Welke bank is het meest betrouwbaar

Het zijn bewogen economische tijden anno 2011. Eerst een financiele crisis nu een schuldencrisis en waar houdt het op. Belangrijker nog de vraag waar is mijn zuurverdiende geld veilig? Na het omvallen van verschillende banken (bijvoorbeeld Icesave) en de overheidssteun voor verschillende banken en verzekeraars (ING, ABN, AEGON) is dit zeker geen overbodige vraag. Dit artikel geeft antwoord op de vraag waar je geld veilig is, welke bank is betrouwbaar.

Banken veiligheid meetbaar

Welke meetinstrumenten zijn er beschikbaar om te bepalen of een bank veilig of onveilig is voor uw spaargeld. Uiteindelijk wilt u natuurlijk weten of u uw spaargeld op een bepaald moment in de tijd weer terug krijgt of niet. In de eerste plaats worden banken beoordeeld door instituten die daarvoor aangewezen zijn, de meest bekende zijn: Moody's en Standard & Poor. De rating die deze instituten toewijzen aan banken zijn een behoorlijk goede indicatie hoe veilig een bank is. De geschiedenis heeft ons echter geleerd dat ook deze ratings niet volledig 100% betrouwbaar zijn. Een tweede meetinstrument, of in ieder geval belangrijke factor om rekening mee te houden, is: valt de betreffende bank onder het DepositoGarantiestelsel van De Nederlandse Bank.

Moody's ratings

Ratings van Moody's geven een goede indicatie over de veiligheid van een bank. Hieronder ziet u de ratings van verschillende in Nederland opererende spaarbanken op vijf november 2011.

Kredietbeoordeling (spaar)banken 5 november 2011

 
BankRatingSinds
Rabobank Aaa April 2010
ABN Amro en Moneyou Aa3 November 2010
ING Bank Aa3 Februari 2010
AEGON A3 December 2010
Friesland Bank A3 Juni 2011
Bank of Scotland (Plc) A1 September 2010
Argenta (Belgie) Baa1  
SNS Bank Baa1  
TEB Bank Baa1  
Garanti Bank (Turkije) Baa2  
NIBC Baa3  
  • Alle bovenstaande ratings zijn van Moody's

Depositogarantiestelsel

Het depositogarantiestelsel is een zekerheidsstelling van De Nederlandse Bank. Op het moment dat een bank ophoudt te bestaan garandeert De Nederlandse Bank een uitbetaling tot 100.000 Euro per persoon van het verloren gegane spaargeld. Tot op heden is dit Depositogarantiestelsel twee keer in praktijk gebracht, eenmaal bij de failliette IceSave bank en eenmaal bij de failliette Dirk Scheringa Bank. Banken die in Nederland opereren vallen in principe allemaal onder het Depositogarantiestelsel van De Nederlandse Bank. Toch adviseer ik iedereen om te controleren of dit ook het geval is bij de bank waar u uw zuurverdiende geld heeft weggezet. Controleer ook of uw specifieke financiele product ook onder het Depositogarantiestelsel valt want dat is niet altijd het geval. Tot slot mijn advies om nooit meer dan 100.000 Euro per persoon bij een bank weg te zetten, alles boven de 100.000 Euro is niet gegarandeerd en kunt u verliezen in geval van een faillissement.

Europees Centrale Bank

Interessant om te weten is dat als banken elkaar niet meer vertrouwen ze ook geen overtallig geld bij elkaar zullen plaatsen, het veilige alternatief is de Europees Centrale Bank. Goed te weten dat in de afgelopen maanden de records achter elkaar verbroken werden van hoeveelheden overtallig geld dat overnacht gestald werd bij de Europese Centrale Bank, dit geeft aan dat het onderlinge vertrouwen in de bankwereld op een absoluut minimum is uitgekomen.

Conclusie

Welke bank is het meest betrouwbaar. Als we de bankwereld mogen geloven dan is de Europees Centrale Bank de meest veilige en betrouwbare bank. Helaas is het voor particulieren zoals u en ik onmogelijk om een rekening te openen bij de Eurpees Centrale Bank. Voor ons eenvoudige particulieren is het belangrijk om te kijken naar de ratings van Moody's en Standard & Poor, die geven enige indicatie. Van levensbelang is het echter om te kijken naar deelname van de betreffende bank en product aan het Depositogarantiestelsel. Als deelname aan het Depositogarantiestelsel gewaarborgd is dan is het in principe veilig om gebruik te maken van de diensten van die bank, met een maximum van 100.000 Euro. Voor de meeste mensen is deze grens echter ruim voldoende. Ervaringen met IceSave en DSB hebben ons geleerd dat deelname aan het Depositogarantiestelsel van het grootste belang is!