Beleggen in defensieve AEX en AMX aandelen
Beleggen in defensieve AEX en AMX aandelen
Nederland was het eerste land waar aandelen werden uitgegeven. Het stamt uit de tijd van de VOC-periode (1602-1799). Aandeelhouders deelden mee in de winst van de uit het Verre Oosten komende scheepslading. Er was kans op een hoge winstuitkering en daarom waren verschillende aandeelhouders bereid om de scheepsreizen voor te financieren
Wat is de definitie van defensieve AEX en AMX aandelen
Defensieve aandelen in de AEX en AMX zijn veel minder gevoelig voor conjunctuurschommelingen. Dat wil zeggen dat deze aandelen minder snel reageren op veranderingen van het groeipercentage van de productie. (hoogconjunctuur en laagconjunctuur). Bij wijzigende marktomstandigheden reageren deze aandelen dus minder heftig dan andere, wel conjunctuur gevoelige aandelen. Hierdoor worden deze aandelen als defensief betiteld. Defensief is niet hetzelfde als risicoloos. Aandelen zijn per definitie risicovol. Defensieve aandelen zijn de minder risicovolle aandelen maar zeker niet risicoloos. Het zijn dus min of meer redelijk veilige en zekere aandelen.
In welke categorie AEX en AMX aandelen beleggen
Sectoren van recessiebestendige of defensieve fondsen zijn o.a. voedingsmiddelen, farmaceutische industrie, uitgevers, defensie-industrie, gas, water en elektra, olie-industrie en telecommunicatie.
AEX en AMX aandelen die in aanmerking komen
Er zijn nog steeds aandelen binnen de AEX en AMX te ontdekken met een hoog dividendrendement. In sommige gevallen van wel 6% tot 7%. Dat is historisch gezien bijzonder hoog. Een behoorlijk dividend legt vaak ook een goed fundament onder de koers. Het is goed om voor dividend te kijken naar defensieve sectoren als nutsbedrijven, gestage groeiers zoals telecombedrijven en geheide dividend uitbetalers, zoals oliegiganten. In Nederland komen we dan uit bij b.v.: Shell – KPN – Unilever – Nutreco – DSM – Ahold - Elsevier – CSM – Wolters Kluwer - Heineken – Wereldhave – Unibail - SBM offshore enz.
Waarom beleggen in defensieve AEX en AMX aandelen
- Minder gevoelig voor conjunctuurschommelingen. • Meestal een hoog dividend. De meeste van bovenstaande fondsen hebben een verwacht dividend in 2009 van ruim 3% tot zelfs 7%.
Diverse studies hebben aangetoond dat dividend door de jaren heen de grootste bijdrage heeft geleverd aan het rendement van aandelen. Royal Dutch Shell heeft bijvoorbeeld nog nooit het dividend verlaagd. Sommige ondernemingen kiezen er voor om een deel van de behaalde winst tussentijds uit te keren aan de aandeelhouders. Dit wordt dan interim dividend genoemd. Op een later moment - vaak na de jaarvergadering - volgt dan nog een dividenduitkering. Deze dividenduitkering wordt dan het slotdividend genoemd. Ex dividend betekent dat een aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de voorafgaande periode. Interim dividend is een voorschot op het uiteindelijke dividend. Als blijkt dat het huidige boekjaar wordt afgesloten met een behoorlijk grote winst gaat men hier vaak toe over. Het management van het bedrijf wil daarmee aangeven dat het goed gaat met het bedrijf wat weer tot gevolg heeft dat de koers van dat aandeel stijgt.
Rendement Defensieve AEX en AMX fondsen
Dividend gemiddeld | 4,5% | |
Verwachte inflatie 2010 | 0,7% | |
Vermogensrendementsheffing | 1,2% | 1,9%-/- |
Effectief rendement | 2,6% |
Wanneer er geen vermogensrendementsheffing betaald hoeft te worden is het effectief rendement zelfs 3.8%
Resumé
Wie een bepaald bedrag minimaal 2 jaar ( of nog beter 5 jaar) kan missen en toch rustig wil slapen, met kans op een gestaag oplopende koers, daaraan gekoppeld een jaarlijks relatief hoog dividend, hij of zij zou in overweging kunnen nemen te beleggen in defensieve aandelen. Het effectief rendement zal naar alle waarschijnlijkheid substantieel hoger uitpakken dan wanneer het geld op een spaardeposito wordt geparkeerd.
Links
.