Dividend op aandelen: goed om weten!

Aandelen en dividend betaling

Ik weet niet hoe het bij u is maar ik heb de laatste drie jaren alleen maar geld verloren met mijn aandelen. Gelukkig kreeg ik hier en daar een dividend uitgekeerd. Beter dan helemaal geen opbrengst is dus een dividenduitkering. Maar dividend is winst dus moet er roerende voorheffing worden ingehouden. Roerende voorheffing: hoe zit dat?

 

Spelregels

beurs
 

Sommige bedrijven betalen jaarlijks een dividend. Dus met die aandelen zit u altijd goed toch? Meestal zijn bedrijven die elk jaar trouw een dividend betalen de meest winstgevende dus stabiele bedrijven. Met andere woorden: heeft u aandelen van bedrijven die elk jaar een dividend uitkeren dan moet je heel zorgzaam omspringen met de aandelen en goed nadenken vooraleer ze te verkopen. Vooral sinds de kredietcrisis is een dividendbetaling meer uitzondering dan regel geworden. Hebt u verlies op de koers van de aandelen dan ontvangt u als schrale troost toch nog dividend: dat is dan toch mooi meegenomen zonder dat u er iets voor moet doen, behalve… roerende voorheffing betalen…

Bekende dividendbetalers in België zijn Telenet, Belgacom, Tessenderlo, Solvay (Solvac), Elia en Mobistar.

Hoezo roerende voorheffing?

 

Roerende voorheffing (RV)op het aandelendividend is een soort bronbelasting: u hebt geld verdiend met uw aandelen? OK maar dan moet de fiscus ook een deel van die winst hebben! Daarom dus roerende voorheffing als u dividend krijgt uitbetaald. Normale procedure maar … hou er altijd rekening mee dat elk land van oorsprong deze roerende voorheffing inpalmt en elk land heeft andere percentages: wist u dat? Een voorbeeld: in België is de RV 15 tot 25% op de winst op Belgische aandelen. Hebt u Duitse, Italiaanse of welke aandelen dan ook van niet-Belgische bedrijven dan wordt RV ingehouden door het bronland én door de Belgische belastingdienst. Gevolg: een behoorlijk deel van uw ‘winst’ blijft omwille van de dubbele bronbelasting aan de strijkstok hangen! Via een ingewikkelde procedure kunt u wel een deeltje recupereren maar toch zult u gemakkelijk circa 40%van het brutodividend in rook zien opgaan. Leuk is anders! Een bekend voorbeeld: GDF Suez.

Een mogelijke oplossing?

Een ontsnappingsroute is de volgende: heel wat aandelen noteren met zogenaamde VV-strips (Verminderde Voorheffing): heeft u die in portefeuille dan betaalt u maar 15% roerende voorheffing. Deze strips kunt u gewoon kopen op de beurs.

Een handige truc?

Als dividend dan toch zo belangrijk is dan koop je toch gewoon enkele dagen die aandelen voor de dividenduitbetaling? En als ik het dividend op mijn rekening heb, verkoop ik die aandelen weer? Leuk bedacht maar die vlieger gaat meestal niet op! Waarom niet? Omdat de dag nadat dividend is betaald, de aandelen meestal zakken met hetzelfde bedrag als het dividend! Koersschommelingen zijn dus het gevolg…

Situatie in Nederland

Roerende voorheffing zoals hiervoor beschreven, bestaat in Nederland niet. Er wordt wel belasting ingehouden, 'dividendbelasting' heet dat daar. Die kan je weer verrekenen als je aangifte inkomstenbelasting of vennootsschapbelasting doet. 

Conclusie

 

Mijn baas zegt altijd: aandelen is gokken. Ik denk dat hij gelijk heeft: de ene keer wint u iets, de andere keer gaat u hopeloos de boot in. Als particuliere belegger met altijd onvoldoende kennis terzake ga je op de lange termijn altijd de boot in denk ik… Na 10 jaar van avontuur, behoorlijke winsten maar ook diepe dalen (laatste 3 jaar) hou ik het voor gezien met die beurstoestanden. Maar dat is uiteraard mijn persoonlijke ervaring…