Wat kan je doen met je spaarcenten
Wat kan je doen met je spaarcenten?
“Geld, geld, geld, en als ik het heb dat geld...” zong Barend Boordevol, de verzuurde buurman en huisbaas uit “Ja zuster, nee zuster”. Zijn stem klonk gretig, terwijl hij niet eens wist wat hij van dat geld zou willen kopen. “Zestig paraplu's van zij, allemaal op een rij. Ik doe er niks mee, maar ja, 't idee”.
Veel mensen hebben een problematische relatie met geld. De een heeft moeite om iedere maand de eindjes aan elkaar te knopen, de ander laat na zijn dood zó veel spaarcenten na dat de kinderen zich verbijsterd afvragen waarom die laatste jaren zo weinig comfortabel moesten zijn. Eigenlijk lijken we allemaal wel een beetje op Barend Boordevol: we dromen van geld dat we niet hebben, of we hebben spaarcenten waar we niet eens een bestemming voor weten. Kan dat nou niet anders?
Geld moet rollen
Kom je geld tekort of neemt je voorraad spaarcenten ongebreideld toe, dan zijn je uitgaven niet in overeenstemming met je inkomsten. Onze grootouders wisten het al: je moet “de tering naar de nering zetten”. Heb je maar weinig “nering” (inkomsten), dan moet je zorgen dat je weinig verteert. Maar het omgekeerde geldt ook: rolt er veel geld jouw kant op, dan kun je daar maar beter een creatieve bestemming voor vinden in plaats van het op te potten.
Natuurlijk moet je een reserve hebben voor als de wasmachine het ineens begeeft. Maar die reserve hoeft niet zo groot te zijn. Als vuistregel heb je aan een buffer van drie maandsalarissen genoeg. Alle spaarcenten boven de drie maandsalarissen kun je rustig uitgeven. Daar doe je niet alleen jezelf een plezier mee, je bewijst ook de samenleving een dienst.
De directe oorzaak van de huidige economische malaise ligt al ver achter ons, maar de schrik zit er nog goed in. Consumenten durven niet veel meer uit te geven, en vanwege de afgenomen vraag durven de aanbieders niet veel meer te produceren. Zo houden we elkaar onnodig in de greep.
Goede doelen
Een heel leuke en zinvolle manier om je spaarcenten te besteden, is af en toe wat te geven aan charitatieve instellingen. Om zeker te zijn dat een organisatie je spaarcenten eerlijk besteedt, kun je letten op het keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF).
Giften aan goede doelen zijn onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar voor de belasting. Je moet dan minimaal één en maximaal tien procent van je drempelinkomen schenken. Wil je in al je goedheid meer spaarcenten weggeven dan tien procent van je drempelinkomen, dan moet je er een periodieke schenking van maken om voor belastingaftrek in aanmerking te komen.
Voorheen moest je een periodieke schenking laten vastleggen door een notaris, maar vanaf 2014 mag je ook zelf iets op papier zetten in samenwerking met de organisatie waaraan je schenkt. De details kun je vinden op belastingdienst.nl.
Reizen
Niet aftrekbaar voor de belasting, maar wel een heel leuke manier om je spaarcenten te besteden, is op reis te gaan naar verre werelddelen. Juist in armere landen ben je van harte welkom, omdat je de bijdraagt aan de plaatselijke economie.
Ben je niet het type om lange reizen te maken, dan kun je ook in eigen land leuke tripjes maken. Loop eens een museum binnen om je blik te verruimen, of ga in de zomer in de binnenstad van Leiden of Maastricht lekker op een terrasje zitten om te genieten van de sfeer, de mensen en de historische panden.
Conclusie
“De tering naar de nering zetten” is een geweldige richtlijn om uit het leven te halen wat erin zit. Je bewijst zowel jezelf als de samenleving een dienst als je niet te veel oppot. Houd je genoeg over, geef dan af en toe wat aan goede doelen. En als je toch op Barend Boordevol wilt lijken, ga dan naar die mooie blauwe zonnige Rivièra!