Wat is horzelhandel
Horzelhandel op de beurs
Misschien plaats je zelf ook wel eens een ordertje op de beurs om aandelen te kopen bijvoorbeeld. Dat kan je zelf doen via Binck, Fortuneo, Bolero, Alex of je geeft de opdracht aan je bank. En dan begint het wachten op het koersverloop. De ene keer gaat het goed, de andere keer wat minder. Risico neem je altijd. Aandelenkoersen zijn immers een kermis en de kunst is om winst te maken.
Handelen op de beurs
Als amateur-belegger lees je links en rechts eens wat, word je lid van een beleggingsclub, koop je misschien de boeken van Paul D’hoore, volg je Warren Buffet, kijk je naar Kanaal Z … Kortom koopadviezen en goede raad vind je volop in allerlei media.
De professionals… doen het helemaal anders!
♦ Die speuren de beurskoersen af met zeer krachtige computers op zoek naar handel. Dit is niet uitzonderlijk: de helft van de dagelijkse beurshandel verloopt ‘gecomputeriseerd’. In Amerika zou het nog erger zijn: daar zou maar liefst 2/3 van de omzet ‘gehorzeld’ worden. Deze bewering is echter afhankelijk van de nieuwsbron.
♦ Zonder al te ingewikkeld te worden: beurshandelaren die met rekenkundige modellen en supersnelle computers de markt afschuimen, worden algotraders genoemd. Eenvoudig gezegd: zij handelen puur op basis van algoritmen en dat zijn dan weer ingewikkelde, wiskundige formules.
♦ Het eerste en belangrijkste signaal dat zij oppikken is het handelsvolume. Met andere woorden: als er veel handel is in een bepaald fonds of aandeel plaatsen zij heel snel koop- en verkooporders. Hun machtige computers vinden op basis van ingewikkelde, wiskundige formules en rekenkundige modellen de acute handel veel eerder dan de kleinere handelaren (ook brokers genoemd), laat staan particulier.
♦ Dit noemt men horzelhandel en daar is veel uiteraard veel kritiek op! Toch blijken er ook minder bezwarende kanten aan het verschijnsel te zijn. Door deze horzelhandel is er namelijk veel koop- en verkoopverkeer waardoor de traders hun boterham kunnen verdienen. Bovendien zouden aandelen wel eens flink duurder kunnen worden als deze handelsvorm zou worden afgeschaft. Dat is daarom voorlopig nog niet aan de orde: NYSE zal voorlopig niet ingrijpen! De Amerikaanse toezichthouder (SEC) is echter wel bezorgd om het fenomeen. Zij is vooral bezorgd over het feit wie uiteindelijk de mogelijke risico’s controleert zoals grote verliezen of te grote orders die zouden worden geplaatst? Waar is dat nog gebeurd? Toen was er sprake van een typefoutje in de aantallen en een andere keer een foutief ingetikte koers… Het moet immers allemaal snel, snel gaan…
Conclusie voor Jan of Truus Belegger
Horzelhandel bestaat al langer, gebeurt op de achtergrond, is ingewikkeld om uit te leggen en u moet u er niet van wakker liggen. Zolang als u lol heeft in uw eigen beleggerwereldje en u houdt uw handel binnen de perken dan weet u nu wat horzelhandel is. Verder moet u er maar niet van wakker liggen!
Tips
Alleen al omwille van de naam en ze noemen zich triomfantelijk de ‘steun en toeverlaat van beleggers’: Beursduivel! Een bezoek waard indien nog niet bekend!