Meedoen met de loterij

Inleiding

Het is de droom van veel mensen. Ooit de loterij een keer winnen. Ik denk dat iedereen er wel eens over nadenkt wat ze met het extra geld zouden doen. Bijvoorbeeld een nieuw huis of auto kopen, lekker gaan reizen of misschien wel je favoriete goede doel steunen. En dan nog te denken over dat je nooit meer hoeft te werken voor je geld. Het leven zou in ieder geval een stuk makkelijker zijn met een enorme bankrekening! De grootste loterijen in Nederland zijn de Staatsloterij en de Postcodeloterij. Hoe werkt een loterij precies en wat wil je allemaal weten over de verschillende loterijen?

Postcodeloterij 2012

De prijzenpot van de Postcodeloterij over 2012 is bekend. Er wordt namelijk voor 205 miljoen aan prijzen uitgedeeld! Speel je nog niet mee met de Postcodeloterij en zou je dit wel graag willen doen, dan is dit nu het moment!

Wanneer je nu mee gaat spelen met de Postcodeloterij maak je kans om mee te doen met Miljoenenjacht. Ook mag je kiezen uit een leuk cadeau zoals een Bol.com cadeaubon of een extra lot.

Meedoen met de Postcodeloterij

Hoe werkt de loterij

Bij een loterij worden loten gekocht. Deze loten hebben allemaal een uniek nummer. Eens in de zoveel tijd is er een trekking. Dit is meestal één keer per maand, maar er zijn ook speciale gelegenheids-loterij-trekkingen, zoals met oud en nieuw en Koninginnendag. De hoofdprijs valt op een bepaald nummer en wanneer jouw lot hetzefde nummer heeft, heb je de hoofdprijs gewonnen. Een loterij heeft meestal meerdere prijzen. Dit zijn dan lagere geldbedragen. In sommige loterijen win je een prijs wanneer je enkele getallen goed hebt. Bij andere loterijen heeft elke prijs een unieke cijfercode.

Welke loterijen heb je in Nederland

De twee bekendste loterijen zijn toch wel de Staatsloterij en de Postcodeloterij.

Staatsloterij

Gewonnen bedrag

De Staatsloterij is een initiatief van de staat. Dit houdt in dat een deel van de winst die gemaakt wordt naar de staat gaat. De Staatsloterij heeft wel als voordeel dat het gewonnen bedrag belastingvrij is. De prijzen zijn netto prijzen. Dus als je een ton wint, dan krijg je ook een ton op je rekening. Normaal als je een geldbedrag wint, moet er kansspelbelasting over betaald worden. Dit geldt bij een bedrag boven de 454 euro. Kansspelbelasting bedraagt 29% van het gewonnen bedrag. Dus stel je had wel moeten betalen dan hield je van je ton 71.000 euro over. Nog een leuk bedrag, maar wel een stuk minder dan het oorspronkelijke ton! Daarom is het een groot voordeel van de Staatsloterij dat ze netto prijzen hanteren. Dan weet je tenminste zeker dat de prijs die je wint in de loterij, ook op je rekening krijgt.

Loten

In Nederland worden ongeveer per maand drie miljoen loten van de Staatsloterij verkocht. Je kunt er voor kiezen om iedere maand automatisch een lot te krijgen of je kunt een lot halen in de losse verkoop. Je kunt kiezen uit een hele straat, dit zijn tien loten. Dan koop je een straat met allemaal dezelfde serienummers, alleen met een ander eind cijfer. (0-9). De prijs van een straat bedraagt 150 euro. Dit is dus even duur wanneer je een 10 losse loten koopt, alleen bij een hele straat weet je zeker dat je altijd een (kleine) prijs wint in de Staatsloterij. Je hebt namelijk altijd een eindcijfer goed, omdat je met alle eindcijfers meespeelt.

Voor veel mensen is een hele straat kopen nogal veel geld. Het zijn vooral bedrijven, verenigingen of hele families die met elkaar een straat kopen. De meeste mensen kopen gewoon een los lot van de Staatsloterij. Dit kost 15 euro. Welk serienummer je krijgt, kiest de computer. Je mag wel zelf bepalen welk eindcijfer je krijgt. De meeste mensen hebben wel een gelukscijfer.

Eénvijfde Staatslot

Behalve de straat en het losse Staatslot, kan je ook nog éénvijfde Staatslot kopen. Met een éénvijfde lot win je een vijfde van de prijs! De prijs van éénvijfde lot is ook éénvijfde van de prijs van een heel lot. Win je een prijs in de Staatsloterij dan blijf je anoniem. Er wordt niet bekend gemaakt wie de prijs heeft gewonnen, alleen waar het winnende lot is verkocht. Valt de jackpot op een éénvijfde lot? Dan delen vijf mensen dit bedrag!

De Postcodeloterij

Een andere bekende loterij is de Postcodeloterij. Hiermee speel je mee met je postcode. Je krijgt een lot met daarop je wijknummer bijvoorbeeld 1234 en de lettercode bijvoorbeeld AB. Daarnaast heb je een volgnummer dat bestaat uit drie cijfers. Alle mensen die in jouw straat mee spelen met de Postcodeloterij hebben namelijk het zelfde wijknummers en lettercode, maar het volgnummer maakt het verschil.

Prijzen

Er worden bij de Postcodeloterij verschillende prijzen uitgedeeld. Ten eerste heb je de dagprijs. Iedere werkdag wordt er een postcode getrokken. De te winnen prijs is duizend euro. Speelt bijvoorbeeld iemand mee met drie loten, dan ontvangt hij dus 3000 euro.

Ook heb je de weekprijs bij de Postcodeloterij. De winnende postcode wint 12.500 per lot! Verder wordt er altijd een BMW verloot onder de winnaars.

Daarnaast heb je drie keer per jaar de Postcodekanjer. De Postcodekanjer bestaat uit een prijs van heel wat miljoenen. De jackpot voor Oud en Nieuw bedraagt 48 miljoen! Veertig miljoen zal verdeeld worden onder één postcode! Deze prijs wordt verloot onder een wijk en een specifieke straat. De prijs valt bijvoorbeeld op 1234 AB. Dan wordt de helft van het bedrag verdeelt onder de mensen die in de wijk 1234 wonen. De ander helft wordt verdeelt onder mensen die in straat 1234 AB wonen. Hoeveel je dan dus wint is afhankelijk van hoeveel mensen in jouw straat een lot hebben. Ben jij de enige met een lot dan win jij het volledige bedrag, zijn er tien mensen met een lot dan wordt de prijs van de Postcodeloterij door tien gedeeld.

Buren

De Postcodeloterij speelt altijd een beetje in op het gevoel van mensen. Wat als hij dadelijk in jouw straat valt en jij hebt geen lot. Het is toch zuur als je buurvrouw 12.500 euro wint, terwijl jij niks hebt. Dit is dan ook de reden dat veel mensen mee doen. Een lot kost 9,75 euro. Een lot met straatprijsverdubbelaar kost 10,75. Bij de postcodeloterij blijf je niet anoniem. Welke straat heeft gewonnen is in de krant te lezen of op internet. Is er een Postcodekanjer dan wordt er zelfs een tv-programma aan gewijd. Mensen worden dan thuis verrast met een cheque waar het gewonnen bedrag opstaat.

Goede doelen

Een ander goed iniatief van de Postcodeloterij is dat er altijd een groot bedrag naar goede doelen gaat. Van de opbrengst die ze met de loten binnenhalen gaat een bepaald percentage naar goede doelen. In 2009 werd in totaal 266 miljoen euro aan goede doelen gegeven

Conclusie

Meedoen met een loterij is erg spannend! Het gaat toch om het idee dat jij zomaar miljonair kan worden! De kans is erg klein dat je de loterij wint, maar de mogelijkheid bestaat altijd als je meedoet. Ook met een kleine prijs zijn veel mensen al blij. Het voelt toch alsof ze een soort cadeau krijgen van de loterij. Wie weet valt de klapper van de loterij ooit bij jou!