Beleggen in beleggingsfondsen in 2022

Waarom beleggen in een beleggingsfonds in 2022

Geld_op_de_beurs.jpg

U gaat vooral beleggen in een beleggingsfonds als u niet zelf al die tijd in het beleggen wilt of kunt steken en toch een hoog rendement op uw investering wilt hebben. Bovendien zorgt een beleggingsfonds voor voldoende diversificatie en spreiding van het risico, en wordt professioneel beheerd en belegd. Er zijn vele soorten beleggingsfondsen waaruit u kunt kiezen. U kunt ook bij allerlei banken voor een beleggingsfonds terecht om te beleggen. Specialisten op dit terrein zijn Robeco en Indexus. Bouw zo aan uw eigen pensioen.

Rendement op een beleggingsfonds gaat samen met het risico van beleggen

De hoogte van het rendement gaat vaak samen met het risico dat u neemt. U moet dus nagaan welk beleggingsfonds het beste bij uw beleggingsprofiel past. U kunt kiezen voor een fonds dat alleen belegt in obligaties en een vast rendement uitkeert of een fonds dat bijvoorbeeld alleen maar in aandelen belegt en daardoor veel beweeglijker is.

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds bevat het geld van vele beleggers. Dit geld wordt door de fondsbeheer en de professionals van het fonds vervolgens voor u belegd. U hebt als u deelneemt in een beleggingsfonds bepaalde participaties die in waarde fluctueren met de onderliggende waarde van de beleggingen. Doordat er veel geld te beleggen is, kan worden gekozen voor een goede spreiding van beleggingen.

De kosten van beleggen in beleggingsfondsen, hoeveel bent u kwijt?

Het werk van de professionals betaalt u met een bepaalde fee. U doet er goed aan om te vragen wat de kosten van het betreffende fonds zijn en te vragen naar de resultaten van het beleggingsfonds in de afgelopen jaren en maanden. Kies het fonds met de beste resultaten en mogelijkheden, maar tegen de laagste kosten.

Welke beleggingsfondsen zijn er?

Er zijn vele beleggingsfondsen. Van zeer conservatief tot zeer mondain. Ik zal voor u de hoofdfondsen nalopen:

  • Aandelenfondsen. Zoals u al vermoedde belegt dit beleggingsfonds alleen in aandelen. Wereldwijd of lokaal dan wel in specifieke sectoren, zoals telecom of ict.
  • Oligatiefonds. Bij een obligatiefonds wordt alleen belegd in obligaties. Dat kunnen obligaties zijn met een vast rendement maar ook obligaties die veel meer risico herbergen.
  • Mixfonds. Een mixfonds is een gemengd fonds. U treft daar beleggingen aan in aandelen, obligaties en het plaatsen van geld op spaardeposito’s.
  • Vastgoedfonds. Bij deze beleggingsfondsen wordt gekozen voor stenen, het kopen van panden of vastgoedaandelen.
  • Valutafondsen. Zodra de valuta in de wereld beweeglijk zijn kan ook het rendement groot zijn. Een valutafonds probeert hiervan te profiteren. Denk aan vreemde valuta de Amerikaanse dollar, de yen of de euro.
  • Grondstoffenfonds. Deze beleggingsfondsen zijn gespecialiseerd in de handel in grondstoffen. Denk aan goud, zilver, olie of graan.
  • Indexfondsen. Indexfondsen beleggen alleen in de index van een bepaalde beurs. De index is een gewogen gemiddelde van de belangrijkste bedrijven in een bepaald land.

Spreiding van beleggingen betekent minder risico op beleggingen

Bij alle beleggingsfondsen is een goede spreiding van beleggingen belangrijk. U loopt met een lokaal fonds dat bij wijze van spreken alleen maar in Unilever en Shell belegt veel meer risico dan wanneer er sprake is van een afgewogen pakket. Niemand weet welk aandeel, welke sector of welk land het bijzonder goed gaat doen. Daarom nemen de fondsen binnen hun werkgebied gewogen posities in. Om die afweging goed te kunnen doen is veel tijd en veel kennis nodig. Vele markten moeten in de gaten gehouden worden.

Conclusie beleggen in beleggingsfondsen

Goede beleggingsfondsen beleggen voor u en zorgen voor een groot rendement. Dit alles is vaak de fee waard die u betaalt, maar het kan zeker geen kwaad om vooraf te kijken wat een en ander u gaat kosten en welk beleggingsfonds het beste bij u past. Bovendien is er voor het beleggen in een beleggingsfonds niet altijd een beheerder nodig en zijn de transactiekosten voor bijvoorbeeld etf's en trackers laag.

Meer info op de WIKI4YOU homepage