Wat wil je weten over indexvolgers

Indexbeleggen uitgelegd

Het is een nieuwe trend geworden: indexbeleggen of beleggen op de index. Hierbij stop je je geld niet rechtsteeks in aandelen of obligaties maar in een korf ervan. Dat wordt dan een aandelenindex genoemd maar het kan ook met een andere financiële index. Inmiddels zijn er veel indexfondsen maar bij de particuliere belegger in België en Nederland zijn deze indexvolgers nog niet al te bekend. Hoe dat komt, leggen we in een volgend artikel uit. Nu treden we binnen in de wereld van ETF’s en trackers!
 

De voordelen van indexbeleggen

Het voornaamste voordeel zijn ongetwijfeld de kosten! Bij indexbeleggen moet je rekening houden met 0,3% per jaar (op enkele websites met 0,4%) handlingskosten (ook wel managementfee genoemd). Ter vergelijking: bij het bij iedereen bekende actieve fondsbeleggen zit je al gauw tussen de 1% tot 3%. En omdat het financiële resultaat van de fondsen die we de laatste jaren gekocht hebben zo goed als NUL is, is de gewone man het beu om die kosten te betalen! Je gaat er toch vanuit dat je al die kosten betaald hebt opdat de fondsbeheerder geld voor je verdient gedurende al die jaren dat je zijn fonds hebt gekocht!? Niets is op dit ogenblik minder waar! De oorzaak is natuurlijk de kredietcrisis maar toch… je geeft je geld aan de bank om er meer voor terug te krijgen dan je erin gestopt hebt! Meer nog: waren de banken niet de hoofdbeklaagden in het proces van de kredietcrisis?

Kan iedereen indexbeleggen?

Ja! Iedereen kan kopen en verkopen en je kunt de trackers op de beurs volgen. Natuurlijk blijft het een kwestie van de juiste trackers te selecteren en ze intensief op te volgen. Het is niet omdat indexbeleggen een passieve vorm van beleggen is dat je er niet naar om hoeft te kijken!

Wat moet je kopen?

  • Het meest populair bij indexfondsen zijn ETF’s (Exchange Traded Funds), ook trackers genoemd: lage kosten, transparant en doorlopend verhandelbaar. En het aanbod breidt voortdurende uit, in tegenstelling tot voor 2010.
  • Dit betekent ook dat het aanbod hoe langer hoe meer variaties vertoont. Werd in het begin alleen een breed samengestelde (gespreide) index gevolgd (bijvoorbeeld de S&P500 of de MSCI-indices) dan komen er nu veel nieuwe ETF’s bij met een smallere basis. Deze ETF volgt dan specifiek één bepaalde sector van bijvoorbeeld een mandje grondstoffen, energie enz…
  • De bekendste trackers (Nederland): de iShares van BlackRock Global Investors, State Street, Lyxor en EasyETF.

De bekendste aanbieder van indexfondsen: Vanguard, Meesman, Brand New Day en Index People.

  • De AEX Tracker? Blijkt een niet zo goede beursgraadmeter te zijn. De reden hiervan is dat de AEX maar 25 fondsen telt. De verdeling van deze fondsen is niet ideaal: 7 fondsen (aandelen) bepalen 2/3 van de index: Shell, ABN AMRO, Aegon, ING, Fortis, Unilever en Philips. Volgens deskundigen is dit geen goede verdeling…
  • De Eurostoxx 50-index dan maar? Dit is volgens de deskundigen een veel beter alternatief. De Eurostoxx 50 omvat geen 25 maar 50 fondsen/aandelen.

Punt van overeenkomst bij beide indexen is dat banken ca. 40% van de dienst uitmaken.

  • Of de Dow Jones index? Ook niet ideaal: telt slechts 30 fondsen en deze index wordt op een eigenaardige, aparte manier berekend, namelijk op basis van de aandelenkoers. Om die reden wordt door deskundigen de S&P-500 index naar voor geschoven (werkt op basis van de beurswaarde van bedrijven).

Andere alternatieven: de Nikkei-index en de MSCI-wereldindex.

Zijn er risico’s aan verbonden?

Ja! Net zoals elke belegging houdt ook indexbeleggen risico’s in. We vermeldden hierboven al dat het trackeraanbod stevig uitbreidt. Nieuwe trackers die op de markt komen, zijn niet altijd meer zo transparant of laag risico dragend. Ook met de zogenaamde en typisch voor trackers lage kosten wordt wel eens een loopje genomen. Ook zijn sommige, met name startende, fondsen maar beperkt verhandelbaar en dat heeft gevolgen voor de prijs/koers van trackers. Tip: Iedereen kan indexbeleggen maar voldoende kennis vooraleer ermee te starten blijft toch het advies!

Conclusie

  • Vooraleer je in deze wereld te begeven: lees zoveel mogelijk informatie over trackers/ETF’s! Het aanbod is enorm (en de meningen ook).
  • Trek gewoon de stoute schoenen aan en vraag het bij je bank! Die heeft altijd één of meerdere beleggingsadviseurs in huis die wellicht niet blij zijn met uw vraag (zie het artikel in de navolgende links) maar een bank heeft toch een dienstverlenende en adviserende functie? De tijd dat we voorzichtig en (te) braaf omspringen met onze huisbank hebben we wel gehad!

Links

Uw bank praat liever niet over indexbeleggen

Een goudmijntje?

Alles over indexbeleggen 

Nieuw: boosters