Waarom praat uw bank niet over indexbeleggen

Indexbeleggen en de bank

Bent u nog niet thuis in de mogelijkheid van indexbeleggen, lees dan eerst het artikel over Wat wil je weten over indexvolgers?. Heeft u spaargeld te besteden en vindt u een gewone spaarrekening maar niks, verdiep u dan eens in indexbeleggen. Ook als u online belegt, kunt u gaan beleggen op index. Met zelf online te beleggen, zet u de bank zowiezo buitenspel. Minder kosten voor u en daar gaat het bij indexbeleggen om: geen instapkosten, geen beheerskosten!
 

In het kort: wat is indexbeleggen?

  • Om het vervolg van dit onderwerp in een kader te plaatsen, leggen we heel kort uit wat met indexbeleggen wordt bedoeld. Het fenomeen is overgewaaid uit de VS en is daar een hype. Gevolg: ook Europa is op de kar gesprongen, zij het in dat de Europese kar veel kleiner uitvalt.
  • Het is de bedoeling dat u gaat beleggen in indexvolgers. ETF’s of trackers worden ze ook genoemd (Exchange Traded Funds). Ze volgen de koersen van de aandelen van bijvoorbeeld de AEX, grondstoffen, bedrijfsobligaties, markten in het verre Oosten enz…
  • Een ETF omvat dus een verzameling van aandelen of obligaties. U kunt ETF’s op de beurs volgen en, zoals gewone aandelen, kopen en verkopen. Het grote voordeel van indexbeleggen is dat u, in plaats van de koers van de aandelen afzonderlijk te volgen, u de hele verzameling door middel van één fonds volgt. Wat moet u nog meer als belegger? Overzichtelijk, transparant en … goedkoop! En vooral op het gebied van de kosten komen de banken op de proppen!

Waarom zijn ETF’s zo goedkoop?

Omdat het een vorm van passief beleggen is (het fonds stijgt of daalt gewoon op basis van de koersen van de verzameling aandelen (of obligaties) hoeft niemand die ETF’s in de gaten te houden, zeg maar ‘beheren’. Een goed zijn brood verdienende fondsbeheerder of aandelenanalisten zijn dus niet nodig. Die kosten vallen dus weg. De kosten (ook managementfee genoemd) liggen momenteel op ca. 0,3 tot 0,4% per jaar.

De rol van de banken bij indexbeleggen

De banken spelen een ‘vuil’ spelletje op het gebied van indexbeleggen: ze maken er geen reclame voor en zullen ze u deze ETF’s zeker niet gaan aanbieden als u er niet zelf over begint! Geen reclame betekent dus ook: geen folders in de kantoren, geen uitleg bij online PC Banking enz… Gevolg: onbekend is onbemind: nog maar 10% van de particuliere beleggers in Nederland en België blijkt van het bestaan van indexbeleggen af te weten, laat staan erin te beleggen.

Waarom doen de banken dit?

Omdat ze er (bijna) niets aan verdienen! Banken verdienen het meeste geld met actief belegde fondsen. Ze krijgen immers een vergoeding van de aanbieders van fondsen om deze te verkopen aan hun klanten. Deze vergoeding wordt door u als koper van zo’n actief fonds betaald: instapkosten (1,5%), beheerskosten, roerende voorheffing (15%), provisie (0,60%), makelaarsloon (2,5%), soms uitstapkosten en eventueel nog bewaarloon ook. Bij verkoop voor vervaldag komt er ook nog de TOB taks (0,07%) bij (TOB = Taks op Beursverrichtingen) en uitstapkosten (1,5%). De genoemde kosten zijn maar als voorbeeld! Niet voor niets zei mijn bankier gisteren nog tegen mij: al deze kosten in acht genomen, maak je het eerste jaar zowiezo geen winst in deze barre opbrengsttijden! Eerlijk was hij dus wel!

Wie biedt ETF’s aan?

  • U moet dus zelf op zoek gaan naar aanbieders van indexvolgers. Zijn worden aangeboden door gespecialiseerde aanbieders zoals iShares (de grootste aanbieder), StareStreet, Etf Securities, en in Nederland: Think Capital (eind 2009 vijf producten in aanbieding die een index of een gedeelte daarvan volgen).
  • Twee eenvoudige voorbeelden: de AEX Tracker (gekoppeld aan de AEX) of de AMX Tracker (gekoppeld aan de Amsterdam Midkap-index). De koers van de AEX Tracker is ongeveer 10% van de totale AEX index.

Links

Wat wil je weten over indexvolgers?

Alles over indexbeleggen