Betekent een kasbon ook meteen kassa
Kasbon
Wat is een kasbon
- Een kasbon is, net als een Staatsbon trouwens, een obligatie. Zie in dit verband het artikel: Wat is een obligatie.
- Met dit verschil: een Staatsbon wordt uitgegeven door de Belgische Staat (uiteraard) en een kasbon wordt uitgegeven door een bank.
Principe
- Zekerheid: uw inleg is 100% gegarandeerd en de rente ook. Althans: als u de afgesproken looptijd uitzit.
- Afhankelijk van de bank is de minimale inleg EUR 50 en de looptijd 1 tot 10 jaar.
- Rente: ligt vast vanaf dag 1.
- Uitbetaling van de intrest kunt u zelf kiezen:
- jaarlijks door het innen van een coupon,
- op het einde van de looptijd: in dat geval wordt de intrest gekapitaliseerd. Dit wil zeggen dat uw intrest elk jaar bij het totale bedrag wordt gevoegd en opnieuw wordt belegd.
Kosten
- Aan een kasbon zijn geen kosten verbonden. U betaalt dus geen instap- of uitstapkosten tenzij u vervroegd uw geld terugvraagt.
- Er is wel een 'leveringskost' (ongeveer zoiets als administratiekoste) maar deze vervalt als u uw kasbon opneemt in uw effectendossier.
Voordelen
- Duidelijk: de looptijd en rente zijn vooraf bepaald.
- Veilig: geen risico als u tenminste de wettelijke drempel van de depositobescherming bij éénzelfde bank niet overschrijdt.
- Rendement: 100% gegarandeerd tot einddatum.
- Overdraagbaar aan derden.
Nadelen
- U kunt niet meegenieten van rentestijgingen. Als u om die reden besluit om voor vervaldatum uw kasbon te verkopen dan riskeert u uw inleg niet 100% terug te krijgen waarbij een boete mogelijk is.
- Een kasbon is onderworpen aan de roerende voorheffing van 21% op de intrest.
Tips
- Een kasbon kan, mits enig zoeken, meer opleveren dan een Staatsbon en zeker als u rekening houdt met de maximale depositobescherming bij éénzelfde bank is uw inleg gewaarborgd en loopt u dus geen enkel risico (2009: EUR 100.000).
- Aangezien uw opbrengst het grootst is als u de hele beleggingstijd uitzit, is het raadzaam om enkel kasbons te kopen als u zeker bent dat u het geld zo lang kan missen.
Up date 1/2/09
Er is nu ook een vergelijkende website in België voor kasbons: Sparen?
Up date oktober 2012
Vanaf september zijn de banken gaan knippen in de rentevergoeding op kasbons. Na het gewone spaarboekje (waar we het ook al lang geen rentefeest meer is) zijn nu de kasbons en, als u die een heeft, ook maar meteen uw termijnrekening aan de beurt. Het gaat nog steeds niet goed met de banken dus halen ze het geld waar het zit: bij hun klanten, meer bepaald: bij hun spaarders.
In het algemeen zakt zakt de rente 0,15%. Dit betekent dat 2,4% - de roerende voorheffing van (inmiddels 21%) nog 1,9% netto rente opbrengt. Maar het kan nog erger: sommige banken gaan maar liefst 35 basispunten naar beneden. De verlaging is afhankelijk van de looptijd van de kasbon. Hoofdschuldige voor deze renteknip: de Europese Centrale Bank.
Wanneer komen er betere tijden? Niemand die het kan of luidop durft zeggen. In elk geval niet zolang de ECB haar rentetarief zo laag houdt of misschien nog verlaagt. De eurocrisis is nog steeds niet opgelost. De verwachting is dat 2013 nog geen beterschap zal brengen. Pessimisten, of moeten we ze realisten noemen?, voorspellen dat ons spaarvarken nog 2 tot 4 jaar op dieet zal zijn.
Vergelijksite voor kasbons: Sparen?