleen al meer dan het factuurbedrag dat open staat. Dat hoeft tegenwoordig niet meer zo te zijn. Veel incassobureaus werken met het ‘no cure, no pay’ systeem.

Incasso op no cure no pay basis houdt het volgende in: Klanten van een incassobureau zullen alleen betalen wanneer het incassobureau daadwerkelijk het bedrag van de openstaande factuur uitbetaald hebben kunnen krijgen. Vervolgens zal dus het incassobureau door zijn klant worden betaald voor de gedane diensten. Dit zal een incasso provisie zijn over het bedrag van de openstaande factuur.

Mocht het incassobureau zich niet kunnen houden aan de afspraak om een factuur betaald te krijgen, zal ook het incassobureau geen geld ontvangen van zijn klant. Dit is uiteraard voor een zelfstandige ondernemer een goede optie aangezien deze nu een garantie heeft.

Beste incassobureau inschakelen

Er zijn waarschijnlijk meerdere incassobureaus gevestigd in de plaats waar u woont. U kunt deze incasso bureaus niet heel makkelijk met elkaar vergelijken. Echte cijfers hoe ze het doen worden vaak niet gegeven. Wel kunt u aan uw mede ondernemers in de buurt eens vragen of zij wel eens een incassobureau hebben ingeschakeld en of ze er goede ervaringen mee hebben gehad.

Als u op zoek gaat naar een no cure no pay incassobureau kunt u wellicht vragen wat hun succespercentages zijn. Het bureau kan namelijk veel moeite doen, en ook op verschillende wijzen, om uw rekening betaald te krijgen. Vraag wat het incassobureau zoal eraan doet en hoe ze de rekening betaald proberen te krijgen. Wellicht verandert dat uw mening en wilt u zelf toch moeite doen om de debiteur alsnog tot betalen te laten overgaan.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden