Wat is het depositogarantiestelsel
Veilig sparen tegen hoge rente met spaargarantie in 2021
Het depositogarantiestelsel is ook in 2021 een vangnet voor spaarders wanneer een bank failliet gaat of in betalingsproblemen komt. Deze bankgarantie zorgt ervoor dat iedereen veilig spaart of ander geld heeft bij een bank tot een bedrag van 100.000 euro per persoon. Veilig sparen tegen de hoogste rente doet u momenteel vooral bij MoneYou en NIBC Direct. Veilig en wel op spaarrekening of spaardeposito.
Wanneer is het depositogarantiestelsel ontstaan?
In 1986 al was het zo dat alle Europese landen besloten om de consument beter te beschermen tegen een eventueel faillissement van een bank. Onder aanvoering van de centrale banken is toen afgesproken dat per land een fonds zou worden ingesteld, waarin de deelnemende banken een bijdrage zouden storten. Zo zouden de spaarders en andere houders van een bankrekening gedeeltelijk kunnen worden gespaard. Lange tijd bedroeg de garantie in ons land 38.000 euro, maar dat is bij de kredietcrisis verder opgehoogd. Bovendien wordt gewerkt aan een uniform systeem met gelijke bedragen in de afzonderlijke Europese landen.
Wat garandeert het huidige depositogarantiestelsel DNB eigenlijk?
Het huidige depositogarantiestelsel, DGS, garandeert dat uw geld bij een bank in de vorm van een lopende rekening of betaalrekening, spaarrekening of gewoon deposito per persoon is gegarandeerd tot maximaal 100.000 euro per instelling, wanneer deze instelling failliet wordt verklaard. Per persoon betekent dat een en of rekening een maximale garantie kent van het dubbele, 200.000 euro. Bovendien betekent per persoon dat ook een rekening op naam van een minderjarig kind tot een maximum van 100.000 euro per instelling is gegarandeerd. Deze gegarandeerde bedragen gelden momenteel tot en met 31 december 2021. Daarna moet hiervoor een Europese regeling in de plaats komen die waarschijnlijk soortgelijke bedragen per persoon garandeert.
Spaardeposito of termijndeposito kiezen?
Een spaardeposito of termijndeposito heeft als belangrijkste kenmerken dat u uw geld een bepaalde periode op een spaarrekening moet laten staan tegen een vaste rente en dat u het geld niet boetevrij kunt opnemen. Een aparte categorie van deposito’s is de achtergestelde deposito. Deze deposito’s geven een hogere rente dan gewone deposito’s, omdat u bij een faillissement meer risico loopt: een achtergesteld deposito valt niet automatisch onder het depositogarantiestelsel en komt eventueel nog tot uitbetaling, wanneer de curatoren de boedel hebben opgemaakt. Eventueel, want de preferente schuldeisers zoals de belastingdienst, banken gaan u voor: u staat met uw eis achter in de rij.
Welke banken vallen onder het depositogarantiestelsel 2021?
Het veiligst spaart u bij banken die volledig onder het Nederlandse stelsel vallen. Dat zijn de banken met een hoofdkantoor en Nederland die een Nederlandse bankvergunning hebben. Banken met een bijkantoor in Nederland kunnen zowel onder het Nederlandse garantiestelsel vallen als het garantiestelsel van het land van herkomst. Een bekend voorbeeld is Icesave die via IJsland de eerste 20.000 euro garandeerde en werd aangevuld door de garanties vanuit Nederland. De grote banken in Nederland, MoneYou, Aegon Bank, Nibc en nog een aantal andere banken vallen volledig onder de Nederlandse garanties.
Garanties op een zakelijke rekening
Ook kleinere ondernemingen, waaronder verenigingen en stichtingen, met een zakelijke rekening vallen onder ons depositogarantiestelsel. De belangrijkste voorwaarden hiervoor zijn dat:
- De waarde van de activa bedraagt niet meer is dan € 4.400.000 bedraagt.
- De netto-omzet over het boekjaar niet meer is dan € 8.800.000.
- Het gemiddelde aantal werknemers over het boekjaar minder is dan 50.
De rol van de banken in het depositogarantiestelsel
De Nederlandse Bank, DNB, stelt, zodra een bank failliet is verklaard en deze onder het depositogarantiestelsel valt, het garantiestelsel in werking. Vanaf dat moment gaat een termijn van 3 maanden van afhandeling lopen. DNB schrijft u aan en maakt ook op internet en in de overige media melding van de in werking getreden garantieprocedure. Zodra u de formulieren in huis heeft, vult u die in en stuurt die retour met daarbij een kopie van uw identiteitsbewijs en de laatste afschriften van de rekeningen bij de bank. De overige banken in Nederland spelen in die zin nog een rol dat zij in eerste instantie de kosten van deze bankgarantie betalen. Deze bedragen claimen ze vervolgens weer terug bij de curatoren van de getroffen bank.
Tot wanneer geldt huidige depositogarantiestelsel?
Op 7 oktober 2008 besloot Minister Bos tot verruiming van het depositogarantiestelsel door 100 procent van de eerste 100.000 euro per persoon te garanderen. Het is de bedoeling dat dan alle lidstaten van de Europese Unie volgens de aangenomen Richtlijn 2009/14 van de EU een minimale dekking van 100.000 per persoon gaan garanderen. Ook in 2021 is per persoon 100.000 euro in Nederland gegarandeerd.
Veilig sparen tegen de hoogste spaarrente
Wie wil sparen tegen de hoogste spaarrente kan onder meer kiezen uit de volgende top van hoogste spaarrentes:
Meer info op de WIKI4YOU homepage