Wat zijn perpetuals en zijn ze interessant als belegging
Perpetuals
Perpetuals en eindvervaldag
- Klinkt misschien eigenaardig maar bij dit type obligatie is er geen eindvervaldag. Dat betekent dat de uitgever van deze obligatie (met een geleerde term emittent) niet verplicht is om het kapitaal van deze obligatie op einddatum terug te betalen want er is eenvoudig weg geen einddatum.
- Wat de aanbieder wel kan doen, is op het moment dat het hem goed uitkomt vervroegd terug te betalen. Concreet betekent dit dat de uitgever dus eigenlijk helemaal de baas is over uw ingelegde geld en dat u maar moet afwachten wanneer u wordt terugbetaald.
Is zo’n achtergestelde eeuwig durende obligatie dan wel interessant?
Dat is nog maar de vraag! Na de val van Lehman Brothers in Amerika was dit soort obligaties helemaal van de markt verdwenen. De gevaren van perpetuals:
- de risico’s zijn vergelijkbaar met het kopen van gewone aandelen of met andere woorden: hoger rendement dus hoger risico.
- gewone, klassieke obligaties worden op een welbepaalde vervaldag terugbetaald en dat is bij perpetuals dus maar af te wachten. In het slechtste geval worden ze zelfs nooit terugbetaald!
- Lokmiddel is uiteraard de beloofde hoge rentevoet: bij Deutsche Bank is dit 9,5% en dat is uiteraard erg veel!
- Omdat de looptijd ‘oneindig’ is en dus heel lang kan zijn, kun je je dus verwachten aan aanzienlijke renteschommelingen. Met andere woorden: de rentegevoeligheid is bijzonder groot. De koers van een perpetual zal bij een stijgende rente veel harder dalen dan van een gewone obligatie! Het omgekeerde geldt natuurlijk ook!
Wat betekent ‘achtergesteld’
Dit betekent dat als de uitgever failliet gaat, u als bezitter van deze perpetual helemaal achteraan in de rij staat van de schuldeisers en u zeer waarschijnlijk naar uw geld kunt fluiten! Bovendien kan de uitgever, indien nodig, de intrestuitkering ook opschorten of zelfs gewoon geen intresten meer uitbetalen.
Ooit moet u ze verkopen!
In principe krijgt u bij een eeuwigdurende obligatie uw geld nooit terug behalve als de uitgever zelf beslist om tot vervroegde terugbetaling over te gaan. Dit betekent dat u vroeg of laat uw perpetuals zult moeten verkopen. Is de rente sinds het moment van uw aankoop gestegen dan zult u dus met verlies moeten verkopen!
Conclusie
Bij wie kon je deze perpetuals kopen afgelopen jaar? Fortis, KBC, ING en zopas Deutsche Bank. Door de kredietcrisis zijn deze obligaties begin dit jaar sterk in waarde gedaald. Zo werden de 8%-perpetuals van ING, KBC en (toen nog) Fortis in 2008 uitgegeven tegen een koers van 100 % en daalden hun koersen op het dieptepunt van de crisis (februari/maart 2009) tot respectievelijk 35%, 30% en 18%. Intussen zijn ze wel hersteld tot om en bij de 80%. Perpetuals bieden dus geen zekerheid maar welke belegging doet dat wel?