Wat betekent handel met voorkennis
Beurshandel met voorkennis
Handel met voorkennis wordt ook ‘Insider trading’ genoemd. Voorkennis betekent dat iemand belangrijke informatie heeft over een beursgenoteerd bedrijf die niet bij het brede publiek bekend is. Deze informatie kan zijn zo belangrijk zijn dat ze mogelijk een invloed kan hebben op de beurskoers. Met andere woorden: deze inside informatie is strikt geheim en behoort tot het beroepsgeheim.
Gevolgen van handel met voorkennis
♦ Het weet hebben over deze ‘inside informatie’ heeft nogal wat gevolgen. Personen die over deze informatie beschikken, mogen zelf niet handelen in aandelen. Ten tweede: ze mogen er ook met niemand over spreken. Omwille van deze zwijgplicht mogen ze anderen ook niet adviseren om aandelen te kopen of te verkopen.
♦ Te denken valt hierbij aan directieleden van bedrijven, commissarissen, Raad van Bestuur-leden, Raad van Toezicht, advocaten, bankiers, politici, consultants of journalisten. Of een secretaresse die toevallig een telefoongesprek hoort, collega’s, vrienden en familie.
♦ Verdachtmaking kan ook ontstaan wanneer een bestuurder of zaakvoerder van een vennootschap een groot pakket aandelen koopt van de groep waartoe zijn vennootschap behoort net voordat de jaarresultaten openbaar bekend worden gemaakt. Hij beschikt dan wel degelijk over de nodige inside informatie! Ook de deelnemers aan de onderhandelingen bij een overname, fusie of aanstaand faillissement zijn goed geplaatst om te gaan handelen met voorkennis.
Geen gevolg!
Alhoewel er reeds dikwijls in de pers beschuldigingen zijn geuit omtrent misbruik van voorkennis, zijn er nog maar zelden effectieve straffen en boetes uitgesproken. De oorzaak: deze praktijken zijn zeer moeilijk te bewijzen!
Amerika: geen gevolgen!
In Amerika zijn de zaken dan weer helemaal anders geregeld: voorkennishandel is daar gewoon toegestaan met toestemming van beurstoezichthouder SEC. Op deze manier zou de onverwachte miljardenwinst van zakenbank Goldman Sachs enkele maanden geleden (dus na de economische crisis) tot stand zijn gekomen. Banken en grote beurshandelaren kunnen daar namelijk (wel tegen betaling) gedurende een halve minuut de grote orders zien, net voor ze officieel in de beurshandel komen. Kwestie van dus binnen die halve minuut snelle beslissingen te nemen. Een vrij nieuw fenomeen aldaar: de ‘high-frequency’ handel (niet bedoeld voor gewone stervelingen).
Wat is frontrunning?
Bij ‘frontrunning’ koopt een personeelslid met eigen geld aandelen zodra hij weet dat zijn werkgever in datzelfde fonds een fors gaat beleggen. Als dat immers gebeurt, zal de koers naar alle waarschijnlijkheid flink stijgen.
Enkele gebeurtenissen omtrent handel met voorkennis
Voorbeeld 1
Maart 2010: in Londen worden 6 mensen uit de financiële sector beticht van handel met voorkennis waarbij onder andere werknemers van Deutsche Bank en BNP Paribas betrokken zouden zijn.
Voorbeeld 2
In Nederland kochten 2 handelaren met privé geld fondsen waarin ook het pensioenfonds ABP belegde. Na een intern onderzoek werden ze ontslagen.
Voorbeeld 3
2009: TomTom wordt verdacht van voorkennishandel. Het onderzoek loopt nog.
Voorbeeld 4
2007: een 'gewone' belegger die over geheime informatie beschikte dat Grolsch zou worden overgenomen door SABMiller, verdiende met zijn handel in Grolsch aandelen € 200.000. Dit bedrag heeft hij moeten terugbetalen en een boete van € 45.000 bovenop.
Voorbeeld 5
2008: de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken (en advocaat) in België (De Gucht) verkoopt enkele uren voordat het Fortisdrama naar buiten komt zijn Fortisaandelen, of althans zijn echtgenote. Hij werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.
Conclusie
Handel met voorkennis heeft altijd bestaan in het beursmilieu en dat zal ook wel zo blijven. Wel is de controle door de beurswaakhonden (voor Nederland: Autoriteit Financiele Markten (AFM) en voor België: CBFA) de laatste paar jaren aanzienlijk strenger geworden maar de bewijsvoering blijft moeilijk.
Link