Waarom NIET deelnemen aan kansspelen
Kansspelen deelname
Het bedrag dat we met zijn allen uitgeven aan kansspelen stijgt elk jaar. Vooral EuroMillions, poker en SMS-spelen zijn populair. Online casino's zijn veel populairder in Nederland dan in Belgie. Daarentegen is het aanbod aan krasloten in België vele malen groter dan in Nederland. Nederland heeft inmiddels ook Win for Life en EuroMillions. No guts, no glory?
Winst en verlies met kansspelen
Als je even surft op internet lopen de meningen nogal uiteen! Volgens OIVO (het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties in Belgie) besteedt de doorsnee Belg zo’n euro 46,80 per maand aan kansspelen. Dat is zo maar even 158% meer dan vorig jaar! Volgens een andere berekening (ook uit Belgie) valt het dan weer heel erg mee: gemiddeld 95 euro per jaar! Een Duitse studie meldt gemiddeld 150 euro per Europeaan per jaar.
En de winnaars zijn...?!
- Zowel in Nederland als in België is Lotto: nog steeds met stip nummer 1.
In België slorpt 'de Lotto' het meeste gokgeld op (85% van de spelers). Dit niettegenstaande dat de Lotto 'maar' 46% van de inleg uitbetaald als winst! Er zijn andere kansspelen waar je winstkansen (veel) hoger liggen. Bij de meeste spelers is dit feit waarschijnlijk niet bekend!
- Nummer 2 in de hitlijst is de Nationale Loterij en krasbiljetten (Win for life).
Hoe groot is de kans op winst?
Aangezien de Belgische Nationale Loterij verplicht is dit bekend te maken is dat snel gevonden: één kans op 5.245.786. Voor Nederland is deze informatie niet te vinden omdat het voor hun wetgeving niet verplicht is om dit bekend te maken.
Soorten kansspelen: NL en BE
1. Trekkingsspelen
- Met trekkingsspelen wordt bedoeld: winnende nummers die op basis van toeval worden bepaald door een of ander apparaat (trommel). In België zijn er 5 trekkingsspelen: Lotto, Joker, Pick 3, Keno en EuroMillions.
- Tot nu toe speelden vele Nederlanders, vooral in de grensstreken, EuroMillions in België en Duitsland omdat dit blijkbaar niet kon in Nederland zelf. Blijkens gevonden informatie (augustus 2009) is er nu een nieuw online speelsysteem: World Lottery Syndicates waardoor inwoners uit ELK land kunnen meespelen. In dit artikel stond ook vermeld dat de winst uit EuroMillions niet belast is (onder voorbehoud, niet gecheckt!). In elk geval is het nu ook voor Nederlanders makkelijker om aan EuroMillions deel te nemen, een evolutie die niet langer te verhinderen was!
2. Krasspelen
- Krasspelen zijn kansspelen op basis van vooraf bepaalde en gedrukte biljetten. Ze worden ook 'instant loten' genoemd.
- Voor België zijn er dat veel, heel veel! Op dit ogenblik maar liefst 23! De bekendste zijn: Baraka, Bingo Express, Presto, Goal!, Fun For Life, Win for Life en Subito. De winstkans van krasbiljetten is gemiddeld 1 op 4.
- Ook Nederland is goed voorzien van krasloten maar het aanbod is veel beperkter dan in buurland België: 20 Cash, Kans op 100 BMW's, Half Miljoen, Klavertje 4, Krasgeld, Flappen Krassen, 7 Klapper, Mega Cash en Win for Life. Over de winstkansen is niets bekend.
Update oktober 2009
Voor Nederland weet ik het niet zeker maar in België kan je sedert oktober 2009 een nieuw krasbiljet kopen: Poker! Eén biljetje kost 2,5 euro en je hebt 2 maal kans om te winnen: in het slechtste geval 2,5 euro en in het beste geval euro 100.000. De winstkans? De hoofdprijs van eur 100.000 zit (maar!!!) 1 keer verstopt op een aantal van 600.000 krasloten! Omgerekend: de winstkans = 1 op 3,8 maar het is en blijft een kansspel.
Conclusie
De Belgische econoom Geert Noels rekende uit dat de leden van een gemiddeld Belgisch gezin tegen hun pensioenleeftijd een spaarpotje van Euro 40.000 kunnen bijeensparen met het geld dat ze anders zouden uitgeven aan de kansspelen van de Nationale Loterij! Daar kan je heel wat andere leuke dingen mee doen!
Het blijft dweilen met de kraan open: enerzijds heb je allerlei instanties die hun stinkende best doen om iedereen van het gokken en krasloten kopen af te brengen/houden. Bedrijven als de Nationale Loterij en andere instanties denken alleen maar aan geld verdienen. Om de zoveel tijd komen ze met een nieuwe uitdaging!
En dan MAG onze nationale TV zender, gesubsidieerd door Vadertje Staat, ook nog reclame maken ook! Terwijl diezelfde staat dan ook weer subsidies toekent aan de instanties en hulpverleners die slachtoffers van gokverslaving e.d. moeten begeleiden... Hypocrisie ten top?