Wat is het verschil tussen Rood staan en doorlopend krediet
Rood staan of doorlopend krediet, de verschillen
Het verschil tussen rood staan of doorlopend krediet is vooral de rente die u moet betalen. Rood staan is namelijk duur. Iedereen staat wel eens een paar dagen rood bij de bank of heeft ooit rood gestaan en voor een doorlopend krediet wordt met veel succes reclame gemaakt. Maar het zijn twee verschillende vormen van krediet, met ook een verschillend prijskaartje, waarop ik hier nader zal ingaan. Rood staan zonder toestemming van de bank is niet mogelijk. Een persoonlijke lening of een doorlopend krediet zijn meestal een stuk goedkoper. Even rood staan kan geen kwaad, maar lang rood staan is onverstandig, omdat dat zo duur is.
Rood staan is eenvoudig
Rood staan bij een bank is kinderlijk eenvoudig. Als u op uw betaalrekening inkomsten ontvangt uit salaris of vermogen, kunt u bij de bank voor een paar honderd euro rood staan. Als u voor grotere bedragen rood wilt staan, moet u daarover vooraf met de bank afspraken maken. De bank zal uw inkomsten en uitgaven bekijken en u daartoe al dan niet toestemming geven. Ook rood staan is een vorm van lenen, ook al is het maar voor een enkele dag. Rood staan is hetzelfde als het rekening courant krediet.
Doorlopend krediet in 2021
Bij uw huisbank en vele andere banken op internet kunt u ook terecht voor een doorlopend krediet. In dat geval krijgt u ook de mogelijkheid om te lenen tot vooraf aangegeven bedrag. U kunt daarbij doorgaan met het opnemen van geld totdat de krediet limiet is bereikt, maar u bent niet tot opnemen van geld verplicht. U neemt geld op, als u het nodig heeft. Daarmee lijkt een doorlopend krediet dus sterk op rood staan:
- Beide vormen van lenen zijn erg flexibel: u kunt opnemen en aflossen wanneer u wilt, zolang u maar onder de limiet blijft.
- Beide vormen van lenen hebben een kredietlimiet, het maximaal op te nemen bedrag.
- Bij beide vormen van lenen is sprake van een variabele rente.
- Bij beide vormen van lenen kunt u uw geld vrij besteden.
Verschillen tussen rood staan en doorlopend krediet
Er zijn vooral ook verschillen tussen rood staan en een doorlopend krediet. Kijkt u maar:
1. Een andere bank kiezen
Rood staan kan alleen bij de bank, waar ook het salaris of andere inkomsten binnen komen. Een doorlopend krediet is ook bij vele andere banken af te sluiten. Op internet vindt u vele aanbieders van een doorlopend krediet.
2. Maandelijks bedrag verschilt
Van rood staan merkt u in eerste instantie weinig: de volgende maand wordt automatisch de rente van uw rekening afgehaald voor het bedrag dat u de vorige maand werkelijk rood heeft gestaan. Bij een doorlopend krediet is het zo dat u elke maand het zelfde bedrag aan de bank betaalt, onafhankelijk van wat u die maand aan krediet hebt opgenomen. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing en wordt meestal gesteld op 1,5% tot 2% van het afgesproken maximale krediet.
3. Kleiner bedrag als lening
Rood staan kunt u zonder problemen vaak al voor enkele honderden euro’s. Een doorlopend krediet kent vaak ook een ondergrens van een paar duizend euro.
4. Rood staan is duurder
Rood staan is veel duurder dan het nemen van een doorlopend krediet. Wie rood staat betaalt al gauw meer dan 15% rente per jaar. Sommige banken vragen wat minder rente, andere banken vragen nog meer. Bij een doorlopend krediet betaalt u wel 1,5% tot 2% per maand, maar dit maandbedrag bestaat uit rente en aflossingen. Het rente deel ligt in de orde van 5% of 6% per jaar, de rest is aflossing.
5. Variabele rente
Bij rood staan wordt ook een hogere variabele rente direct in rekening gebracht. Bij een doorlopend krediet spreekt u met de bank vooraf af hoeveel uw maandbedrag zal bedragen. Als de variabele rente in de loop der tijd toeneemt, betekent dat niet dat uw maandelijks bedrag stijgt, maar de looptijd van de lening wordt verlengd. Andersom betekent een lagere rente dat u in feite elke maand meer aflost, dan eerder was berekend. Bij een lagere rente wordt de looptijd van de lening dus automatisch korter. Maar ook dat is geen probleem, omdat u dan weer opnieuw geld kunt opnemen zonder dat u weer naar de bank hoeft te gaan.
Verschil tussen persoonlijke lening en doorlopend krediet
Tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet bestaan ook allerlei verschillen. Zo heeft een persoonlijke lening een vaste rente en een doorlopend krediet een variabele rente. Bovendien moet u bij een persoonlijke lening altijd aflossen, terwijl dat bij een doorlopend krediet vrij staat zolang u de toegestane kredietlimiet niet overschrijdt. Dat maakt de maandelijkse laten van een doorlopend krediet een stuk lager en maakt deze leenvorm een stuk flexibeler.
Verschil tussen persoonlijke lening en doorlopend krediet:
De persoonlijke lening: | Het doorlopend krediet: |
vaste rente | variabele rente |
vaste aflossing | geen aflossing tot aan kredietlimiet |
eenmalige lening | opname tot aan krediet limiet |
vaak met overlijdensrisicoverzekering | geen verzekering nodig |
Tips om goedkoper te lenen in 2021
Enkele tips:
- Vraag uw bank, voordat u rood gaat staan, altijd vooraf hoeveel de rente bedraagt. Wie vaak rood wilt staan, doet er zelfs goed aan om als huisbank een bank te nemen, die niet een extreem hoge rente op rood staan vraagt.
- Vraag voor een doorlopend krediet altijd voldoende offertes aan. Er zijn vele aanbieders van een doorlopend krediet op de markt en de concurrentie is groot. Bovendien kunnen de voorwaarden per geldgever verschillen. Denk daarbij niet alleen aan de rente die gevraagd wordt, maar ook aan het bedrag dat u maandelijks moet betalen: de ene bank vraagt een groter percentage van de toegezegde kredietlimiet als maandelijks bedrag, dan de nadere.
- Vaak kunt u met de geldgever een afspraak maken over het maandelijks te betalen bedrag.
Meer info op de WIKI4YOU homepage