Wat is een Staatsbon
Staatsbon
Heb je toch nog ergens geld teveel dat je veilig wil beleggen? Er zijn legio mogelijkheden. Zoek je een veilige belegging voor je geld dan is een zogenaamde Staatsbon een optie. De hoofdkenmerken van een staatsbon zijn veiligheid en duidelijkheid. Omdat we niet altijd bekend zijn met de terminologie 'Staatsbon' hier een woordje uitleg.
De staatsbon in het algemeen
- Een 'Staatsbon' wordt door de Belgische Staat uitgegeven en gewaarborgd. Deze effecten zijn uitsluitend voor particuliere beleggers bestemd. De intresten zijn onderworpen aan een roerende voorheffing van 15%.
- De Staat geeft elke trimester nieuwe staatsbons uit: eind februari, mei, augustus en november.
- Soorten:
- Staatsbon met een looptijd van 5 jaar, eventueel verlengbaar met 2 jaar (aan dezelfde voorwaarden).
- Staatsbon 3-5-7 met een looptijd van 7 jaar. Na 3 of 5 jaar kan de houder de terugbetaling tegen pari (is aankoopprijs) vragen.
- Staatsbon met een looptijd van 3 jaar en een vaste rentevoet.
- Staatsbon met een looptijd van 5 jaar en een vaste rentevoet.
- Staatsbon met een looptijd van 8 jaar en een vaste rentevoet.
Principe
- Uw geld staat voor een vooraf bepaalde tijd vast. Die looptijd varieert van 3, 5 of 8 jaar.
- Ook de rentevoet is vooraf bepaald en onveranderlijk gedurende de hele looptijd van de Staatsbon. U kunt dus niet profiteren van rentestijgingen.
- Maar: u blijft ook buiten schot bij rentedalingen!
- Te koop bij uw bank te allen tijde onafhankelijk van het feit dat Vadertje Staat zelf maar 4 keer per jaar kasbons uitgeeft.
Voordelen
- Geen risico: op de vervaldatum krijgt u uw inleg altijd terug.
- Duidelijk en veilig: u weet op voorhand hoeveel u op de vervaldatum ontvangt.
- Overdraagbaar aan derden (zie uw bank).
Nadelen
- U kunt dus niet meegenieten van rentestijgingen. Op dit gebied is een staatsbon dus hetzelfde als een termijnrekening: gedurende de afgesproken looptijd verandert er niets aan uw rentepercentage.
- U moet bij de uitbetaling roerende voorheffing betalen op de intrest, net zoals bij een termijnrekening: 15%.
- Vervroegd opvragen kan maar kost (veel) geld en is dus af te raden. Kies dus alleen voor een staatsbon als u zeker bent dat u uw geld de hele looptijd kan missen. Advies is dus om de hele looptijd uit te zitten! Dit in tegenstelling tot een termijnrekening of kasbon: daar is de looptijd meestal korter en ook zelf te bepalen. Ten opzichte van een staatsbon is een termijnrekening of kasbon dus zeker het overwegen waard.
Update november 2011
Ontslagnemend premier Leterme roept via de TV op om staatsbons te kopen. Nog nooit gebeurd! Waarom doet hij dat? We weten allemaal dat de regering geld nodig heeft. En Belgen zijn goede spaarders. We hebben miljarden euro’s op onze spaarboekjes staan. Het is deze massa geld waar de overheid op aast. Door staatsbons te kopen, verhuist dat geld van onze spaarboekjes naar het gat van de staatsschuld.
Is een staatsbon kopen veilig? De ingewikkelde uitleg in details besparen we u in dit artikel. Het komt erop neer dat de koers van staatsbons stijgt of daalt. Dat is op zich geen probleem. Want als u uw staatsbons houdt tot op de vervaldag (dat kan 3, 5 of 10 jaar zijn) dan krijgt u rente + 100% van uw inleg terug, altijd. Want er geldt een staatswaarborg. Je moet wel altijd 15% roerende voorheffing op de rente inleveren. Daar ontkomt u niet aan. Uitgerekend: 4% wordt dus in werkelijkheid 3,4% netto rente per jaar.
Is de rente interessant?In elk geval is het meer dan op een gewoon spaarboekje, termijnrekening of kasbon. Voor een staatsbon op 3 jaar krijg je bruto 3,5%, op 5 jaar 4% en op 8 jaar 4,2%. Sinds 2008 is dit de hoogste rente. Let wel: bruto rente! Wat vertelt de premier er niet bij? Als u besluit om deze week staatsbons te kopen, gooit u waarschijnlijk wel uw getrouwheidspremie voor dit jaar weg. Want uw getrouwheidspremie loopt over 12 maanden. En die bedraagt toch ongeveer 1,5% op dit ogenblik, afhankelijk van uw bank uiteraard. Aan u de beslissing…
?