Vijf vragen over: index beleggen
Index beleggen: inleiding
Volg de kudde - Belegt u nog in aandelen? Vreselijk achterhaald! Volgens experts als Warren Buffet, Peter Lynch, Gerrit Zalm, en zelfs de AFM moet u gaan index beleggen. Dat levert gemiddeld meer op en kost aanzienlijk minder. Maar let wel, vraag er niet naar bij uw bank. Want die houden het liever stil: 'Er valt voor de banken niet veel aan te verdienen'.
Index beleggen: 5 meest gestelde vragen
In dit artikel zullen de 5 meest gestelde vragen over index beleggen worden behandeld in de volgende volgorde:
- Wat is index beleggen?
- Waarom zijn de kosten voor index beleggen lager?
- Waarom is het index beleggen nu zo populair?
- Is index beleggen zonder risico?
- Welke index moet je volgen?
Index beleggen: wat is index beleggen?
Met andere woorden wordt index beleggen ook wel passief beleggen genoemd. Bij index beleggen stop je je geld in één of meerdere indextrackers, beleggingsfondsen die een exacte kopie zijn van een index, zoals de AEX-index. De AEX bevat aandelen van vijfentwintig Nederlandse bedrijven in een bepaalde weging: Veel aandelen van Shell en Unilever en weinig van TomTom en BAM.
Een AEX tracker is dus een pakket met dezelfde aandelen volgens dezelfde weging. Wereldwijd zijn er honderden indices die je met een tracker kunt volgen, van landenindexen tot sectorindexen zoals vastgoed, grondstoffen of voedingsmiddelen.
Index beleggen: waarom zijn de kosten voor index beleggen lager?
Over een indextracker hoeft een bank niet na te denken, een computer kan al het werk doen. Traditionele beleggingsfondsen moeten daarentegen wel actief beheerd worden. Fondsbeheerders zijn daar de hele dag mee bezig: ze kopen wat van dit en verkopen wat van dat.
Al dat aan- en verkopen van aandelen kost veel geld en de beheerders worden ook goed betaald. Ook is het zo dat in de meeste gevallen de indexen het beter hebben gedaan dan de beleggingsfondsen.
Index beleggen: waarom is het index beleggen nu zo populair?
In de Verenigde Staten gaat al éénderde van al het belegd geld naar indextrackers. In Nederland is dat aandeel in verhouding nog vrij klein. Volgens Jacques Wintermans, die een populair boek schreef over indexbeleggen (en die voor een aanbieder van indexfondsen werkt), komt dat doordat banken deze vorm van beleggen stil houden. De reden is dat ze er nauwelijks aan verdienen. Omdat er geen actief beheer vereist is en 'bijna' alles door de computer geregeld wordt, zijn de kosten beperkt tot ongeveer 0,3 procent van de inleg. Bij een traditioneel beleggingsfonds is dat al gauw twee procent.
Het afgelopen jaar kregen banken concurrentie van bedrijven die uitsluitend indextrackers aanbieden, zoals Think Capital. Institutionele beleggers stoppen er ook steeds meer geld in. Nu de toezichthouder AFM heeft gezegd dat banken aan hun klanten moeten onderbouwen waarom ze een actief beheerd fonds aanraden in plaats van een indextracker, zal de markt alleen maar groeien.
Index beleggen: is index beleggen zonder risico?
Nee, een index tracker gaat uiteraard op en neer met de onderliggende index, zoals de AEX, AMX of de Dow Jones.
'Als je begin 2008 een AEX index tracker had gekocht, was je eind van dat jaar de helft van je geld kwijt.'
Het gaat erom dat de trackers gemiddeld beter presteren dan actief beheerde aandelenfondsen.
Veel beleggers doen dit voordeel teniet door voortdurend van indexfonds te wisselen, afhankelijk van de vooruitzichten. Ze handelen in trackers die genoteerd staan aan de beurs, zoals die van Vanguard of iShares. De transactiekosten maken het index beleggen op die manier alsnog vrij duur.
Beter is het om via u bank aandelen te kopen in een niet beursgenoteerde index tracker, waarin slechts een per dag gehandeld wordt, tegen aanzienlijk lagere kosten. Zo wordt de verleiding kleiner om impulsief te handelen en daarmee het voordeel van index beleggen teniet te doen.
Index beleggen: welke index moet je volgen?
Superbelegger Warren Buffet meent dat de beste strategie voor een particulier is om aandelen van een zo breed mogelijk gespreide indextracker te kopen, als voorbeeld geeft hij de MSCI World Index, en daar niet meer vanaf te wijken. Jacques Wintermans deelt die mening. De AEX is een te smalle basis. Die bevat maar vijfentwintig aandelen, en de helft van de waarde zit in een stuk of vier aandelen. Beter is de MSCI World Index of, als je de Amerikaanse markt wilt vermijden, de MSCI Europe Index.
Let daarbij op of de index echt volgt of slechts nabootst met een selectie van aandelen ui de betreffende index zoals de AEX. In het laatste geval kan het resultaat van de tracker behoorlijk afwijken van dat van de gevolgde index. Nog een strategie om het beste resultaat te behalen, is 'middelen': Elke maand een bedrag opzij zetten om in je indexfonds te stoppen. Op deze manier spreid je je belegging ook in de tijd.
Gerelateerde artikelen over: financieel